Ce mai doresc femeile intr-o casnicie?Controlul – un aspect care o face sa se simta in siguranta in cuplul sau familia formata.

In cartea „Cum sa-ti ingrijesti sotul”, Dr. Laura Schlessinger, scria cazul unei sotii care isi dorea sa aiba controlul in casnicia ei.

Sarah, este casatorita de cinsprezece ani cu sotul ei si a fost atrasa de el pentru ca era dragut. Acum i se pare ca „dragut” inseamna ca este „slab”. Practic, insasi trasatura lui de baza este tinta nemultumirilor ei din prezent. Ea a ajuns sa fie foarte frustrata pentru ca el nu o ajuta cu disciplinarea copiilor. De fiecare data cand el incearca sa o ajute, ajunge sa fie criticat, de aceea el nu mai face nimic. Practic, ea nu ii dadea spatiul si ocazia sa isi exercite controlul. De aceea a hotarat ca va incerca sa ii acorde increderea de a se ingriji de copii atunci cand este nevoie.

 Controlul este un subiect foarte greu de abordat intr-o casnicie sau intr-o relatie. Este un punct foarte important pentru insasi contructia acelei relatii. Daca barbatul are controlul si abuzeaza de el, atunci femeia se va simti sufocata, subordonata. De asemenea, daca femeia preia cotrolul, atunci ii poate lua autoritatea sotului ei si el nu se va mai simti in largul lui pentru ca, pentru barbati, a avea autoritate inseamna a fi respectati, iar respectul este cel mai important pentru ei.

In aceeasi carte este dat exemplul unui barbat care dupa multi ani de casnicie in care a fost criticat permanent, iar sotia lui l-a controlat, a avut o aventura in care a fost tratat ca un erou. El a revenit intr-un final la sotia lui si a incercat sa isi refaca mariajul pentru ca si-a dat seama ca o iubeste foarte mult si ca isi pretuieste familia. Totusi, important este motivul pentru care a plecat initial din familia lui: el a fost foarte mult criticat si acest lucru l-a facut sa se simta neajutorat.

Femeile nu-si dau seama intotdeauna de impactul pe care il are comportamentul lor asupra stimei de sine a barbatilor. Lor nu le place critica permanenta tocmai pentru ca ii face sa se simta inferiori, incapabili de a rezolva problema pusa in discutie.

In aceeasi carte este scrisa o parte dintr-o scrioare a unui barbat care ilustreaza foarte bine modalitatea lui de a ii arata sotiei ca o iubeste, chiar daca nu este la nivelul asteptarilor ei. Astfel, barbatul a scris „Daca ar trebui sa trag o concluzie, as spune: Va rog, doamnelor, recunoasteti ca noi, barbatii, va iubim, si, desi poate ca vi se pare ca nu facem prea multe acasa, noi ne preocupam de toate treburile murdare, cum ar fi schimbatul uleiului, tunsul gazonului sau ne trezim de dimineata atunci cand ninge, pentru a face poteca pana la masina, pornind motorul pentru ca voua sa va fie cald atunci cand va urcati in ea. Ne-am duce chiar sa va cumparam inghetata in miezul noptii, si asta pentru ca va iubim.”

Este un mesaj catre femeile care nu vad modalitatea diferita de ajutor pe care barbatii o ofera. Daca si barbatii si femeile ar observa ca nu este nevoie de un control excesiv al niciunuia dintre ei, atunci ar putea ajunge la o intelegere mai buna si la manifestarea frumoasa a afectiunii dintre ei.

 

Lasa un comentariu