Ce este alcoolul?Alcoolul este o substanta ce se formeaza prin fermentatia zaharului. In natura zaharul este transformat de catre drojdie in etanol si bioxid de carbon: „Descoperirea faptului ca nu este un proces pur chimic, ci de un produs de metabolism al unui microorganism viu este inca relativ noua. Dateaza din anul 1857 si apartine lui Louis Pasteur. Pentru utilizari tehnice alcoolul poate fi obtinut si prin sinteza chimica incepand cu secolul al xx-lea. In natura se intalnesc doar lichide cu un continut de alcool de cel mult 15%, deoarece microorganismele care il produc mor la o concentratie mai mare. In asemenea concentratii, alcoolul este un toxic cu proprietati conservante, proprietati de care omul se foloseste in diferite domenii.” („Alcoolul si medicamentele – droguri?, Ralf Schneider, Ingrid Lux si Holger Lux).

Alte informatii despre structura alcoolului pot fi cele legate de faptul ca este un lichid incolor, miscibil cu apa, care se evapora la 78 de grade Celsius, care arde cu flacara albastra si are un gust amar.

Cuvantul „alcool” are o origine araba si are ca traducere: „cel mai ales”. El este un drog care poate da dependenta de tip alcool/ barbiturice/ tranchilizante. Sunt foarte multi oameni care consuma alcool. Importanta este cantitatea care se consuma pentru a ajunge la o stare de dependenta. Daca alcoolul este utilizat ocazional si in cantitati mici, atunci posibilitatea de a dezvolta o dependenta este foarte mica. Daca insa este utilizat in fiecare zi si in cantitati mari, probabilitatea unei dependente este extrem de mare.

Cum a descoperit omul alcoolul?

Se presupune ca nu a fost decat un accident modul in care a descoperit omul alcoolul in sensul ca orice fruct cazut pe pamant si intrat in fermentatie, are de fapt o asemenea proprietate care da stare de ebrietate. Se poate observa acest lucru si la anumite animale care mananca fructele cazute langa pomul in care au crescut. Acestea sunt intr-o stare mai putin alerta si pot sa cada mult mai usor prada altor animale. De aceea, se crede ca pana la prelucrarea efectiva si ajungerea la alcool, omul a dus un drum lung pentru ca, alcoolul il facea vulnerabil in fata pradatorilor in trecutul sau: „Exista indicii ca deja oamenii culturii Cro-Magnon (incepand cu anii 40.000 i. Hr.) cunosteau prepararea unor bauturi fermentate. Cu siguranta asemenea bauturi au fost produse intentionat in perioada de inceput a agriculturii, deci in mezolitic (deci in anii 10 000 si 5000 i. Hr.), folosindu-se, de exemplu, apa cu miere (hidromel), orz sau lapte de iapa.”

Oamenii foloseau alcoolul in ritualuri magice si spirituale din cauza faptului ca le modifica starea de constiinta. Oamenii au descoperit ca alcoolul ii poate ajuta sa depaseasca anumite frici, sa nu mai fie tematori in fata incertitudinilor vietii. Alcoolul este mentionat in multe scrieri vechi, cel mai vechi document fiind de acum 6000 de ani, de la sumerieni, in Mesopotamia. In toate scrierile vechi exista atat mentiunea faptului ca alcoolul poate sa ajute contactele interumane si ca poate inlesni comunicarea sau potenta increderea in sine, dar si existenta anumitor marturii despre abuzul de alcool si despre efectele daunatoare ale sale.

Alcoolul ca substanta aparte, a fost descoperit mult mai tarziu, in jurul anului 1000 d. Hr. cand au fost utilizate tehnici performante de distilare.

Sunt multi oameni care consuma alcool desi initial se feresc de gustul pe care acesta il are. De ce continua sa bea totusi? A bea in ziua de astazi inseamna a socializa, inseamna a avea ceva in comun cu alti oameni, inseamna o activitate in sine, ceva ce toti obisnuiesc sa faca. Pentru ca un om sa nu se simta exclus din microsocietatea in care este, prefera sa se obisnuiasca cu gustul pe care alcoolul il are si sa ajunga sa aiba o anumita toleranta la doza pe care o inghite de fiecare data.

Desi este recomandat ca un om sa nu bea in fiecare si sa nu depaseasca 40 de grame de alcool pur pe zi, oamenii ajung in scurt timp sa depaseasca aceste indicatii medicale si incep sa devina dependenti.

Ce se intampla atunci cand doza este depasita? In cazul acesta omul are de suferit pentru ca introduce in corp o substanta ce il afecteaza din multe puncte de vedere: „Din punctul de vedere al efectului general al alcoolului asupra organismului, acesta este in primul rand un toxic celular. […] La consumul unor cantitati mai mari de alcool are loc o eliberare crescuta de hormoni ai glandelor suprarenale (printre care cortizon), astfel incat alcoolul, desi poate produce o calmare sufleteasca, declanseaza in organism o reactie de stres. Din punctul de vedere al efectului asupra sistemului nervos central, alcoolul este un tranchilizant. O teorie sustine ca alcoolul ar inhiba transmiterea impulsurilor nervoase in general, fara a actiona, ca alte droguri, asupra unor receptori specifici. Astfel alcoolul poate ajuta la depasirea unor stari de teama si inhibare, poate sa faca singuratatea mai suportabila, poate diminua sentimentele de inferioritate, tensiuni si frica de esec si poate intensifica sentimentele de bucurie.”

In realitate alcoolul nu poate sa vindece, nu poate sa il faca pe om sa fie cu adevarat mai lipsit de griji, ci doar ii da senzatia ca ii este mai bine in acel moment. De fapt ii inhiba senzatiile si ii starneste alt gen de reactii, care ii par a fi bune, potrivite pentru starea de nefericire pe care o simte in lipsa consumului de alcool. Omul astfel poate sa devina foarte usor un consumator frecvent si sa creada ca este ajutat de aceasta substanta miraculoasa care il face sa uite de griji. Grijile sale exista in continuare: „De aceea, alcoolul, ca si alte droguri vandute sub forma unor medicamente (de exemplu, calmante pentru dureri, tranchilizante), poate deveni un fel de fals panaceu pentru tot felul de acuze si indispozitii. O rezolvare adevarata a problemelor insa nu se poate obtine prin consumul de alcool, dupa cum nu se reuseste nici prin consumul de alte droguri.”

Alcoolul este deci un inhibitor al sistemului nervos central si un mijloc prin care omul isi gaseste o ameliorare temporara a unor suferinte sau temeri. Important este ce poate sa faca omul dupa ce efectul paharului de alcool nu isi mai face efectul.

Lasa un comentariu