Cauzele reale ale conflictelor din casnicie 

Multe cupluri se cearta adesea pe tema comportamentului, lipsei actiunilor sau a faptelor cu semnificatie pentru unul sau ambii parteneri. Uneori conflictele se rezolva cand se negociaza comprtamentul, adica schimbarea acestuia cu unul favorabil. In alte situatii, nici o solutie nu este viabila din cauza faptului ca nu se discuta despre cauza reala a conflictului, ci despre „ambalajul” lui.

De exemplu, pentru a nu recunoaste ca ii este teama cand vine sotul tarziu acasa, sotia pune in discutie alte aspecte care ii transmit celuilalt cu totul si cu totul alte informatii decat este realitatea. „De ce nu a sunat?, Ce facea?, Cu cine a fost?”. Sotul isi poate modifica comportamentul si sa anunte ca intarzie, insa sentimentele sotiei de tristete, teama si ingrijorare nu sunt niciodata amintite ca sa poata fi alungate. Acestea vor lua mereu o alta forma de defulare. Daca comportamentul poate fi negociat, nu exista negociere in ceea ce priveste sentimentele de nesiguranta sau de furie.

Autoarea Jamie Turndorf spune: “…cand negocierea se dovedeste ineficace intr-o anumita zona de conflict, inseamna ca au fost neglijate sentimente”.

In astfel de cazuri, esential este sa depistati sentimentele profunde care ascund cauza reala a conflictului. Abia dupa aceea se poate ajunge la o intelegere in ceea ce priveste comportamentul. Trecand dincolo de nivelul emotional manifest care se desfasoara la momentul conflictului, se poate depista o problema cu care ati ramas de-a lungul timpului, din familia de origine.

Jamie Turndorf ofera cateva asemenea exemple de conflicte care apar adesea in casnicii si prin care sa puteti identifica sentimentele profunde care actioneaza in acele cazuri.

Exemple: Unde erai? Cu cine erai? – sentimentele exprimate prin aceasta interogare sunt cele de furie si gelozie. Ele ascund mai putin grija pentru sotul caruia i s-ar fi putut intampla ceva rau, cat teama de abandon.

Intotdeauna esti de partea lui/ei – cand sotul se aliaza cu unul din ce doi copii subminand regulile sotiei. Reactia emotionala a sotiei este aceea de furie, insa ea ascunde simtamantul de tradare.

Nu-mi dai suficienti bani – atunci cand el cheltuieste prea multi bani pentru el sau dimpotriva este prea zgarcit, sentimentul manifest este acela de furie. „Poate ca aveti buzunarele goale, dar inima este si mai goala”. Sentimentul profund care se afla in stare latenta este acela de a simti ca nu sunteti iubita.

Facem dragoste prea rar (sau nesatisfacator) – daca viata sexuala este insuficienta, reactia este una pasiv-agresiva, insotita de suferinta tacita. Aceasta ascunde adesea aviditatea de dragoste sau, la polul opus, sentimentul de respingere.

Ma indepartezi – cand partenerul mentine o anumita distanta in ceea ce priveste anumite sfere ale existentei sale. Probabil va veti simti ignorata, furioasa si insingurata. In profunzime resimtiti de fapt nesiguranta si teama de abandon.

Draga, da-mi te rog berea si da-te din fata televizorului – cand sotia face toate treburile casnice, are grija si de copii, iar sotul sta lungit pe canapea in timp ce se uita la televizor, reactiile sunt cele de manie si folosire. In profunzime, este posibil sa se simta devalorizata pentru ca nu i se acorda respectul pe care il merita.

Nu-ti petreci suficient timp cu mine si/sau copiii – in momentul in care barbatul acorda mai mult timp serviciului, prietenilor sau hobby-urilor femeia se poate simti jignita. Furia nu intarzie sa apara. In profunzime se afla sentimentele de respingere, sentimentul ca nu este valorizata si iubita.

Nu-mi spui ca ma iubesti – unii barbati rostesc aceste cuvinte de putine ori. Unele femei doresc sa le auda frecvent. Ele devin furioase. Problema poate ascunde faptul ca se simt lipsite de valoare.

Ce s-a intamplat cu trandafirii? – daca barbatul nu este romantic sau atat de mult cat si-ar dori sotia, ea se simte neglijata, devine furioasa si gata de cearta. In sinea ei, simte de fapt ca nu este iubita, dorita si lipsita de valoare cu toate ca sotul o iubeste.

Nu esti tatal meu – cand barbatul incearca sa-si domine sotia, reactiile de furie si nevoia de a sfida isi fac aparitia. Sentimentele latente pot fi insa acelea ca se simte imperfecta si lipsita de valoare.

 

Este important de observat cu atentie care sunt sentimentele latente care se ascund in spatele reactiile manifeste din timpul unui conflict. Autoarea spune: „..cand sunteti calcata pe bataturi, prima reactie este de obicei sa va infuriati. Chiar daca nu dati curs impulsurilor de furie, e posibil ca sotul dumneavoastra sa va considere o scorpie – si stiti ce se intampla in continuare”.

Confruntarea intr-un mod direct a sentimentelor profunde prin constientizare si comunicarea acestora sotului, il va face sa fie mai dispus la o schimbare benefica cuplului. De aceea este important ca partenerul sa inteleaga semnificatia afectiva pe care o are o anumita chestiune pentru dvs., in loc ca incercati sa negociati din prima o schimbare favorabila de comportament. Pentru ca, aceasta este o schimbare benevola, nu una fortata.

 

Adaptare dupa Jamie Turndorf – Arena Conjugala

Cititi si articolul: Cum sa mentii o atmosfera agreabila in casnicie

Lasa un comentariu