Ce este betia?Ce este betia?Oamenii spun adeseori ca s-au imbatat. Ei spun ca au fost beti cand au consumat cateva pahare de alcool sau cand au consumat sticle intregi de bautura. Care este de fapt masura? Cand se poate spune ca un om a fost beat? Care sunt indicatorii?

„Betia (starea de ebrietate) este o tulburare pasagera a spiritului, cauzata de factori externi si avand un substrat organic. Cum se exprima ea in comportamentul si in trairea unei persoane depinde de numerosi factori: de starea fizica si psihica de moment, de stimulti din mediul extern si de toleranta (obisnuinta) fata de alcool.” (Ralf Schneider, Ingrid Lux & Holger Lux, 1999)

Domeniile in care alcoolul intervine cu modificari sunt:

  • Dispozitia psihica: de la buna dispozitie (euforie) la deprimare, suparare si agresiune
  • Initiativa: de la stimulare la inhibare
  • Comportamentul social: de la facilitarea unor contracte la manifestari badarane si agresive
  • Starea de cunostiinta: de la senzatia de a fi mai treaz si constient la obnubilare si coma.
  • Rationamentul: incetinire, idei obsesive, scade capacitatea critica, ceea ce uneori este confundat cu o gandire creativa
  • Motricitatea: vorbire mai greoaie sau cu alte modificari, gesticulatie necontrolata (miscari largi) si perturbari in coordonarea miscarilor
  • Modificari neuro-vegetative: vasodilatatie, modificarea pulsului, greturi si varsaturi, tulburari ale termoreglarii, uneori pierderea controlului asupra sfincterelor (emisii involuntare de urina si scaune).

Aceste manifestari sunt diferite de la om la om in functie de obisnuinta cu care bea, in functie de tipul de persoana care este, in functie de mediul in care consuma si de alte elemente.

Exista o anumita categorie de betie care se numeste „betia patologica” si este intalnita la bolnavii cu boli cerebrale organice si la psihopati. In acest caz este vorba despre o intensitate foarte mare a modificarilor comportamentale si ale constientei.

Un subiect important legat de starea de ebrietate, este acela al adevarului pe care se pare ca il spun oamenii in momentul in care consuma mai mult alcool. Ceea ce spune poate fi un adevar in momentul in care nu a fost depasita o doza prea mare de bautura. In cazul in care sunt afectate intr-o anumita masura elemente precum logica si ratiunea sau autocontrolul este posibil ca omul sa raspunda unor intrebari mult mai sincer decat ar face-o in stare normala. Dar in cazul in care apar modificari comportamentale foarte mari, cand doza normala este cu mult depasita, cand apar modificari mari ale personalitatii, atunci nu se mai poate vorbi despre acelasi lucru. In momentul in care un om simte ca nu poate sa se manifeste liber decat atunci cand bea, este posibil sa aiba nevoie de un ajutor din afara, un ajutor de specialitate, cum ar fi un psihoterapeut sau un specialist in domeniu.

 

Cat alcool poate suporta organismul uman?

Oamenii obisnuiesc destul de des sa bea cate un pahar de alcool. De fiecare data cand pleaca de la munca, de fiecare data cand se intalnesc cu colegii sau cu prietenii in oras, de fiecare data cand este o aniversare in familie, de fiecare data cand sarbatoresc o reusita, etc. Daca consuma alcool de fiecare data ajung in scurt timp sa depaseasca o doza zilnica suportabila pentru organism. Ei nu simt ca ar fi „prea mult” pentru ca se obisnuiesc, corpul lor devine din ce in ce mai tolerant si pot sa faca fata din ce in ce mai usor unui pahar de alcool fara sa resimta nici un efect de moment.

Corpul insa are niste nevoi functionale si acestea trebuie sa fie indeplinite pentru ca el sa ramana sanatos. Sunt foarte multe situatii in care oamenii ajung sa bea din ce in ce mai mult pentru ca au senzatia ca nu se pot imbolnavi si nu pot sa devina dependenti. Acestia ii iau drept exemple pe oamenii in varsta pe care ii cunosc. Ei spun adeseori ca bunicul sau unchiul a trait foarte mult timp si a fost sanatos mult timp desi a consumat foarte mult alcool. Acestea sunt de fapt exceptii. De regula, un om nu poate sa reziste foarte mult fara sa riste o imbolnavire sau fara sa devina dependent. „Doza de alcool considerata inofensiva pentru un om sanatos este, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cea de sapte grame pe zi.” (Ralf Schneider, Ingrid Lux si Holger Lux, 1999)

In cazul in care aceasta doza se depaseste, leziunile pot fi grave: „Cercetarea medicala a stabilit ca la barbati un consum mediu de 60 de grame de alcool pur pe zi, extins pe o perioada de ani de zile, produce cu siguranta leziuni hepatice. Chiar si doza zilnica de 40 de grame constituie deja un risc, mai ales pentru creier. La femei, 20 de grame pe zi inseamna un risc crescut de a dezvolta o afectiune hepatica serioasa. Pentru rememorare: 20 de grame de alcool pur inseamna 0.5 litri de bere sau 0.2 litri de vin.”

Ceea ce face alcoolul este ca extrage apa din tesuturi si ataca astfel orice celula a corpului uman. Desi corpul are mecanisme foare bune de protectie, totusi intr-un timp determinat, nu se mai poate apara si nu se mai poate adapta.

Nici abuzul de medicamente nu este mai putin periculos. Medicamentele sunt bune pentru organism atat cat medicul le recomanda, daca acesta a luat in calcul toti factorii implicati. De exemplu, daca un medic recomanda unui fost alcoolic medicamente care au alcool in compozitie, chiar daca doza este mica, ea poate sa afecteze.

Daca un om consuma mai multe medicamente decat are voie sau decat este scris pe indicatiile din prospect, va risca leziuni serioase. Acestea pot fi de multe tipuri in functie de medicamentul pe care il ia: „In caz de supradozaj pot sa apara leziuni serioase. Simptomele frecvente ale abuzului de medicamente sunt: dureri gastrice, greturi, scaderea in greutate, tulburari ale somnului, astenie, dureri de cap sau ale membrelor si tulburari ale functiei renale.”

Acestea nu sunt singurele simptome care pot sa apara. De asemenea nici in cazul alcoolului singura problema nu este aceea a lezarii ficatului. Sunt multe posibile afectiuni care apar si multe riscuri implicate.

 

Lasa un comentariu