Copiii supradotati vor fi inadaptati?Copiii cu abilitati speciale pot fi priviti ca fiind neadaptati in anumite contexte sociale si uneori poate fi o realitate. Cand este aceasta o realitate? Este o realitate in momentul in care, intr-un grup de un anumit tip, este dorita o omogenizare, o tipologie si ajungerea la un anumit consens.

Intr-o astfel de ipostaza, un copil care are abilitati deosebite de gandire, care este independent si dornic de explorare sau mult mai creativ si interogativ decat majoritatea, ar putea avea probleme de adaptare si ar putea sa ajunga sa fie cu adevarat in afara grupului sau a mediei lui.

De cele mai multe ori insa, este doar o idee preconceputa cum ca un copil cu inzestrari deosebite este inadaptat social. Astfel de copii pot doar sa para asa daca acel criteriu care ii face sa fie plasati intr-un colt sau altul, este acela al mediei comportamentului celorlalti membri activi din grup sau daca este luat drept criteriu, popularitatea. Exista copii care nu au nevoie de afirmare sociala si au destul de putini prieteni, acest lucru neinsemnand ca nu interactioneaza cu ceilalti.

In cartea „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti” este dat acest exemplu: „Adevarata adaptare sociala trebuie estimata cu ajutorul altor criterii decat larga popularitate in cadrul unui grup dat. Indivizii inzestrati deseori au nevoie de relativ putine contacte sociale; de fapt ei ar putea sa pretuiasca mai mult contactul cu copii de varste mai mari sau chiar adulti care au valori si interese similare cu ale lor. Adevaratele lor prietenii ar putea fi cu acei putini care le impartasesc interesele, iar daca un adult cuantifica popularitatea prin intermediul numarului de prieteni, ar putea fi tulburat de interesul social relativ limitat al unora dintre copiii inzestrati. Adevarata dovada a adaptarii consta totusi in raspunsul la intrebarea daca un copil inzestrat are o imagine de sine sanatoasa.”

Daca un copil are o imagine de sine sanatoasa, atunci el nu va suferi pentru ca nu este ca media clasei din care face parte, si nu va dori sa cucereasca cat mai multi copii si sa fie din ce in ce mai popular. Oricum copiii care au inzestrari speciale de obicei sunt recunoscuti pe plan social pentru ca de cele mai multe ori sunt alesi ca fiind seful clasei sau au alta functie care implica conducerea. In mod automat, acest tip de raportare il face sa fie in centrul atentiei, chiar daca exista uneori seful formal si seful informal al clasei si nu intotdeauna sunt una si aceeasi persoana.

Una dintre dovezile faptului ca un copil inzestrat este un copil adaptat social, este aceea ca el are capacitatea de a fi empatic si isi arata aceasta empatie in relatiile cu cei din jurul lui. El va aborda subiecte care sa ii intereseze pe cei cu care intra in contact si va sti cum anume sa se raporteze la problemele pe care acestia le au: „Cand observam comportamentul persoanelor foarte inzestrate ramanem impresionati de faptul ca foarte adesea acestia se adapteaza la alte persoane si la problemele acestora.

Persoanele inzestrate pot discuta subiecte de interes pentru altii mai degraba decat despre propriile interese speciale, pentru a pune bazele comunicarii. Aceste persoane isi asuma de obicei responsabilitatea relationarii cu ceilalti si rareori se verifica situatia opusa, cu exceptia grupurilor selectionate. Abilitatea caracteristica persoanelor inzestrate prin care acestea stabilesc relatii cu ceilalti este un indicator tipic al empatiei si sensibilitatii sociale.”

Cele mai multe dintre cazurile in care oamenii au imaginea unui copil inadaptat social doar pentru ca are inzestrari speciale, sunt datorate raportarii la cazurile din istorie care au fost asemanatoare. Un exemplu in acest caz poate fi Einstein, care a iesit din tiparele sociale. Nu este insa cazul tuturor copiilor de acest fel si de aceea generalizarile nu sunt potrivite in cazul lor.

 

Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”

Lasa un comentariu