Chimia iubirii si consecintele eiDupa o despartire dureroasa acesta este primul gand care-ti trece prin minte: “Dar oare merita?” In primul rand, din moment ce v-ati despartit lucrurile nu mergeau tocmai bine intre voi. Chestiile mici din cauza carora va certati zilnic scot in evidenta nepotriviri majore de caracter care nu dispar odata cu inaintarea in varsta, dimpotriva, se accentueaza. Tu voiai sa mergi intr-un bar in timp ce el/ea statea acasa? Un subiect de cearta aparent banal, dar substratul este ca expansivitatea nu a facut niciodata casa buna cu interiorizarea. Te-a inselat sau l-ai inselat? Pare o ratacire de moment, dar de fapt nu iti oferea ceea ce ai nevoie, sau invers. Restul e un compromis care mai devreme sau mai tarziu se va rupe.

Si totusi, stiind toate astea, de ce simti acea durere in capul pieptului? De ce nu ai chef de nimic dupa o despartire? De ce stai cu ochii in lacrimi si cu mintea goala uitandu-te pe geam si ascultand muzica lenta? Sau, la polul opus, ca sa iti alungi durerea stai numai prin baruri, cluburi si treci de la un partener la altul cand de fapt tu doar o vrei/il vrei inapoi? Dragii mei cititori, desi poate ca nu o sa va satisfaca explicatia mea, totusi o scriu.

Nu exista motive rationale pentru care te simti atras de cineva, in subsidiar sunt doar reactii chimice coordonate de gene. Am mai scris intr-un editorial precedent faptul ca persoanele cu CMH diferit se atrag, este un truc al naturii pentru a perpetua diversitatea genetica (persoanele cu gene diferite dau nastere unor urmasi sanatosi).
Cand cunosti pe cineva iti dai seama in primele secunde daca este sau nu chimie. Apoi nu faci altceva decat sa iti justifici alegerea pe care genele tale au facut-o pentru tine. Cand te simti atras de cineva, feniletamina secretata in corp functioneaza ca un lubrifiant pentru sistemul nervos care la randul sau secreta dopamina si adrenalina dandu-ti senzatia de euforie. Ai sentimentul ca poti muta muntii din loc, te simti plin de energie, brusc viata capata sens. E doar efectul acestor substante care dureaza de la 6 luni la 3 ani. Pe plan psihologic, ajutat de chimie, creierul incepe un febril proces de invatare, persoana iubita este studiata si “intoarsa pe toate partile” fiind aproape singurul subiect al atentiei tale.

Apoi, cand procesul de invatare este incheiat, creierul are nevoie de o pauza. Ca urmare, se secreta endorfine, neurohormoni care te fac sa te simti relaxat, in siguranta, multumit. Asta daca bineinteles, relatia functioneaza in parametri normali si se transforma treptat intr-o prietenie profunda. Daca nu, datorita certurilor zilnice, secretia de adrenalina continua in paralel odata cu secretia de endorfine. Pe de o parte te vei simti sleit de puteri si obosit, simti ca nu mai poti continua asa, dar pe de alta parte endorfinele/oxitocina (neurohormonii care stau la baza prieteniei si a legaturilor sentimentale dintre oameni) isi fac si ele efectul. Ajungi intr-o situatie numita in popor “rau cu rau, dar mai rau fara rau”. La un moment dat trebuie sa rupi acest cerc vicios.

Poate citind aceste lucruri vei lua decizia corecta. Chiar daca doare al naibii de tare. Eliberarea este mult mai importanta, mai ales ca o poti lua de la inceput, chiar daca in acele momente ai senzatia ca nu va mai exista un inceput pentru tine. Relaxeaza-te, e doar chimie. Trece. 🙂

 Lasa un comentariu