Comunicare eficienta pe verticalaComunicare eficienta pe verticalaPentru un management eficient, la nivel de companie, se pot aplica cateva sugestii pentru stimularea comunicarii de jos in sus. Acestea pot fi valabile si in cazul firmelor mai mici. Conform autorilor Sam Deep si Lyle Sussaman (1996), un manager poate stimula comunicarea cu angajatii sai, prin:

 

1. Contact direct cu angajatii – aflati ce se petrece printre angajati. Lasati-i sa vorbeasca, ascultand punctele lor de vedere.

2. Adoptati “politica usilor deschise” – este important ca angajatii sa se simta confortabil cu stilul dvs. de managament. Daca intampina probleme, trebuie sa stie ca pot veni sa se consulte cu dumneavoastra fara prea multe sovaieli prealabile.

3. Nu reactionati negativ cand aflati vestile proaste – de obicei mesagerul vestilor proaste va fi luat in vizor. Nu “taiati capul solului”. Mentionati ca doriti sa auziti atat vestile bune cat si cele rele. Specificati, deasemeni, ca vestile rele nu vor fi neaparat comunicate mai sus dar ca, dumneavoastra vreti sa fiti la curent cu ambele variante.

4. Organizati periodic intalniri neoficiale – in cadrul unui eveniment social, la un picnic, iesiri in grup, puteti afla lucruri pe care angajatii nu le-ar spune niciodata la birou. Participarea la astfel de evenimente va face mai accesibil.

5. La sedinte solicitati in mod regulat rapoarte de activitate – nu fiti prea exigent in ceea ce priveste continutul lor.

6. Aratati ca sunteti om – autoironia, recunoasterea greselilor va face mai abordabil in ochii angajatilor. Veti da dovada de caracter si atunci cand va cereti scuze unui angajat daca ati gresit fata de acesta.

 

 

Cunoasterea angajatului va determina sa folositi strategii comunicationale eficiente pentru marirea performantei la locul de munca. In acest sens, unul dintre termenii pe care trebuie sa-i cunoasca un manager este Efectul Pygmalion. Acesta se refera la emiterea de pretentii ridicate care vor determina o inalta performanta a angajatului, in timp ce, pretentiile modeste determina performante mediocre. De asemenea, managerul trebuie sa fie constient ca, atunci cand comunica, cuvintele sale de exprimare pot avea un alt sens pentru interlocutor.

Incurajarea angajatului de a comunica pe verticala este sustinuta si de modul in care seful transmite verbal un lucru. Modul in care acesta abordeaza problema si o exprima, este la fel de important ca si ceea ce spune.

 

Lasa un comentariu