Copilul cu caracterul certaret 

Caracterul certaret, artagos, reprezinta o alta expresie a maniei.
Este frecvent intalnit in contactele dintre copiii mici. Cineva a sugerat ca, desi, in medie, cearta intre copii dureaza mai putin de treizeci de secunde, intr-un grup de prescolari ea are loc la fiecare cinci minute.

Cearta este urmarea fireasca a interactiunilor sociale ale copiilor. Cei care au mai multe contacte sociale se cearta mai des. De asemenea, este adevarat ca aceia care sunt prieteni intre ei se cearta mai mult decat cei care nu sunt prieteni. La varsta aceasta, copiii sunt in mod firesc egocentrici (ei cred ca lumea se invarteste in jurul lor) si, de multe ori, nu sunt in stare sa se puna in locul celorlalti.

Acest mod de gandire genereaza, in mod natural, conflicte cu oricine sustine o parere diferita. Daca si cealalta persoana este egocentrica in modul ei de gandire, este foarte probabil ca va aparea o cearta. In majoritatea certurilor nu e nevoie de nici o interventie din partea adultilor; ele nu sunt altceva decat o cale prin care copilul isi descopera propria pozitie si isi exprima opinia personala.

Certurile devin periculoase atunci cand, la manie, sunt spuse lucruri menite sa raneasca cealalta persoana. Intr-o asemenea situatie este cazul sa intervii si sa iti indrumi copilul catre un mod mai acceptabil si mai amabil de a se purta cu ceilalti.

Unele dintre urmatoarele intrebari si comentarii l-ar putea ajuta pe copilul tau sa-si schimbe acest mod artagos de a fi: „Cum te simti atunci cand Sorin te face bleg?” „Ma necajeste sa-i aud pe copii spunandu-si unul altuia lucruri urate si jignitoare.” „Mie nu mi-ar placea daca cineva mi-ar spune ceea ce i-ai spus tu prietenului tau de joaca!” „Ce ai vrut sa faca Maria, de te-ai suparat atat de rau?” „Hai sa ne gandim cum am putea s-o facem pe Maria sa te ajute.”

Fii atent atunci cand il intrebi: „Cum te-ai simtit” pe un copil care a spus ceva jignitor. Un prescolar iti va raspunde foarte adesea: „M-am simtit bine!”

Trimiterea copilului sa stea singur in camera lui este o metoda potrivita de a evita o cearta excesiva si daunatoare. (Nota Echipei: metoda tipic americana, insa ne pastram o oarecare indoiala asupra eficientei acesteia, pe termen lung).

Copiii isi formeaza deprinderile relationale prin experienta contactelor cu alti copii. S-ar putea ca, pentru adulti, sa nu fie prea amuzant sa asculte toate certurile si gafele lor sociale, dar pentru copii este important sa aiba aceste experiente, deoarece, cu ajutorul lor, ei progreseaza spre cai mai acceptabile, din punct de vedere social, si mai mature, in ceea ce priveste stabilirea relatiilor.

Urmatorul articol: Cum sa gestionati frica copiilor

Lasa un comentariu