Comportamentul sexual in adolescentaDezvoltarea in perioada adolescentei este puternic marcata de factorii biologici. Din acest punct de vedere, biologia ofera „mecanismul” fizic, iar factorul hormonal ofera predispozitia pentru actul sexual.

Cu toate acestea, factorii sociali sunt cei care dau conturul sexualitatii. Exista trei arii principale in care are loc socializarea comportamentului sexual al adolescentului: identitatea sexuala, influenta parentala si influenta celor de aceeasi varsta (H. Katchadourian & J. Martin, l979).

Identitatea sexuala este unul dintre cei mai importanti factori in socializarea comportamentului sexual si dobandirea identitatii de gen. Acesta se refera la caracteristici precum masculinitate si femininitate; radacinile se gasesc in copilarie, dar manifestarea lor este plenara in adolescenta (J. Money, & A.A. Erhardt, 1972), cand adolescentii invata despre identitatea de gen prin mass media, scoala si, cel mai important, parintii si familia din care fac parte.

Influenta parentala. Parintii exprima propria atitudine sexuala in mod indirect, prin exemplul propriului comportament sau in contextul unor aspecte mai largi. In familiile din clasele de mijloc, se observa ca parintii cultiva principii precum autocontrolul, infranarea si amanarea gratificarii in general. Pentru tinerii din familiile cu un nivel economic si de educatie mai bun, probabilitatea de a se angaja in relatii sexuale la o varsta timpurie este mai mica (C. Chilman, l983).

Influenta grupului de covarstnici este una cele mai puternice forte care stau in spatele socializarii sexuale in adolescenta; in grup se ofera informatie si sunt transmise valori prin intermediul culturii de grup (P.Y.Miller & W. Simon, 1974).

Intr-un sondaj realizat printre adolescenti, acestia au fost intrebati de ce nu au asteptat pana la majorat pentru a se angaja in relatii sexuale. Raspunsurile lor indica mai multe motivatii principale, cu referire directa la grup si cultura de grup.

Fete:

14 % Presiunea grupului de covarstnici

14 % Toata lumea o face

14 %Curiozitatea

17 %Presiunea din partea baietilor

Baieti:

26 % Presiunea grupului de covarstnici

16 % Curiozitatea

10 %Toata lumea o face

10 %Gratificarea

 

In adolescenta s-a constatat o preocupare mai speciala a tinerilor pentru sex, pe care o asociaza cu iubirea. Baietii sunt mai nerabdatori decat fetele in inceperea vietii sexuale, dar se gandesc mai putin la o prietenie pe termen lung. Fetele sunt mai reticente, dar, atunci cand nu refuza actul sexual, pretind o relatie stabila.

Majoritatea tinerilor se preocupa de viata sexuala la fel de mult ca si de evolutia profesionala. Daca parintii ii sustin in alegerea unei profesii, nu acelasi lucru se intampla cand vine vorba despre o educatie sexuala corecta. Modul in care debuteaza viata psihosexuala a tanarului este decisiv pentru evolutia ulterioara a planului sexual.

Pentru o dezvoltare sexuala armonioasa, viata sexuala ar trebui pregatita de catre parinti, apoi de profesori si de medici. “Tinerii ar trebui sa-si aleaga cu grija momentul initierii sexuale, sa-si aleaga partenerul/partenera pentru constituirea unei identitati sexuale pe care ei insisi sa o accepte, pentru ca le ofera o deplina satisfactie. Aceasta identitate sexuala ‘se va purta’, apoi, toata viata”. (Antoaneta Pop, 1998)

 

Lasa un comentariu