Comunicarea dintre parinti si adolescenti 

Foarte multi parinti devin ingrijorati in momentul in care copiii lor devin adolescenti. Acest lucru se intampla pentru ca apar foarte multe schimbari in viata lor. Destul de brusc copiii incep sa aiba alt gen de atitudine, au alte comportamente si reactioneaza diferit fata de cum erau parintii obisnuiti. Apar in viata lor nevoi diferite si incep sa isi doreasca lucruri pe care pana atunci nu le puneau pe primul plan.

Este importanta aici posibilitatea parintilor de a-si controla emotiile si de a descoperi noi modalitati de raportare la copiii lor. Ei trebuie sa incerce sa evite intoarcerea in trecutul lor pana in momentul in care ei insisi erau adolescenti. Desigur ca anumite experiente sunt utile, dar mai important este contextul actual al adolescentilor.

Lumea este diferita fata de lumea din generatia trecuta. Nevoile de socializare sunt diferite si de aici poate foarte usor sa apara un conflict.

Parintii au tendinta de a folosi aceleasi replici pe care le-au auzit in adolescenta lor de la parintii lor. Aceste replici sunt de obicei dure, fara flexibilitate si fara apropiere sufleteasca. Foarte important este ca parintii sa fie atenti la sentimentele adolescentilor si sa incerce sa ii asculte cu adevarat. Nu inseamna ca in orice situatie trebuie sa i se dea voie adolescentului sa faca ceea ce doreste. Parintele este cel care stabileste regulile, dar trebuie sa tina cont de modul in care il afecteaza pe copilul lui cuvintele rostite.

 

O veste poate fi data in mai multe feluri. Daca, de exemplu, adolescentul doreste sa mearga la un concert si are febra foarte mare, desigur ca alegerea corecta este ca el sa stea in casa. Dar nu inseamna ca parintele trebuie sa tipe la el si sa il bruscheze. El poate sa fie atent la ceea ce simte adolescentul si sa ii fie alaturi. Poate sa ii spuna ca ii pare rau si ca intelege dorinta lui de a merge, poate sa ii arate ca simte duerea de a nu vedea ceva ce il bucura cu adevarat.

Astfel, adolescentul va simti ca nu ii vrea raul si ca se gandeste la ceea ce este mai bun pentru el. Foarte usor se poate construi in acest mod o relatie bazata pe incredere, iar adolescentul va veni la parinte de cate ori are o nelamurire, fara a simti frica sau dezaprobare.

Frica multor parinti este aceea ca nu vor putea sa se impuna, nu vor putea sa transmita mesajul pe care doresc sa il transmita. Este o frica aparuta din nesiguranta. In realitate, daca parintii sunt apropiati sufleteste de copiii lor, acestia ii vor asculta si le vor cere sfatul de cate ori vor intampina dificultati.

Este important ca parintii si adolescentii sa comunice frumos, deschis. Fiecare are o contributie proprie la aceasta noua relatie. Relatia se va schimba fata de perioada anterioara, fata de perioada copilariei, pentru ca este un proces natural, normal. Nu trebuie privit ca fiind dramatic, ci doar necesar.

Este un moment important si pentru adolescenti, care isi descopera stilul si incep sa se cunoasca, dar si pentru parinti care se confrunta cu un nou rol si cu amintirea propriei adolescente. Acest lucru este uneori foarte dureros si de aceea exista tendinta de a-si supraproteja copiii sau de a-i restrictiona complet.

 

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – „Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat”

Lasa un comentariu