Ce schimbari intervin dupa casatorie?La inceput cand doi oameni se cunosc si se indragostesc, exista o legatura in formare, gesturi romantice, cuvinte frumoase. Barbatul de regula o cucereste pe fata si ii daruieste atentie si o face sa se simta speciala.

Apoi urmeaza casatoria si de multe ori lucrurile se schimba. Dupa o anumita perioada de timp, care este variabila de la cuplu la cuplu, gesturile care o faceau sa zambeasca incep sa dispara, iar barbatul incepe sa nu o mai curteze pe fata cu care isi imparte acum viata. Femeia nu mai este atat de atrasa de cel de langa ea si nu mai simte nevoia sa il aprobe, sa ii dea atentie si sa ii fie alaturi in cele mai mici detalii.

De aici comunicarea dintre sot si sotie incepe sa nu mai fie la fel de armonioasa. Desigur ca aceste situatii sunt gestionate mai bine sau mai putin bine in functie de parteneri. Este important cat de pregatiti sunt sa faca fata conflictelor, problemelor si mai ales schimbarilor. In orice relatie, fie ea de cuplu, fie de casatorie, apar schimbari. Acestea sunt pe multiple planuri si niciodata nu sunt pentru toata lumea la fel. De asemenea nici solutiile nu sunt identice pentru orice cuplu.

Schimbarile sunt greu de suportat uneori pentru ca cei implicati sunt obisnuiti cu un anumit pattern de comportament, de atitudine, etc. In momentul in care acesta se distruge, se pierde o parte de stabilitate, oamenii nu mai au cum sa se raporteze la ceea ce stiau anterior. Exista intotdeauna metode de a face fata modificarilor din viata.

Foarte important este suportul emotional primit de la cei din jur. Daca schimbarea il implica pe partenrul de viata, atunci este important ajutoul lui. Daca cei doi se iubesc si se respecta si inteleg faptul ca este dificil momentul prin care trec, atunci relatia poate fi chiar imbunatatita, poate fi consolidata.  De multe ori legatura dintre doi oameni se intareste atunci cand trec alaturi unul de celalalt printr-o perioada mai grea.

Ascultarea este un factor important intr-o relatie. Daca partenerii se asculta cu adevarat si se inteleg nu doar la suprafata, ci si in profunzime, problemele si modul in care acestea ii afecteaza, atunci pot oferi suportul emotional si pot sa ajute asa cum are nevoie partenerul.

Unii oameni doresc doar cuvinte frumoase, altii o imbratisare, altii lucruri practice, altii vor sa aiba spatiu, altii vor sa fie in preajma cuiva permanent, altii doresc o vacanta sau poate o munca in plus ca sa se simta utili sau sa nu se mai gandeasca la problema care ii macina. Oricare ar fi situatia, important este ca fiecare om este unic si are o modalitate proprie de a trece peste o situatie de viata neplacuta. Cu cat partenerii se cunosc mai bine, cu atat vor trece mai bine impreuna si vor cunoaste demersul potrivit pentru acel moment.

Orice relatie are suisuri si coborasuri; orice relatie are perioade de platou, in care nimic nu este bun sau rau, ci doar stagneaza, fara a provoca emotii puternice de nici un fel.

Nu exista relatia perfecta din toate punctele de vedere, dar unde exista dragoste, respect si dorinta de a face fata impreuna vietii, acolo va putea fi armonie si multa bucurie de a trai, iar cei doi vor putea face fata usor la schimbarile aparute.

Lasa un comentariu