Ce este de fapt codependenta?Potrivit Wikipedia, relatia codependenta este o tendinta de a te comporta ori intr-un mod excesiv pasiv ori excesiv de preocupat pentru cineva, care are un impact negativ asupra relatiilor si a calitatii vietii.

De asemenea, de multe ori implica punerea propriilor nevoi la o prioritate mai mica decat nevoile celorlalti fiind in acelasi timp excesiv de preocupat de nevoile celor dinafara.

Co-dependenta poate aparea in orice tip de relatie, inclusiv in familii, la locul de munca, in prietenii, si, de asemenea, in relatiile romantice, de colegialitate sau comunitati.

Persoanele codependente in mod normal, cred ca ei sunt mai capabili decat ceilalti, si ca ar trebui sa actioneze in numele altora si spre „binele” lor. Ele ofera aproape fiecare resursa pe care o au, financiara si intelectuala, si uneori chiar timpul si emotiile. Acestea sunt tipul de persoane care nu pot spune cu adevarat “NU” altora. Ei cred ca daca fac bine altora sau daca iubesc o alta persoana, pot aduce imbunatatiri vietii celeilalte persoane si pot face diferenta.

Co-dependenta este o afectiune care consta intr-o relatie disfunctionala intre co-dependent si alte persoane. Un co-dependent este dependent de a ajuta pe cineva. Ei au nevoie sa fie necesari/utili/doriti. Aceasta dependenta este uneori atat de puternica, incat co-dependentul va determina alte persoane sa continue sa fie neajutorate. Acest tip de comportament se numeste permisivitate.

In lucrarile de specialitate straine, codependenta este trecuta la tulburarile de personalitate alaturi de Tulbararea de Personalitate Dependenta.

Tulburarea de Personalitate Codependenta este deseori insotita de negare, stima de sine scazuta, supunere excesiva, si/sau patternuri de control.

Conceptul de “codependenta” a fost dezvoltat de miscarea Alcoolicii Anonimi care a realizat faptul ca o parte a problemei de adictie erau familia si prietenii. Teoria a fost apoi aplicata la alte relatii „fixiste”/blocate in care o persoana devine atasata unei personalitati mai puternice.

Tulburarea de Personalitate Codependenta se caracterizeaza printr-o persoana care incearca sa traiasca prin intermediul controlului, vinei sau prin ajutorul oferit celorlalti. Acestea pot dezvolta, de asemenea, un sentiment de victimizare si/sau o anxietate intensa in ceea ce priveste propria  intimitate.

Aceasta are ca rezultat: probleme emotionale cum ar fi depresia, anxietate, disfunctii relationale si pendularea intre hiperactivitate si letargie.

Afectiunile fizice sunt adesea rezultatul unei co-dependente netratate.

Acestea pot include: tulburari gastro-intestinale, colite, ulcere, dureri de cap –  migrena, eruptii non-specifice si probleme ale pielii, ridicarea tensiunii arteriale, insomnie, tulburari de somn, si alte boli fizice corelate cu stresul.

Co-dependenta este un comportament invatat, care se refera la o nevoie obsesiva de afectiune, atentie si afirmare. De asemenea, este cunoscuta sub numele de “dependenta de relatie”, deoarece, aceasta relatie bazata pe dependenta emotionala poate fi unilaterala, distructiva din punct de vedere emotional si abuziva.

Din punct de vedere istoric, conceptul de codependenta ii descria pe membrii unei familii a unui alcoolic. Acest termen a descris comportamentul maladaptiv al persoanelor care traiesc cu/sau sunt intr-o relatie cu o persoana dependenta.

In prezent, termenul de co-dependenta este folosit pentru orice persoana co-dependenta din orice familie disfunctionala.

Desi exista multe definitii diferite ale co-dependentei, toate sunt de acord ca, co-dependenta este un comportament invatat care este preluat de la altii, cum ar fi membri ai familiei, prieteni sau cei dragi.

 

 

Traducere si adaptare, Laura Cotrobescu psiholog

Un raspuns pentru “Ce este de fapt codependenta?”

  1. Ramona Baghiu says:

    Un articol excepțional!
    Va multumesc si sper sa reveniti cu noi studii !

Lasa un comentariu