Ce greseli faci in cazul conflictelor din cuplu 

Majoritatea oamenilor folosesc metode eronate de rezolvare a conflictelor datorita „solutiilor” deprinse din familia de origine.

Daca vrei sa iti rezolvi problemele din cuplu, identifica tacticile pe care le folosesti si renunta la ele. Psihologul Jamie Turndorf in “Arena conjugala – solutionarea conflictelor” descrie mai multe tactici gresite si totusi utilizate de foarte multi oameni.

 Renuntarea

De obicei femeia este cea care renunta la chestiunile deosebit de importante pentru ea. Incearca rezolvarea conflictelor in maniera renuntarii totale la sine.

Motivele pentru care aplica aceasta stratagema sunt:

  • Teama de confruntare, din cauza unor sentimente de dependenta si neputinta
  • Teama de a-si infuria partenerul
  • Teama de abandon
  • Subestimarea propriei persoane (nevoia de a fi placuta)
  • Teama de a spune sau de a face lucruri groaznice la manie.

 

Ea isi sufoca sentimentele apeland la rationalizare spunandu-si „ nu este important”, „linistea e mai buna decat cearta”, „il iubesc si trebuie sa fac concesii” etc.

De regula, ea este pusa in situatia de a suporta multe abuzuri, fara sa isi exprime vreodata furia crezand ca partenerul o va recompensa la un moment dat pentru rabdarea ei. Insa, in loc sa fie iubita si apreciata, iubitul se simte incurajat de toleranta ei excesiva si va continua cu abuzurile.

 Evitarea constanta a conflictelor: politica strutului

Prin aceasta metoda se ignora problema crezand ca ea va disparea de la sine. Persoanele care aplica aceasta tactica se tem de conflictele deschise.

Oricare ar fi tactica aplicata: negare, compromis, evitare, atenuare- conflictul mocneste pana cand ori va izbucni la un moment dat, ori alegi sa il abordezi direct ca sa fie rezolvat.

Ceea ce nu se amelioreaza se agraveaza,pentru ca acceptarea tacita incurajeaza comportamentul incorect al partenerului.

 Certaretul

Pentru persoanele certarete este tipic sa transforme orice maruntis sau detaliu intr-o chestiune majora. Se manifesta conform zicalei: „faci din tantar, armasar”.

Cand unul din ce doi este certaret, se cearta pe orice fel de problema ca sa demonstreze ca el/ea are dreptate. Se contrazic in permanenta, detaliu cu detaliu. Daca cearta nu inceteaza, nici nu poate fi vorba despre vreo rezolvare a conflictelor.

 Lipsa de cooperare

Poate fi o reflectare a modelului invatat in familie. Daca ea/el nu si-a vazut niciodata parintii cooperand, este posibil sa nu stie cum sa adopte un comportament care sa creeze ambientul necesar cooperarii.

Pe de alta parte, lipsa cooperarii poate fi si un indiciu al unor rani vechi care s-au deschis. Daca ai facut tot posibilul sa il/o faci sa coopere si refuzul de a coopera persista, se impune un ajutor specializat.

 Autoritatea

Aceasta metoda il infurie si-l reduce la tacere pe partener, iar pe termen lung conflictul se accentueaza. „Incapacitatea de a lasa fraiele din mana ascunde teama de a fi dominat”.

Pentru ca paratenerul sa fie dispus sa coopereze si sa se simta in siguranta din punct de vedere psihologic, trebuie sa ii incurajezi contributiile aduse in etapele analizarii conflictului. De ex: „ce parere ai?” „ce propui?”

 Competitia: nevoia de a castiga cu orice pret

Multe cupluri nefericite abordeaza negocierea conflictelor din perspectiva adversarilor ca sa-si impuna punctul de vedere. In astfel de cupluri energia este investita mai degraba spre castigarea luptei decat pe o cultivare a relatiei si a persoanelor.

Intr-un astfel de climat emotional care nu duce la nimic bun, orgoliile ambilor se vor eroda; ca sa-si alimenteze vanitatea trebuie sa castige. Cel care castiga isi simte stima de sine la cote inalte, iar cel care pierde va lasa ca propria furie sa escaladeze mai departe conflictul. In timp, stima de sine a celor doi va scadea constant. Ce este de facut? Trebuie ca unul din ce doi sa renunte pentru ca lupta sa ia sfarsit. Cand lupta pentru putere se incheie pot sa treaca la solutionarea conflictelor.

 Numai fraierii cedeaza

Aceasta categorie este in special adresata barbatilor. Convingerea ca doar fraierii cedeaza in fata iubitelor lor este o atitudine specific masculina. Dincolo de conditionarea culturala care il invata pe barbat ca trebuie sa domine, se regaseste o temere mai profunda si anume „teama de a fi anihilat”. Daca barbatul este pus in situatia in care trebuie sa cedeze in fata femeii, el crede ca daca va ceda fie si pentru o singura data, ea il va domina pentru totdeauna, iar „testiculele lui vor atarna drept trofeu pe noptiera ei”. Pentru un barbat care are aceasta temere, pozitia sa incapatanata il face sa traiasca cu iluzia ca detine controlul situatiei.

Trebuie sa il asiguri ca un compromis sau o cedare atunci cand tu ai dreptate nu este sinonim cu o castrare.

 Refuzul de a juca in echipa

In casniciile nefericite fiecare dintre soti continua sa traiasca ca si cum ar fi singur. Cuplurile fericite se asaza la masa „negocierilor” ca membri ai aceleiasi echipe si nu ca “inamicii publici”. Colaboareaza si au grija de relatia lor ca si cum ar fi o terta persoana care trebuie ingrijita si respectata.

In cuplurile nefericite, nevoile, obiceiurile si prietenii exclusivi ai unui partener sunt prioritari, iar relatia se alege cu resturile.

 Lipsa creativitatii

Cand cuplurile se cearta frecvent, certurile devin asemanatoare ca si efecte. Stimularea sistemului nervos la barbat care duce la pierderea functiilor congnitive superioare si inclusiv a creativitatii.

Din cauza acestui fapt, nu te vei putea baza pe sot sa vina cu solutii la problemele tale deoarece stimularea snc predomina. Mai intai trebuie sa va calmati si apoi sa ganditi creativ.

 

Toate aceste tactici transpun in act furia. Cand furia este transpusa in act, atrage dupa sine reactia razbunatoare a celuilalt si cuplul este atras intr-o capcana a razbunarilor.

Dupa ce ai vazut ce tactici aplici, ia hotararea de a le elimina. Cand simti ca incepi sa te infurii, ia o pauza inainte de a actiona. Treptat, vei iesi din acest cerc vicios.

 

Lasa un comentariu