Comunicarea eficienta in casatorie 

Iubirea si respectul sunt esentiale si in alt domeniu al casniciei, precum cel al comunicarii.

Sotul iubitor va discuta cu sotia sa despre activitatile ei, problemele ei, opiniile ei cu privire la diferite probleme. Sotia are nevoie de acest lucru. Un sot care isi face timp pentru a sta de vorba cu sotia sa si care asculta cu adevarat ceea ce spune ea demonstreaza iubire si respect fata de ea.

Unele sotii se plang ca sotii lor isi petrec foarte putin timp conversand cu ele.
Intr-adevar, in aceste timpuri grele, este posibil ca sotii sa lucreze ore indelungate departe de casa, iar situatia economica poate impune ca unele sotii sa incerce sa caute cu insistenta un loc de munca sau mai multe.

Insa un sot si o sotie trebuie sa-si rezerve timp unul pentru celalalt. Daca s-ar simti constransi sa caute o companie intelegatoare in afara casatoriei, ei ar putea ajunge la probleme grave.

Modul in care comunica sotii si sotiile este important. Conteaza ce anume ii spui precum si modul in care ii transmiti ce doresti. Cand unul dintre parteneri a avut o zi grea, cateva cuvinte binevoitoare, pline de compasiune, venite din partea celuilalt pot fi de mare ajutor.

Tonul vocii si alegerea cuvintelor sunt foarte importante. De exemplu, sotia i-ar putea spune sotului pe un ton plin de iritare, poruncitor:” Inchide usa!” Insa cu atat mai eficiente sunt cuvintele spuse cu o voce calma si plina de intelegere: “Vrei, te rog, sa inchizi usa?”

O buna comunicare prospera acolo unde cuvintele sunt rostite cu blandete, unde exista priviri si gesturi binevoitoare, amabilitate, intelegere si tandrete.

Depunand eforturi pentru a intretine o comunicare eficienta, nici sotul si nici sotia nu vor ezita sa-si faca cunoscute necesitatile, putand fi unul pentru celalalt surse de mangaiere si ajutor in momentele de dezamagire sau de stres.

Vor exista momente in care sotul va fi descurajat si momente in care sotia va fi descurajata. Ei isi pot vorbi in mod consolator, sprijinindu-se unul pe celalalt.

Partenerii de casatorie care manifesta iubire si respect nu vor privi fiecare neintelegere ca pe o problema majora. Ei vor face tot posibilul sa nu se umple de amaraciune si manie unul impotriva celuilalt.

Este bine sa aveti grija sa nu-l desconsiderati sau sa-l condamnati pe omul de langa voi cand va dezvaluie sentimentele sale sincere. Dimpotriva, considerati aceste exprimari drept o posibilitate de a dobandi o intelegere profunda a punctului de vedere a celuilalt.

Incercati, si unul si celalalt, sa aplanati neintelegerile si ajungeti in final la un deplin acord.
In mod asemanator, daca o sotie sugereaza altceva decat ceea ce dorea el- ceea ce intentioneaza sa faca sotul ei- el trebuie cel putin sa o asculte.

In acelasi timp, o sotie nu trebuie sa monopolizeze conversatia, ci trebuie sa asculte ceea ce are de spus sotul ei. Fie ca este vorba despre sot, fie ca este vorba despre sotie, faptul de a insista intotdeauna asupra propriei pareri demonstreaza lipsa de iubire si respect.

Comunicarea eficienta se regaseste de asemenea si in cadrul relatiilor intime din cuplu. Egoismul si lipsa stapanirii de sine pot prejudicia grav aceasta relatie, cea mai intima din cadrul casatoriei. Comunicarea deschisa, precum si rabdarea, sunt esentiale atunci cand fiecare cauta in mod ne-egoist bunastarea celuilalt, problemele intime (daca sunt) nefiind lasate sa ajunga la un nivel amenintator casatoriei.

Este adevarat ca fiecare casnicie isi va avea bucuriile si necazurile ei. Insa atunci cand sotii isi intemeiaza relatia pe o iubire reala (lipsita de interes material, psihologic) si pe respect, ei pot avea incredere ca vor avea o casnicie durabila si fericita. Astfel, ei se vor onora unul pe celalalt. (Nota Echipei: Onoare – integritate morala, probitate, corectitudine; demnitate, cinste)

In decursul anilor insa pot aparea dificultati. In cuplurile cu probleme se constata un deficit in ceea ce priveste dezvoltarea deprinderilor de comunicare, atat a celor expresive, cat si a celor receptive. Partenerii se plang de lipsa de intelegere, lipsa de atentie, insuficienta ascultare, escaladarea conflictelor si dificultatilor in rezolvarea problemelor.

Deprinderile de comunicare expresiva se refera la faptul ca vorbitorul isi identifica gandurile, sentimentele si dorintele si le exprima clar pentru celalalt. De exemplu: “Ma bucur cand vii de la serviciu si ma intrebi cum m-am simtit azi!”

Deprinderile receptive includ ascultarea nonverbala (contact vizual, aprobare prin gesturi), empatizare, parafrazare si alte expresii din care sa rezulte faptul ca subiectul asculta si il intelege pe celalalt.

Cautati sa va exprimati verbal aprecierile unul fata de celalalt. Majoritatea femeilor simt nevoia sa auda cuvintele de tandrete si apreciere; majoritatea barbatilor considera ca, daca isi arata iubirea prin gesturi, nu este nevoie sa mai spuna cat de mult isi iubesc sotia. Totodata, se spune ca gesturile sunt mai importante decat cuvintele; este adevarat, dar gesturile singure, neinsotite de cuvinte parca sunt incomplete. Si cuvintele insele, nu doar gesturile, aduc mangaiere sufletului.

Lasa un comentariu