Ce recomanda parintii copiilor supradotati profesorilor?Copiii supradotati se confrunta adesea cu probleme de integrare in mediul academic normal si incep sa refuze mersul la scoala sau implicarea in activitatile obisnuite. De ce se intampla cest lucru? In primul rand pentru ca scoala nu este pregatita pentru primirea unor astfel de copii cu abilitati speciale. Mai mult, profesorii nu fac de multe ori viata usoara acestor elevi.

Ei sunt dornici de a avea o clasa normala, intr-un sistem standard. O clasa in care apar copii cu dotari speciale, devine o clasa cu multe provocari, o clasa cu multe necunoscute. Profesorii se pot simti in inferioritate sau se pot simti nepregatiti suficient pentru a face fata la ceea ce copiii cer si au nevoie. De aceea, incep sa ii tina sub control si sa ii opreasca din dezvoltarea lor normala, din avantul pe care ar putea sa il aiba.

Parintii copiilor cu abilitati deosebite sunt in masura sa dea anumite recomandari in ceea ce ii priveste pe copiii lor si sistemul de invatamant in care ar trebui sa fie in primul rand pentru ca isi cunosc copiii si stiu nevoile acestora, dar si pentru ca majoritatea celor in cauza sunt la randul lor profesori sau invatatori, sau cel putin lucreaza in mediul academic.

In cartea „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”, a fost dat un chestionar catre completare parintilor copiilor inzestrati. Acestia au raspuns la mai multe intrebari legate de copiii lor supradotati si de scoala la care invata. Una dintre intrebari era legata de recomandarile pe care le-ar face parintii profesorilor care se ocupa de copiii lor.

Iata ce au raspuns:

  1. „Clasele omogene si programele flexibile nu au fost satisfacatoare. Este nevoie de profesori siguri pe ei din punct de vedere intelectual care isi pot admite propria ignoranta si carora le place invatarea oriunde ar duce.
  2. Sa incurajeze proiectele speciale si sa lucreze mai indeaproape cu parintii interesati.
  3. Sa se simta destul de siguri pe ei ca sa le poata spuna copiilor: „Nu stiu, hai sa vedem cum putem gasi raspunsul impreuna.”
  4. Sa detina o lista de resurse, referinte, carti, persoane, materiale, programe, pe care sa le puna la dispozitie copiilor si parintilor pentru a-i ghida spre un program mai bogat daca timpul si fondurile nu permit scolii sa faca acest lucru.
  5. Sa realizeze ca acesti copii inzestrati trebuie sa fie stimulati, ca exista posibilitatea ca ei sa nu aiba nevoie de munca continua. […] De aceea ii sunt necesare experiente diferite si provocatoare.
  6. Daca nu puteti pune la dispozitie un program special, incercati macar sa le permiteti copiilor sa evalueze, sa utilizeze logica, nu numai sa munceasca mai mult si mai rapid. Lasati copiii sa aleaga dintre mai multe subiecte pe cel pe care doresc sa-l studieze.[…]”

Ceea ce este important de observat este ca profesorii care predau unor copii cu abilitati speciale trebuie sa detina anumite calitati. Printre acestea se numara o siguranta intelectuala vizibila, o flexibilitate foarte mare, un simt al umorului dezvoltat care sa le permita sa intre in contact cu elevii si sa-i faca sa se relaxeze in procesul de invatare, o stapanire de sine in momentul in care copilul ii lanseaza provocari la care face fata cu greu sau in momentul in care nu stie raspunsul la intrebarile care i se adreseaza, sa aiba placerea de a preda si de a invata tot timpul ceva nou de la alti oameni, din carti sau din expertiente noi si pline de intelesuri.

 

 

Adaptare dupa: „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”

Lasa un comentariu