Ce exprima copiii prin comportamentul lorCele 4 scopuri eronate ale copilului:

1. Primul scop nedeclarat al comportamentului unui copil este: ATENTIA

Copilul se va comporta in diferite feluri pentru a atrage atentia asupra lui deoarece crede ca a fi iubit inseamna a fi in permanenta in centrul atentiei.

Pentru a atinge aceasta credinta si pentru a se simti iubit si implinit devine inventiv in metodele sale de atingere a acestui scop comportandu-se de multe ori astfel:
– poate sa para sarmant si nostim si sa castige multe aplauze
– poate sa fie neobisnuit de cuminte si pregatit pentru orice realizare pentru a-i depasi pe ceilalti
– poate sa se puna in evidenta prin multe intrebari continue sau printr-un comportament de clovn
– poate sa incerce sa iasa in evidenta si prin batai sau distugerea lucrurilor celuilalt
– un copil poate sa iasa in evidenta si prin slabiciune, neajutorare sau frica

2. Al doilea scop nedeclarat al comportamentului unui copil este: PUTEREA SAU LUPTA PENTRU PUTERE

Atunci cand copilul are impresia ca incercarile lui de atragere a atentiei nu dau roade, cauta sa-si cucereasca locul in familie sau in societate, oferindu-le intaietate celor mai puternici decat el.

Aceasta strategie se exprima cel mai des prin neascultare. Copilul se opune ordinii si colaborarii si inclina, de multe ori, spre nervozitate. Poate sa fie cel care face planuri in familie iar cand nu se pot indepini se poate manifesta prin lovituri sau santaj.
Pot apela si la gesturi cum ar fi sugerea degetului, mai ales cand nu i se face pe plac, minciunile (ascunderea adevaratului scop al actiunilor intreprinse), lenevirea tradeaza o opozitie pasiva cu ajutorul careia copilul se impotriveste celor care par sa-i stea in calea indeplinirii dorintelor sale.

3. Al treilea scop nedeclarat al comportamentului unui copil este: RAZBUNAREA

Copilul care se crede invins in lupta pentru putere se simte umilit si ranit. Acum incearca la randul lui sa raneasca, folosind de multe ori urmatoarele comportamente:
– submineaza autoritatea parintilor, bunicilor, invatatoarei si se razbuna prin fel de fel de rautati, uneori chiar prin brutalitate
– poate sa se razbune si pasiv, de exemplu facand pipi in pat, sau parand mereu cu „capul in nori”

4. Ultimul scop nedeclarat al comportamentului unui copil este: RESEMNAREA

Lipsa curajului de a-si cauta locul in familie sau in societate intr-un mod pozitiv se termina, in cazuri extreme, cu renuntarea totala a copilului. Se retrage intr-o atitudine inabordabila, care il fereste de pretentiile persoanelor adulte:
– asa ii intalnim pe cei care nu se mai pot concentra sau devin nepriceputi
– cel mai grav este cand se retag din fata oricarui contact cu altii

Din fericire copii nu se retrag decat dintr-un singur domeniu, ori de la lectiile din gradinita, ori din grupul de prieteni, ori din relatia cu un membru din familie. Dar randamentul copilului este mult diminuat, el fiind de multe ori pasiv sau apatic.

RECOMANDARI PENTRU ADULTII DIN JURUL COPIILOR

De cele mai multe ori copiii ne pun pe noi la incercare si vor sa ne cunoasca limitele. Pentru a nu crea un cerc vicios avem nevoie de cunoasterea intentiilor nedeclarate ale copiilor nostri. Aparitia unui comportament insistent al copilului vrea sa ne indrepte atentia si gandurile spre ceea ce vrea sa exprime de fapt copilul si sa avem mereu rabdarea si blandetea de a vedea dincolo de ceea ce face si ce spune un copil.

 

Sursa: psihologulmeu.ro

Lasa un comentariu