Copilul supradotat – intre maturitate si imaturitateS-a presupus ca un copil supradotat este imatur din punct de vedere psihologic, chiar daca are abilitati de ordin cognitiv care depasesc media celor de varsta lui. S-a ajuns deci la concluzia ca unui astfel de copil ii este mai bine daca este pus intr-o clasa de copii de aceeasi varsta cu el decat intr-o clasa care sa il depaseasca mult ca medie de varsta.

Totusi, realitatea studiilor ulterioare a aratat ca un copil inzestrat este matur si din punct de vedere psihologic. De aceea nu trebuie sa fie tinut in urma pentru a fi cu cei de varsta lui. Exista desigur si exceptii: exista copii care sunt talentati in anumite domenii, dar care, din punct de vedere al maturitatii nu au un nivel foarte inalt.

In cartea „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti” scrie: „Persoanele care au lucrat cu copiii inzestrati la nivel profesional ii descriu de obicei in urmatorii termeni: independenti in gandire, inteleg rapid, ii intereseaza adevarul, insistenti, constiinciosi, devotati telurilor indepartate, pun multe intrebari, sunt curiosi, interesati despre lucrurile neobisnuite, au o gandire critica, sunt inventivi, au o putere intensa de concentrare, atentie prelungita, sensibili, empatici in relatiile cu ceilalti, idealisti, individualisti in privinta muncii, se bazeaza pe ei insisi, flexibili. Aceste atribute nu pot caracteriza o persoana imatura psihologic, ci dimpotriva”.

Sunt destul de putine studii care sa arate caracteristicile unui copil de varsta prescolara care are anumite abilitati iesite din comun, dar sunt studii care sa defineasca un adult care are inzestrari deosebite si acesta poate fi descris astfel: „Portretul general al adultului inzestrat este al unei persoane bine adaptate, auto-motivate, creativa, orientata pe sarcini, independenta, idealista, si preocupata de binele societatii, care respinge conformismul destinat castigarii popularitatii, care poseda idealuri si valori sociale deosebit de inalte”.

Un om inzestrat are abilitati care se dezvolta incontinuu si poate, in general, sa se adapteze la diferite etape din viata lui si sa faca fata la provocari, care uneori, pot sa fie reprezentate si de catre schimbarile de mediu in care invata sau lucreaza. Un astfel de om are o flexibilitate in gandire, este deschis catre nou si catre a explora diversele  posibilitati pe care le poate avea.

Un copil inzestrat are capacitatea mai mare de a se adapta si acest lucru este partial datorat si creativitatii sale crescute. Nu numai din relatarile profesorilor care se ocupa ce acesti copii putem sa aflam daca aceste informatii sunt valide, ci si din testele care au fost aplicate de-a lungul timpului.

In aceeasi carte aflam despre un studiu in care s-a utilizat un test de personalitate care era destinat adultilor, dar care a fost folosit pentru copiii de clasa a opta. Rezultatele au aratat ca: „Fetele si baietii inzestrati erau cu mult mai asemanatori cu copiii inzestrati de liceu si facultate decat cu copiii din grupa lor de varsta. Au atins aceleasi nivele de maturitate ca si cele atinse de elevi si studenti cu cativa ani mai mari, pe scale care masoara toleranta, acceptarea de sine, autocontrolul, starea generala, preocuparea pentru ceilalti, flexibilitatea, independenta, prezenta sociala, responsabilitatea si altele. Pe scala de responsabilitate, copiii inzestrati de clasa a opta au depasit un grup de directori economici de succes. S-au dovedit a fi complet diferiti de ceilalti copii de varsta lor”.

Astfel, daca un copil supradotat isi doreste sa avanseze intr-un anumit domeniu de interes pentru el si simte ca poate sa faca fata la ceea ce presupune munca in acel domeniu, el ar fi bine sa fie incurajat si sustinut pentru ca in general are capacitatea de a duce la bun sfarsit ceea ce presupune activitatea aleasa. Daca este retras din activitatea care ii face placere si in care exceleaza, el va suferi si va fi impiedicat sa evolueze conform posibilitatilor sale, care de multe ori sunt deosebit de mari.

 

Adaptare dupa „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”

Lasa un comentariu