Ce spun familia si prietenii despre infidelitate?Pentru multi oameni este foarte dificil sa vorbeasca despre aventura care tocmai a avut loc si a fost recunoscuta. Dar este si mai dificil sa fie adusa aceasta discutie in cercul de apropiati. Prietenii si rudele se vor implica in aceasta situatie, vor avea fiecare parerea lui si vor incerca sa gaseasca vinovati.

De aceea este intotdeauna recomandat sa fie anuntati pe cat posibil in acelasi timp pentru a nu modifica informatia, pentru a nu incerca sa patrunda prea mult in problema respectiva. In cartea „Fata in fata cu infidelitatea” se recomanda: „Fiti directi si sinceri, prezentand informatiile asa cum le cunoasteti. Pentru a evita invinuirile, spuneti prietenilor si familiei acelasi lucru, in acelasi moment. Daca nu veti face astfel, veti observa ca ei vor incepe sa ia atitudine impotriva dumneavoastra, a partenerului sau oricarei persoane pe care ei o considera responsabila pentru aventura. Este probabil sa nu fiti capabili sa evitati intru totul ca prietenii si rudele sa se concentreze pe problema aventurii, dar, daca puteti minimiza atentia lor, acest lucru va va fi de ajutor in urma aventurii.”

O problema si mai greu de gestionat este situatia in care cineva are o relatie extraconjugala cu o alta persoana din aceeasi familie. Pare improbabil, dar este de fapt o situatie foarte des intalnita. De exemplu, se poate intampla ca cineva sa aiba o legatura cu partenerul sau partenera surorii sau fratelui. Este la fel de dificil cand este vorba despre persoane din acelasi cerc de prieteni: „Pus in fata acestei situatii, aceasta pare sa fie cea mai rea tradare dintre toate. Cei doi oameni in care ai avut cea mai mare incredere te-au dezamagit in mod dramatic. Persoana care nu a avut aventura poate spune :”Cum au putut face asta?”.

Dar nu este un lucru chiar atat de ciudat. Sansele au fost date de faptul ca v-ati ales prietenii deoarece aveti aceleasi pasiuni, iar cu rudele dumneavoastra aveti foarte multe lucruri in comun. Partenerul dumneavoastra a fost, probabil, atras de aceste elemente pe care le impartasiti cu cei dragi. Din pacate, aceasta alianta poate desparti familia, rezultand uneori chiar instrainarea dintre parinte si copilul adult. Se prea poate, de asemenea, ca acel cuplu sa fie nevoit sa traiasca vazand-o la reuniunile familiale pe persoana cu care unul dintre ei a avut aventura, iar acest lucru va fi greu de suportat, astfel ca, in cele din urma, cuplul se va izola de familie.”

In aceste cazuri, durerea este si mai apasatoare si oamenii din familie sunt pusi in ipostaze neobisnuite, in care nu stiu cum anume sa reactioneze. Indiferent ce parte aleg, cineva va avea de suferit. De aceea este bine sa nu se ajunga pana in acest punct, dar, daca totusi  s-a intamplat, este recomandat sa se discute cat mai direct, dar fara detalii, cat mai sincer si situatia in sine trebuie inteleasa in ansamblu, cu toate implicatiile ei.

O aventura poate destrama o familie, dar o si poate face mai puternica, pentru ca, desi a avut loc o tradare, este si un semn clar ca a existat o problema care a dus la acea tradare. Investigarea problemei-cauza poate sa declanseze un sir de constientizari care sa ajute cuplul sa aiba o viata mai armonioasa decat inainte de aventura. In ceea ce priveste familia si prietenii, este bine ca ei sa fie instiintati de progresele cuplului in cazul in care au loc. Detaliile trebuie insa sa fie pastrate pentru cei care le traiesc. Pana la urma, pe cei apropiati, fie ei parinti sau prieteni de suflet, ii intereseaza sa va fie bine, si nu neaparat cum anume se poarta discutia despre amant sau amanta. Aceasta este o problema interna sau un mod de gestionare propriu, pe care trebuie sa-l dezvoltati mai ales cu iubitul/iubita sau sotul/sotia.

Ce sa le spuneti copiilor?

Sa vorbeasca despre aventura cu unul dintre copii, poate fie cea mai dificila experienta, pentru ca parintii trebuie sa recunoasca in fata copiilor o slabiciune, o imperfectiune si simt ca ii dezamagesc foarte tare. Este la fel de greu si sa gaseasca o metoda cat mai putin socanta de a le spune. Ei nu pot sa vorbeasca despre asta ca si cum ar fi ceva normal, mai ales daca au copii cu care au discutat deja despre moralitatea in cuplu, cum ar fi adolescentii.

O asemenea veste trebuie data corespunzator pentru a fi inteleasca corect si pentru a nu strica relatia cu copiii sau increderea pe care acestia o au in parinti. Astfel:

  • Dati-le vestea impreuna, ca un cuplu, si spuneti-le tuturor copiilor in acelasi timp. In cazul in care acest lucru nu se intampla, copiii pot sa se simta datori sa pastreze secretul fata de fratii sau surorile lor sau fata de celalalt parinte. Ei pot sa nu inteleaga ca amandoi ar fi vrut ca ei sa stie. Este posibil, de asemenea, ca ei sa se simta impovarati de pastrarea secretului si sa se simta vinovati daca au sentimente negative fata de cel/cea care a inselat sau fata de persoana care le-a dat vestea si acum ii pune in postura de a nu vorbi cu altii pe aceasta tema. Trebuie ca ei sa fie informati ca nu trebuie sa tina partea nimanui in aceasta intamplare, ca este ceva ce tine de adulti si ca ei nu pot sa ia decizii in legatura cu intamplarea despre care tocmai au aflat.
  • Dati-le informatii simple. Puteti sa le spuneti fara detalii ceea ce s-a intamplat. De exemplu unui copil i se poate explica aventura prin a face referire la un gen de apropiere prea mare fata de o alta persoana. Nu este nevoie sa i se explice in detaliu ce inseamna acest lucru. Ceea ce este important pentru copil este ca acest tip de prietenie cu altcineva a facut astfel incat sa creeze suferinta in cuplu si ca parintii trebuie sa rezolve problema daca vor putea. De asemenea, daca nu sunteti sigur/a ca puteti sa ramaneti in familie, sa nu divortati sau sa nu va despartiti, atunci nu promiteti copiilor ca veti ramane. Promiteti doar ceea ce stiti sigur ca puteti sa faceti. Este important pentru ca acesta este un moment in care increderea copiilor in parinti se clatina si respectarea promisiunilor este o piatra de temelie pentru restaurarea unei increderi.
  • Reasigurati-i pe copii ca ii iubiti. Toti copiii au nevoie sa stie in aceste situatii ca sunt iubiti, si, mai ales, ca sunt iubiti de ambii parinti indiferent de ruptura dintre ei. Ceea ce se intampla intre parinti nu trebuie sa afecteze iubirea pe care acestia o simt pentru copiii lor. Trebuie sa li se spuna, de asemenea, ca indiferent de rezultatul final si de deciziile luate in ceea ce ii priveste pe parinti, ei nu vor fi indepartati din vietile acestora. Tot ce li se spune trebuie desigur sa fie adevarat. Daca unul dintre parinti stie ca se va muta in alta tara de exemplu, trebuie sa ii explice situatia copilului si nu sa il minta ca va fi la fel ca inainte.
  • Raspundeti sincer la intrebari. Copiii vor pune multe intrebari pentru ca nu inteleg situatia. Este bine ca ei sa primeasca toate detaliile legate de ceea ce este relevant pentru ei, nu pentru parinti, dar este bine sa fie excluse detaliile legate de intalnirea cu amantul/a.
  • Nu va defaimati partenerul. Este bine ca nici unul dintre parinti sa nu-si atace partenerul de cuplu in fata copilului. Pentru copil parintii sunt cei care il iubesc si care au grija de tot ceea ce trebuie pentru ca lui sa ii fie bine. De aceea o imagine negativa adusa unuia dintre ei ii scade increderea in faptul ca ei sunt asa cum isi imagineaza el ca sunt.

 

Lasa un comentariu