Ce tip de perceptii duc la conflicte in cuplu?Barbatii percep criticile ca pe un semn de dispret. Femeile percep tacerea ca pe un semn de ostilitate

 Comunicare din interiorul casniciei sau din interiorul unui cuplu necesita foarte multa atentie si foarte multa invatare permanenta. Comunicarea se face printr-un mesaj pe care il transmit printr-un canal. Acest mesaj este un cod care trebuie descifrat cat mai precis. Pentru ca barbatii si femeile comunica diferit, este foarte dificil de interpretat un cod al celuilalt.

 Barbatii nu suporta sa fie criticati. Ei percep acest lucru ca pe o lipsa de respect, ca pe un dispret la adresa identitatii lor ca barbati. Nu se mai simt respectati de catre sotia lor si atunci incearca sa nu izbucneasca; de foarte multe ori ies din incaperea respectiva fara sa mai adreseze nici un cuvant, iar acest gest este devastator pentru femei.

Orice femeie interpreteaza tacerea ca pe un semn de ostilitate, de neiubire. Pentru o femeie a fi lasata singura in momentele grele sau in momentele de conflict este aproape imposibil de suportat. Cand barbatul reactioneaza astfel, femeia simte ca nu este iubita de catre sotul ei. Se simte parasita. Nu poate sa inteleaga ca intentia lui nu a fost aceea de a o abandona, sau de o ignora, ci aceea de a o menaja de o continuare agresiva din punct de vedere verbal.

Astfel ca, femeile isi doresc sa fie ascultate, iar tacerea nu poate fi considerata o abordare pozitiva din punctul lor de vedere, iar barbatii nu pot sa accepte criticile permanente ale femeilor. Pentru ei, acestea sunt dovezi ale faptului ca nu sunt indeajuns de respectati.

Astfel, o casnicie, poate sa alunece pe panta destramarii dintr-o simpla problema de comunicare. Este foarte greu sa fie descifrat un cod al unui partener, tocmai pentru ca este de sex opus si semnalele transmise sunt diferite de ceea ce pare deja cunoscut. Cu eforturi sustinute insa, se poate ca doi oameni casatoriti sa ajunga sa isi manifeste iubirea si respectul unul fata de celalalt si sa inteleaga diferentele dintre ei.

Cand  codul incepe sa fie descifrat prin ascultarea partenerului si prin intrebari puse cu scopul de a-l descoperi pe cel de alaturi, comunicarea se armonizeaza si apare empatia. Oamenii incep sa inteleaga constructia diferita a barbatului fata de femeie; incep sa isi puna intrebari din ce in ce mai multe asupra structurilor comunicarii lor; isi arata interesul din ce in ce mai crescut pentru autodescoperire prin intermediul relatiei cu partenerul de sex opus, etc

Chiar si atunci cand se cearta permanent, exista cupluri care de fapt au cele mai bune intentii. In interiorul acelor cupluri, tendinta este de a repara greselile comise, doar ca modalitatea de a aborda problemele aparute, este eronata.

In astfel de cupluri, atat barbatul cat si femeia, incep sa atace exact zonele cele mai sensibile. Ea incepe sa il critice, iar el ii raspunde cu tacere, cu a pleca sau cu raceala afectiva. Aceste manifestari sunt parte dintr-un cerc al non-comunicarii din relatie.

Desi exista iubire, iar in afara cuplului oamenii sunt poate blanzi si calzi cu cei din jur, in interiorul cuplului, ajung sa isi spuna cuvinte urate sau sa se ignore in momente e maxima tensiune. De fapt nu este salvatoare doar intentia pozitiva, ea trebuie dublata de cunoasterea modalitatii potrivite de a face fata unui conflict conjugal.

Astfel, daca cei doi isi vor arata iubire si respect, vor putea sa gestioneze mai usor o situatie conflictuala.

Adaptare dupa Dragoste si respect – Emerson Eggerichs

Lasa un comentariu