Ce fel de mesaje transmiti familiei taleIn familie este foarte importanta verbalizarea si felul in care exprimi exact ceea ce vrei sa spui. Pentru ca aceasta sa fie cat mai autentica si mai frumoasa, este necesar sa fie libera, neconstransa. Atunci cand exista jena, ostilitate, culpabilitate sau anxietate comunicarea nu se mai produce intr-un mod adecvat si astfel nevoile psihologice  nu mai sunt satisfacute.

O forma de comunicare psihopatogena este „ dublul mesaj”.

ce fel de mesaj transmiti familiei taleIolanda Mitrofan ( in „ Elemente de psihologie a  cuplului”), ofera multe exemple de astfel de mesaje:

– „ un tanar sot caruia nu-i place mancarea facuta de sotia sa, raspunde la intrebarile acesteia prin laude, desi paraseste ulterior masa, simuland o lipsa de apetit”

– o mama continua sa isi ajute copilul sa se imbrace pentru a merge la scoala, desi acesta se plange de dureri de gat. In acest timp ea il intreaba:” Esti sigur ca poti merge, draga?

– “un tata si sot se plange de mai multe ori sotiei, in timpul mesei, ca trebuie sa se reintoarca la lucru dupa masa, dar el pleaca cu o jumatate de ora mai devreme decat de obicei.”

Alte exemple de acest gen: „copilul vine de la scoala si sesizeaza ca mamei sale ii este rau.

Ce s-a intamplat, mama?
-Nimic puisor. O simpla durere de cap. Atat
.”

Dupa putin timp, copilului care se joaca zgomotos, mama ii striga: ” Nu ti-am spus ca ma doare capul? Cat de egoist poti fi!”

Exista mesaje care au contradictii logice, fie in interiorul lor, fie intre mesaj si context:”

  • „fii spontan”
  • „va trebui sa ma domini mai mult si sa iei decizii”
  • „voi pleca, nu voi spune nimic. Simplu – voi plange”
  • „ trebuie sa fii mai autonom in legatura cu mine”
  • „ esti liber sa ramai inchis in casa”, etc.

Efectele dublului mesaj sunt foarte nocive pentru comunicarea din familie. Cei care fac parte din familie vor si dezorentati, nu vor putea sa isi inteleaga partenerul de discutie.

Adesea membrii familiei sunt dezorientati pentru ca exista o contradictie intre mesajul emis verbal si mesajul indus, pe care il sesizeaza dupa tonul vocii, dupa mimica sau gestica, etc. Aceasta metoda de comunicare nu poate decat sa distruga structura familiei si sa creeze disconfort psihic si emotional.

Intre mama si copil aceste tipuri de mesaje creeaza neintelegere si conflict: copiii devin vulnerabili emotional si le va fi dificil sa ia decizii cand situatia o va cere.  Acest gen de climat familial devine nociv pentru dezvoltarea lor, ca urmare a unui model comunicational defectuos sau chiar “nevrotic”.

Comunicarea defectuoasa dintre mama si copil este poate cea mai nociva pentru ca va dezvolta la copil un dezechilibru pe multiple planuri. Cand acesta va creste va prelua automat modelul pe care l-a regasit in familia de origine si il va perpetua in familia nou formata. De aceea este importanta o dezvoltare personala a viitorilor parinti- a fi parinte este o mare responsabilitate.

Lasa un comentariu