Cele mai eficiente tehnici de invatareChiar daca pentru unii dintre noi vremea testelor si a examenelor a trecut si nu ne mai aflam in situatia de a fi nevoiti sa retinem o multime de informatii pe ultima suta de metri, exista o multime de persoane curioase si interesate de fascinanta lume in care traim.

Exista o multime de tehnici de invatare mai mult sau mai putin eficiente. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca suntem uneori chiar ghidati sa le folosim, unele dintre acestea nu aduc deloc rezultatele scontate. De pilda repetarea materialului didactic mai mult de doua sau de maxim trei ori, ne poate ingreuna si mai mult invatarea. La fel, una dintre cele mai cunoscute si aplicate tehnici de invatare – cea de a sublinia cu marker-ul pasajele de interes ne va “obliga” sa retinem doar o parte din informatii, impiedicandu-ne insa sa facem legaturi intre acestea si de a integra informatia intr-un tot unitar. Mai sunt si alte tehnici care lasa de dorit si pe care specialistii le-au “taiat” de pe lista tehnicilor eficiente: rezumatele, artificii mnemotehnice (asocieri ale cuvintelor cu anumite informatii) sau reproducerea informatiei cu ajutorul imaginilor.
Potrivit ultimelor cercetari invatarea intensa cu putina vreme inainte de examen nu este deloc eficienta. Este important sa alternezi ciclurile destinate sesiunilor de invatare cu cele de odihna, relaxare si distractie.

Din fericire pentru noi, o echipa formata din oameni de stiinta si psihologi s-a hotarat sa analizeze indeaproape 10 dintre cele mai folosite tehnici de invatare, pentru ca in urma rezultatelor primite sa poata elabora o serie de recomandari menite sa ne imbunatateasca stilul si metodele de a invata. Desigur, asa cum am mentionat si mai devreme, cercetatorii au descoperit in scurt timp ca cele mai populare forme si tehnici de invatare, cu care suntem majoritatea dintre noi obisnuiti, sunt ineficiente si s-au oprit asupra unui numar de numai doua metode de invatare care conform studiilor intreprinse ofera un real avantaj: autotestarea si invatarea la intervale mai mari de timp. Le vom analiza pe rand, pentru a intelege mai bine cum functioneaza si cum le putem folosi si noi in viitor.

Autotestarea

Simpla si extrem de eficienta, autotestarea este o metoda la care putem apela cu usurinta si cand suntem acasa. Cand spunem testare/autotestare nu ne referim la lucrari/teste/examene date de catre profesori, ci la o modalitate de a ne verifica cunostintele acumulate in urma ultimelor sesiuni de invatare.

Exista mai multe modalitati prin care putem sa ne autotestam si vom face o scurta incursiune in cateva dintre acestea:

1. Poti incepe in sens invers – dai asa zisul test inainte de a citi materialul. In acest fel, sansa de a retine informatiile gresite cresc cu 40 %!

2. Foloseste “fise de invatare”! Vei avea putin de lucru pentru a manufactura aceste fise, insa in final vei fi cu siguranta multumit de rezultate. Folosind aceasta metoda vei putea imbina doua tehnici extrem de utile: testarea si repetarea.

Cum anume ar trebui sa te pregatesti pentru maratonul de intrebari de pe filele pregatite de tine? Este simplu. Vei avea nevoie de mai multe coli de hartie, un pix/creion sau o imprimanta. Pe o parte a filei vei nota intrebarea si pe verso, vei trece raspunsul. Cand stii raspunsul la intrebare o vei pune intr-un dosar care va cuprinde fisele pe care va trebui sa le studiezi mai rar, iar cand nu stii raspunsul, pui fisa in dosarul unde se afla fisele pe care va trebui sa le repeti mai des.

3. Cauta sa gasesti raspunsul la intrebarile pregatite de tine, folosind rationamente logice! Lasa sa treaca o scurta perioada de timp, circa jumatate de minut este indeajuns, pentru a ne mentine concentrati si curiosi in privinta aflarii raspunsului corect. Acest interval de timp ne va stimula invatarea instantanee.

Invatarea le intervale mari de timp

Vom reciti si repeta materialele pe care vrem sa le retinem de mai multe ori, insa la intervale mai mari de timp. Aceasta metoda ne va ajuta sa memoram informatia si sa o pastram pentru cat mai multa vreme. Cu cat intervalele de timp intre sesiunile de invatare sunt mai lungi, cu atat vom invata mai bine si vom retine informatia pentru mai mult timp.

Au fost efectuate si studii in aceasta privinta si conform rezultatelor primite, se pare ca o distanta de 12-24 ore intre sedinte te va ajuta sa retii informatia pentru aproximativ o saptamana, iar o distanta de 6-12 luni intre sesiunile de invatare te va ajuta sa retii informatia pentru circa 5 ani!

Metode de invatare cu o eficacitate moderata

1. Interogarea elaborativa
In ce consta aceasta tehnica? Este extrem de simplu – pur si simplu iti pui singur intrebari legate de subiectele pe care tocmai le-ai parcurs si cauti sa le explici. In acest fel, vei face noi conexiuni intre informatiile vechi si cele nou capatate.

2. Autoexplicarea
Aceasta tehnica presupune explicarea informatiilor nou accesate in procesul de invatare.

3. Alternarea materialelor
O tehnica destul de eficienta este cea de a alterna diferite subiecte intr-o singura sedinta de studiu. In loc sa te concentrezi pentru multa vreme asupra unui singur tip de materie/informatie, poti opta sa te indrepti catre un subiect cu totusi diferit la o anumita perioada de timp.

Tu cum preferi sa inveti? Ai incercat vreuna dintre aceste tehnici?

Lasa un comentariu