Ce rani provoaca umilinta in copilarie?O rana importanta pe care o poate avea o persoana, este rana de umilire. A fi umilit inseamna a te simti ofensat, jignit, lezat. Lise Bourbeau, in cartea „ Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine”, spune ca ea se activeaza in intervalul unu-trei ani, atunci cand „incep sa se dezvolte functiile corpului fizic, perioada in care un copil normal invata sa manance singur, sa fie curat, sa asculte si sa inteleaga ceea ce ii spun adultii, etc”

Rana se activeaza in momentul in care copilul simte din partea parintilor un gen de raportare care sa implice rusine – fie ca il vor face sa se simta rusinat in fata altora, fie ca le este lor rusine cu el si nu il accepta. Este vorba in majoritatea cazurilor de lucruri care tin de lipsa curateniei corporale, de mizerie sau de mici prostii pe care le poate face.

”De asemenea la nivelul sexualitatii exista un potential important in activarea ranii de umilire.”

Cel mai des, rana de umilire este traita in relatia cu mama: „poate fi traita si in relatia cu tatal atunci cand acesta exercita rolul mamei, controleaza, ii arata copilului cum sa fie curat, etc. De asemenea se poate ca rana de umilire sa fie legata de relatia cu mama in domeniul sexualitatii si al curateniei si de relatia cu tata, la nivelul procesului de invatare, al ascultarii si al vorbirii. In acest caz, rana va trebui rezolvata in relatiile cu ambii parinti.”

Masca acestui tip de rana este masca masochistului: „ Masochismul este comportamentul unei persoane care gaseste placere si chiar satisfactie in suferinta.” Astfel de persoane cauta, in mod inconstient sa sufere, sa simta umilinta. Ele se autopedepsesc permanent.

Din punct de vedere fizic, persoanele care au masca masochistului, au un corp gras, de care le este rusine; au talia scurta, gatul gros si bombat, tensiune in gat, maxilar, zona pelviana, chip rotund, ochi largi ca de copil. Exista persoane care isi controleaza greutatea si nu pot fi recunoscute chiar atat de usor ca facand parte din aceasta categorie, dar sunt de fapt persoane care se ingrasa foarte usor.

Masochistii se misca foarte lent. Ei nu pot face lucrurile rapid si trebuie sa accepte acest lucru. Ei se simt umiliti pentru ca nu sunt in ritmul celorlalti.

Masochistii isi asuma multe responsabilitati, au grija de alte persoane si uita sa aiba grija de ei insisi. Astfel ajung sa se neglijeze si sa se ingrase foarte mult. Ei se pun singuri in posturi care permit umilinta. Poti auzi foarte des de la un om cu o asemenea rana, urmatoarea fraza: „ Dupa treizeci de ani de munca serioasa am fost data afara ca un gunoi”. Este un semn clar ca nu se simte recunoscut ca fiind un om muncitor, nu ii este apreciat efortul.

„Masochistul nu realizeaza ca facand totul pentru ceilalti, ii umileste, facandu-i sa simta ca, fara el, nu pot sa reuseasca nimic. Se intampla chiar ca, acest gen de persoana sa se asigure de faptul ca restul familiei si prietenii stiu clar ca o anumita persoana nu poate face nimic fara ajutorul ei, iar acest lucru il va face chiar in fata persoanei pe care o ajuta. Aceasta din urma se va simti atunci foarte umilita.”

Masochistul este foarte centrat pe umilinta si de aceea si-o aduce in viata lui inconstient in toate formele posibile, inclusiv prin umilirea celor de langa el.

Oamenii care au masca masochistului sunt foarte controlati, dar acest lucru apare tocmai pentru ca nu vrea sa simta rusinea – fata de el sau fata de cei din jur. Autoarea descrie o mama care are o astfel de rana. Ea va incerca sa isi tina copiii foarte curati incepand de mici si daca va da gres, nu se va simti bine cu ea, va simti rusine; nu se va simti o mama buna.

De obicei in familia unui om cu rana de umilire exista secrete: „Parintii unui copil masochist ii spun frecvent acestuia ca ceea ce se intampla in familia lor nu ii prieveste pe cei din afara si ca nu trebuie sa vorbeasca despre asta. Trebuie sa pastreze totul pentru el”.

Situatiile de care le este rusine sau membrii familiei de care le este rusine trebuie sa ramana secrete. De exemplu nu se vorbeste despre un unchi aflat in inchisoare, despre un membru al familiei internat intr-un spital psihiatric, despre un frate homosexual sau despre un caz de sinucidere din familia lor, etc.

Masochistul este atat de mult interesat de nevoile celorlalti incat uita de propriile nevoi. El si le stie foarte bine de fapt, dar nu le mai indeplineste, nu le asculta. El se pedepseste, isi provoaca suferinta neascultandu-le. El este uneori omul care rade despre propriile defecte si ii face si pe ceilalti prin mult umor sa le remarce si sa il ironizeze.

 Un lucru important pentru un om masochist este libertatea. El are nevoie de acest lucru mai ales ca s-a simtit incorsetat in relatia cu parintii de cand era mic: „ Cand se respecta pe sine si simte ca nimeni nu vrea sa ii puna bete in roate, devine entuziast, isi traieste viata din plin: nu mai are limite. In astfel de momente cade in excese.”

Corpul este foarte incarcat si de aceea este si cu aceasta tendinta de ingrasare rapida. Daca ar fi mai liber, atunci ar mai putea sa se detensioneze si ar slabi. Desi este o nevoie foarte mare pentru un masochist, aceea de a avea libertate, este totodata si cea mai mare frica pentru ca este convins ca nu se va putea descurca daca ar fi liber; ii este frica de acel exces pe care l-ar putea faca in orice domeniu, asa ca se pastreaza inconstient in acelasi loc.

Un om masochist va fi in postura de tampon intre doua persoane foarte frecvent. Este tipul de mama care intervine intre tata si copii, are un job in care trebuie sa remedieze situatiile conflictuale, etc.

Dezgustul este un punct foarte important in acest caz. Masochistii se simt dezgustati de ei insisi sau de situatii exterioare.

La nivel sexual, un masochist are dificultati datorate problemelor legate de rusine: „ O tanara masochista are tendinta de a-si controla sexualitatea, mai ales pentru a nu-i da mamei ei, care e de obicei foarte controlata referitor la acest subiect, motive sa-i fie rusine cu ea. Adolescenta afla de la mama ei ca sexul este un lucru dezgustator si mai tarziu, va trebui sa faca o munca importanta cu ea insasi pentru a renunta la acea credinta (convingere).”

Bolile frecvente ale persoanelor cu acest tip de rana sunt: durerile de spate si de umeri (multe raspunderi asupra lor); probleme respiratorii (sufocat de ceilalti); probleme la picioare; probleme la ficat („se amaraste”); gat si laringe(nu vorbeste); glanda tiroida; urticarie; glicemir, diabet; probleme cardiace(nu se iubeste), interventii chirurgicale multiple.

Foarte important pentru persoanele masochiste este modul in care se rusineaza de ceea ce mananca. Ei vor manca mult, vor manca pe ascuns, vor incerca sa se pacaleasca pe ei insisi ca mananca mai putin doar pentru ca isi fac portiile mai mici –dar mananca mai multe astfel de portii- se vor rusina de ceea ce cred cei din jur despre ceea ce mananca si mai ales in legatura cu dulciurile pe care le consuma exagerat. Le place sa manance gras si le este rusine si de acest aspect. Important este sa isi accepte greutatea si sa lucreze la rezolvarea umilintei. Astfel si corpul va incepe sa slabeasca in mod natural.

 

Adaptare dupa Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine – Lise Bourbeau
Editura Ascendent


Lasa un comentariu