Copilaria traumatizata, temelia pentru dependenteCopilaria traumatizata, temelia pentru dependenteFoarte multi copii abuzati emotional, fizic sau sexual incearca sa supravietuiasca acestui abuz prin disocierea emotiilor si a amintirilor. Copiii ajunsi la varsta maturitatii fie aleg sa apeleze la un psiholog specializat in traumatologie, fie neaga in continuare istoria vietii pe care o tin ascunsa cat mai departe de ochii tuturor.

Situatia din urma este foarte raspandita in societatea de consum de astazi. Este rusinos sa-ti arati emotiile, tine chiar de bunele maniere sa nu arati ce simti, in afara de faptul cand situatii exceptionale precum consumul de alcool si droguri creeaza o mica bresa spre emotiile refulate, situatii la care asistam cu ingaduinta. Altfel, in oricare alte conditii, tendinta este sa ne batem joc de sentimente – de propriile sentimentele si de ale altora.

Abuzurile petrecute in copilarie cresc masiv riscul ca oamenii sa apeleze la droguri si la alcool. O persoana care ia droguri, nu le ia pentru a avea probleme (cu legea), ci ca sa gaseasca o solutie. In centre specializate, cea mai buna metoda de tratament trebuie insotita de empatie si compasiune.

“Arta ironiei se plateste bine, deseori in showbiz si in meseria de jurnalism; deci, prin refularea eficienta a sentimentelor se castiga multi bani”, spune Allice Miller, psihoterapeut specializat in cauzele si consecintele traumelor din copilarie. In ce fel? Stim cu totii ca alcoolul si drogurile stimuleaza creativitatea – pana la un punct – si ca renumiti scriitori si poeti au scris opere remarcabile, sub influenta alcoolui.

Iata marturisirea unui tanar jurnalist consumator de heroina: “a lua droguri pentru a fi creativ este considerat in multe meserii drept un atu in cariera. Manageri, muzicieni si alte staruri media consuma alcool, cocaina sau heroina”. Toxicomania iti transforma timpul in dusman. „Astepti sfarsitul durerilor, dealerul, urmatorul salariu, un loc la dezintoxicare sau, pur si simplu, sa se termine in sfarsit ziua. Sa se termine in sfarsit toate. Dupa fiecare doza ceasul merge fara oprire impotriva ta. Poate asta este cel mai perfid la toxicomanie – iti face totul si orice, dusman. Timpul, trupul care iti atrage atentia numai prin nevoile lui suparatoare, prietenii si familia ale caror griji nu poti sa le risipesti, o lume care ridica numai pretentii pe care nu te simti in stare sa le implinesti”. (Miller, 2006)

Frica de a nu mai reusi sa scrie sau de a fi concediat de la locul de munca, conduc la o noua criza in care consumul de substante pare de neevitat. Drogurile infraneaza, stavilesc atat de mult frica si durerile, incat persoana nu mai este nevoita sa aiba si nici sa simta sentimente reale – atata timp cat drogul actioneaza. Dar, emotiile netraite se vor potenta cu atat mai mult, pe masura ce efectul drogului se reduce. Pentru ca trupul cunoaste istoria reala a individului, iar emotiile cauta sa iasa la suprafata in speranta continua spre eliberare definitiva.

Chiar daca ne aflam in pericolul de ne pierde total controlul prin diferite gesturi extreme, chiar daca functionam in prezent doar sub o masca, intr-o persoalitate dedublata, apelam la droguri, alcool si medicamente, pe care le gasim din belsug mai ales cand castigam foarte multi bani.

Alcoolul ne ajuta sa ne pastram buna dispozitie, iar drogurile mai puternice reusesc sa faca exact acelasi lucru, dar intr-un mod mai eficient. Trairea in negare si uitare, este insa perturbata de catre efectul limitat al substantelor. Vor fi necesare doze din ce in ce mai mari pentru a umple golul care a fost lasat in urma de evenimentele petrecute in copilarie.

Dependenta obsesiva de substante poate avea efecte catastrofale, pentru ca aceasta inchide calea spre adevaratele emotii si sentimente. Drogul poate da senzatii euforice, care stimuleaza creativitatea pierduta candva din cauza unei educatii ingrozitoare, dar trupul nu tolereaza aceasta instrainare de sine pe toata durata vietii.

Ce se intampla in aceasta situatie? Sentimentele autentice ale lipsurilor, ale abandonului si ale furiei produc panica, iar lupta impotriva lor are loc cu ajutorul heroinei sau altor droguri de gen. Totodata, trupul este manipulat de drog sa “produca” sentimentele pozitive dezirabile. Acelasi mecanism actioneaza, fireste, si in cazul consumului de droguri legale.

Activitatile creatoare, precum scrisul si pictura, ne pot ajuta sa supravietuim o anumita perioada de timp, dar nu ne ofera accesul prin traumele suferite candva la sursa propriu-zisa a vietii noastre, atata timp cat simtim o frica covarsitoare pentru cunoasterea propriei istorii.

In acest caz, unele exemple ii au ca protagonisti renumiti pe Kafka, Rimbaud si Paul Verlaine.

Arthur Rimbaud (1854-1891), poetul, a incercat sa scape de sentimentul de ura pe care il avea fata de mama sa. Din cauza falsei morale care-i repeta cu obstinatie ca nu avea voie sa o urasca, el si-a intors ura catre sine. In poezia lui se oglindeste ura de sine, dar si cautarea iubirii care i-a fost refuzata complet de catre mama, de cand s-a nascut. A incercat sa scape de aceste sentimente cu ajutorul alcoolului, hasisului si opiumului.

Paul Verlaine (30 martie, 1844 – 8 ianuarie, 1896), poet francez, a murit la varsta de cincizeci si unu de ani, in saracie, alienat din cauza narcomaniei si alcoolismului care i-au epuizat integral rezervele monetare. Cauza launtrica era, ca si in cazul multora, supunerea fata de parinti (si porunca general valabila de a-i respecta), de a suporta in tacere controlul si manipularea materna.

In alte cazuri, oamenii apeleaza la droguri si substante legale in tentativa de a se elibera de dependenta si de constrangerile materne. Deseori, prin consumul de droguri legale (alcool, tigari, medicamente) se incearca umplerea golului pe care mama l-a lasat in urma. Copilul nu a primit nici in copilarie, nici mai tarziu, hrana de care avea nevoie de la mama.

Psihoterapeutul A. Miller specifica: „Probabil piatra de temelie pentru toxicomanie a fost pusa chiar de la inceputul vietii, ca si piatra de temelie pentru bulimie si alte dereglari alimentare. Trupul spune clar ca au avut nevoie de ceva (in trecut), dar mesajul sau va fi prost inteles cata vreme emotiile raman ignorate.

Astfel, nevoile copilului mic sunt inregistrate in mod fals ca nevoi actuale si, toate incercarile de a le inaltura in prezent vor esua. Pentru ca astazi avem alte nevoi decat atunci si putem sa le satisfacem pe multe dintre ele, daca acestea nu mai sunt cuplate in inconstientul nostru cu cele vechi”.

 

Cu aceasta ocazie, putem invata din exemplul oamenilor celebri, care au folosit arta si literatura ca supapa pentru emotiile lor reprimate. Din nefericire, ei au fost tributari societatii in care au trait si nu au putut sa intalneasca persoanele potrivite, care sa ii ajute sa recunoasca efectul distructiv pe care parintii (sau unul din ei) l-au avut asupra lor.

Curajul de a patrunde printre amintiri si de a simti toate acele emotii refulate, ofera o sansa reala vietii de a lua o alta turnura. Curajul de a apela la un psihoterapeut pentru a primi sprijin in drumul catre vindecarea spiritului, opreste perpetuarea suferintei si a durerii. Si odata rezolvate aceste probleme, orice dorinta, aspiratie, nevoie isi asteapta linistite implinirea de catre creatorul lor.

 

2 Raspunsuri pentru “Copilaria traumatizata, temelia pentru dependente”

  1. Claudia says:

    Nu e usor sa patrunzi printre amintiri.
    Dar daca ai putin curaj si incepi sa intelegi, un pas mic poate fi inceputul vindecarii.

  2. Cris says:

    Sunt amintiri care dor ! … si dor ràu ! Dar , dacà ai lângà tine omul potrivit poti trece prin foarte multe … chiar poti sà muti ” muntii ” din loc . Nu m-am refugiat în bauturà sau droguri … singurul lucru a fost sà uràsc bàrbatii si sài fac sà sufere … Culmea este cà pe cel care l-am fàcut sà sufere mai mult a devenit sotul meu ! … si îi multumesc lui Dzeu cà m-i la dat . O searà placutà …

Lasa un comentariu