Controleaza comportamentul copilului tauOrice parinte isi doreste sa poata sa controleze comportamentele copilului sau. Copilul insa are dorinte si nevoi, de multe ori impinge limitele pentru a observa cat de mult ii este permis, alteori nu stie ce este bine si ce este rau si exprimenteaza, alteori actioneaza conform unor modele vazute in exterior sau chiar in interiorul familiei.

Gary Chapman si Ross Campbell scriu in cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” cinci metode folosite pentru a putea controla comportamentul copilului. Acestea sunt: formularea rugamintilor; datul comenzilor; o usoara manevrare fizica; pedeapsa si modificarea de comportament.

Formularea rugamintilor

Aceasta metoda este una dintre metodele pozitive prin care un copil poate fi modelat. Ea implica in mod automat o responsabilitate data copilului pentru propriile actiuni si pentru alegerile pe care le face. Daca el este rugat si nu obligat, atunci poate sa fie mandru ca a facut o alegere potrivita si poate sa mai faca aceeasi alegere si in alte contexte de viata potrivite: „Rugamintile plac copilului si ajuta la potolirea maniei, care ar putea fi stimulata de poruncile primite de la parinti. E mult mai simplu ca parintii sa fie amabili atunci cand formuleaza o rugaminte, drept care e bine sa ramana amabili, dar fermi.” Prin aceasta forma de relationare, copilul se simte co-creator al modelarii propriului caracter. El se simte implicat in alegerile sale si se simte respectat pentru ca nu ii este impus ceva anume, ci este doar rugat sa faca o anumita actiune.

Datul comenzilor

Comenzile sunt o forma mult mai dura de comunicare si mai de nedorit fiind negativa ca structura, dar necesara uneori. Ea este folosita atunci cand nu poate fi utilizata forma pozitiva a rugamintilor. Este bine ca parintele sa fie extrem de ferm si de sigur pe el pentru ca reactia copilului nu este intotdeauna una relaxata: „Comenzile sunt o forma negativa de control pentru ca ele presupun un ton mai aspru decat rugamintile, o voce mai apasata si o inflexiune speciala la finalul frazei.”

De fapt, orice copil se va simti iritat pentru ca mesajul care i se transmite este acela al lipsei de control. I se spune de fapt ca nu conteaza ceea ce simte si daca are alta parere. O astfel de abordare trebuie folosita doar atunci cand nu exista alta varianta pentru ca daca este utilizata in exces, atunci copilul nu va mai asculta si nu va avea un impact asupra lui intr-o situatie grava.

O usoara manevrare fizica

Aceasta este tot o forma pozitiva de modificare a comportamentului si este folosita de catre parintii cu copii foarte mici, care au pana in doi ani de zile. La aceasta varsta copiii spun adeseori „nu”, dar nu inseamna ca ii sfideaza pe parintii lor prin acest lucru, ci doar spun „nu” pentru ca sunt incapatanati sau pur si simplu este o forma de explorare pentru ei. De aceea, daca un copil mic de exemplu nu se misca in directia in care doreste parintele, atunci acesta poate sa il mute el si sa ii indice fizic locul in care trebuie sa vina. Daca el nu se impotriveste, parintele poate sti cu siguranta ca nu este sfidare, ci pur simplu o forma de manifestare a unui copil mic.

Pedeapsa

Aceasta este forma cea mai negativa de control al comportamentului copilului si trebuie folosita cat mai rar cu putinta: „Mai intai, pedeapsa trebuie sa fie pe masura „delictului”pentru ca, in general, copiii sunt foarte constienti de ideea de dreptate pe masura. De asemenea pot discerne inconsecventa atitudinii parintilor lor in privinta celorlalti copii din familie.” Este foarte important ca parintele sa stie ce pedeapsa sa aleaga pentru fiecare copil pentru ca: „Faptul ca este trimis in camera sa, de exemplu, poate fi foarte dureros pentru unul dintre copii si o distractie pentru un altul.”

Modificarea de comportament

Aceasta metoda este una care presupune: „un sprijin pozitiv (prin plasarea unui element pozitiv in mediul copilului ), sprijin negativ (prin scoaterea unui element pozitiv din mediul copilului) si pedeapsa (plasarea unui element negativ in mediul copilului).”

Un exemplu de sprijin pozitiv este acela al oferirii unei inghetate in momentul in care copilul a facut ceva anume care i-a bucurat pe parinti. Modificarea de comportament este o metoda care este recomandata sa fie folosita mai putin pentru ca ea poate sa ii conduca pe copii la gandul ca vor primi ceva de fiecare data cand se vor comporta conform dorintelor parintilor. Acestia pot sa refuze sa actioneze conform regulilor impuse de parinti daca nu primesc o recompensa: gandul lor ajunge sa fie “si eu cu ce ma aleg?”.

 

 

Adaptare dupa „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell

Un raspuns pentru “Controleaza comportamentul copilului tau”

  1. GRADINARU ANY RAMONA says:

    FETITEI MELE II ESTE TEAMA SA RASPUNDA LA ORE PT CA II ESTE TEAMA CA O SA GRESEASCA . DAR EU STIU CA EA STIE FOARTE BINE LECTIILE. ESTE IN CLASA A 5 A SI II SPUN TOT TIMPUL SA SE RIDICE IN PICIOARE SI SA CEARA SA FIE ASCULTATA,DAR NU VREA.

Lasa un comentariu