Ce pot face parintii pentru a-si ajuta copiii inzestrati?Parintii joaca un rol foarte important in dezvoltarea armonioasa a copiilor cu inzestrari deosebite. Ei sunt cei care ii sustin in procesul dezvoltarii lor si sunt cei care ofera suportul moral si emotional necesar evolutiei. Copiii cu abilitati deosebite intampina probleme de diverse tipuri in mediul scolar. Ei au nevoie de familia lor pentru a isi pastra echilibrul si a face fata provocarilor.

Parintele este alaturi de copilul sau pe parcursul tuturor etapelor de dezvoltare si de aceea este foarte indicat ca el sa stie cum anume poate sa ajute la dezvoltarea lui armonioasa.

In cartea „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti” sunt date diversele etape prin care trece copilul si modul in care parintele se poate implica.

Astfel, in perioada prescolara, parintii trebuie sa tina cont de ritmul cresterii copilului lor si nu sa ia drept model ceea ce este scris in diverse carti. Exista multe situatii in care ritmul unui copil inzestrat este diferit fata de cel al unui copil mediu, care se incadreaza in standarde: „Un anumit copil poate dovedi o memorie prodigioasa, sau ar putea sa invete sa citeasca foarte devreme, dar ar putea sa avanseze incet in ceea ce priveste mersul sau alte abilitati fizice. Un copil care pune intrebari neobisnuit de avansate ar fi putut fi „incet” in invatatura vorbirii. Multi dintre copiii inzestrati au invatat sa vorbeasca intr-un ritm obisnuit, dar au aratat o fluenta verbala deosebita mai tarziu.”

Ca si in cazul copiilor fara inzestrari deosebite, atentia asupra unui subiect anume a unui copil de varsta prescolara este de doar cateva minute, dar un copil cu un anumit talent va manifesta interes deosebit pentru acel subiect si atunci o sa doreasca sa-l reia din nou si din nou. Este normal pentru un astfel de copil sa incerce in diverse moduri sa invete si sa experimenteze ceva legat de interesul sau pentru un anumit instrument muzical, pentru un domeniu (fizica, istorie, botanica, etc). Parintii trebuie sa aiba rabdare cu el si sa ii raspunda la intrebari ori de cate ori copilul le pune. Se poate sa fie mult mai curios si sa puna intrebari intr-un mod deosebit, neobisnuit pentru ceea ce aud in jurul lor. Parintii il pot sustine si ii pot alimenta setea de cunoastere prin raspunsuri care sa ii multumeasca.

In anii de scoala este foarte important ca parintele sa ia legatura cu profesorii inca din prima zi de scoala si sa ii spuna acestuia care sunt abilitatile deosebite pe care le are copilul. In acest fel pot fi evitate situatiile neplacute in care un copil care citeste de un an carti ce depasesc cu mult media lui de varsta sa fie pus sa citeasca ceea ce citesc cei de varsta lui si astfel sa nu se stie niciodata ca el are o abilitate deosebita. De asemenea este foarte important ca parintii sa mentina contactul cu profesorii multumindu-le permanent pentru modul in care ajuta la procesul de dezvoltare al copilului si astfel fiind instiintati mereu de progresele pe care acesta le face: „Comunicarea apropiata cu profesorul este de asemenea utila. Parintele care mentine o relatie prietenoasa cu profesorul are sanse mici sa constate ca propriul copil este neglijat.”

In afara scolii parintele poate sa isi ajute copilul in mai multe feluri. Una dintre solutii este constituirea unui grup cu un anumit specific la care sa ia parte copiii cu inzestrari speciale si in care sa se desfasoare activitati pe placul lor si in interesul dezvoltarii lor.

O alternativa aici ar fi clasa speciala care sa se desfasoare la sfarsit de saptamana sau pe perioada verii. Acest tip de clasa poate fi condusa de parinti sau de prieteni ai acestora precum si de diverse personalitati sau artisti.

O alta varianta ar fi „scoala calatoare”, unde copiii pot fi „transportanti in diverse locatii pentru a le satisface sau stimula interesele. O astfel de scoala care se desfasoara dupa ore sau sambata este o incercare de a utiliza comunitatea ca pe un centru de invatare. Copiii sunt transportati intr-o furgoneta sau un mic autobuz la resursa sau facilitatea necesara. Uneori poate fi un camp pentru studii botanice, alteori un ocean la reflux sau sectiunea pentru copii a unei librarii, o cladire unde se pot efectua diverse tipuri de masuratori.”

Este foarte important ca parintii sa stie ca ii pot ajuta si ii pot sustine pe copiii lor chiar si atunci cand sistemul de invatamant nu este conform cu cerintele unor copii supradotati. Ei trebuie sa stie importanta faptului ca ei cred in copiii lor si ca ii iubesc. Comunicarea cu copiii este un lucru foarte util si care ii ajuta pe copii sa se simta apreciati si in grija parintilor lor.

 

 

Adaptare dupa „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”

Lasa un comentariu