Confera stabilitate cuplului tauExista multe mituri ale casatoriei si a durabilitatii acesteia. Unii oameni considera ca vor ramane impreuna pana la sfarsitul vietii doar pentru ca au o viata sexuala satisfacatoare, altii considera ca sunt potriviti si ca nu se vor desparti pentru  ca exista un singur partener pentru ei si acela este sotul/sotia actuala, etc.

In ciuda acestor mituri ale casniciei fericite, multe cupluri ajung sa divorteze sau nu reusesc sa se inteleaga din diverse motive.

Iata cateva reguli care ar putea ajuta un cuplu sa reziste mult mai mult timp si sa aiba o viata mai linistita si mai armonioasa:

  • Sa fii sincer, deschis, corect si demn de incredere

Este o regula importanta in orice tip de relatie, fie ea relatie parinti-copil, prieteni, amici, colegi, profesor-elev, sef-subordonat, psihoterapeut-client, iubit-iubita sau sot-sotie.

Sinceritatea si corectitudinea il fac pe cel de langa tine sa aiba incredere, sa iti poata fi alaturi si sa se bazeze pe ajutorul tau atunci cand este nevoie de el. Intr-o casnicie, aceste lucruri sunt extrem de importante pentru ca cei casatoriti isi impart viata impreuna si au proiecte, planuri impreuna. Trebuie deci sa aiba incredere ca ele vor fi duse la bun-sfarsit.

  • Sa imparti in mod echitabil sarcinile si raspunderile ce revin relatiei

Ceea ce insemna echitabil pentru fiecare cuplu este diferit. In orice familie exista reguli interne si acestea trebuie sa fie exprimate cat mai clar de catre cei implicati. Daca pentru o familie echitabil inseamna sa fie facuta mancarea o luna de catre barbat si o luna de catre femeie, pentru o alta familie, poate sa insemne ca femeia sa gateasca, iar barbatul sa aduca banii in casa.

Tot ce este important este ca oamenii din acea familie sa gaseasca un echilibru al responsabilitatilor si obligatiilor si sa nu se simta nici unul dintre ei exploatat.

  • Sa fii prieten cu celalalt si sa-i oferi suport si empatie, atunci cand este necesar

Prietenia din cuplu si suportul reciproc este o baza a unei relatii de lunga durata. Trebuie sa poti sa impartasesti si sa dezbati o problema atunci cand este necesar sa o faci. In unele situatii este bine ca deciziile sa fie luate impreuna pentru a ajuta familia ca intreg sau cuplul. De aceea a empatiza si a fi prieten cu cel de langa tine este un punct foarte important.

  • Sa comunici cu partenerul

A comunica frumos cu partenerul de viata este un lucru vital. Comunicare a se face receptand si transmitand mesaje. Oamenii uita uneori sa asculte parerea celuilalt. Un alt lucru foarte important este tacerea. Si tacerea poate sa insemne mult in anumite situatii si este nevoie de ea atunci cand ii lasi spatiu celui de langa tine sa se bucure sau sa sufere, fiindu-i totusi alaturi. Si tacerea este astfel o forma de comunicare.

  • Sa oferi afectiune si satisfactie sexuala partenerului

Viata sexuala este importanta intr-o relatie de cuplu. Se poate intampla ca dorintele sexuale sa fie diferite, de aceea este important sa se ajunga la gasirea unor modalitati prin care ambii parteneri sa fie satisfacuti din punct de vedere sexual. Fiecare cuplu isi gaseste propriile metode de imbunatatire a relatiei si de mentinere a pasiunii si diversitatii.

  • Sa te oferi din proprie initiativa sa-ti sprijini partenerul

Sa simti ca este cineva acolo pentru tine este un lucru important care mentine un grad de incredere si siguranta. Siguranta dezvolta apropierea intre oameni si creste nivelul intimitatii in cuplu. De aceea a oferi ajutor este ceva fara de care nu poate exista o relatie pentru mult timp.

Cel mai important lucru intr-o casnicie este iubirea dintre parteneri. Daca acestia se iubesc si tin cont de anumite “cerinte” de bun simt atunci relatia, care este ceva intr-o permanenta schimbare, nu are cum decat sa evolueze si sa ii ajute pe parteneri sa se simta impliniti si iubiti in cadrul ei.

Lasa un comentariu