Cauzele conflictului interpersonal 

Printre cele 1600 de sfaturi si idei utile pentru ca eficienta in munca sa creasca, Sam Deep ataca si subiectul de notorietate in institutii si anume, conflictul interpersonal.

Conflictele din interiorul firmelor care apar intre oameni se datoreaza in principal personalitatii fiecaruia. In functie de prejudecati, de partiniri o persoana difera de alta persoana datorita modului in care se percep.

Alte persoane nu-si pot tine in frau agresivitatea si incapatanarea. Ei par sa fie in cautarea continua a unor adversari.

Sensibilitate/jignire

In aceasta categorie intra persoanele care personalizeaza orice spun ceilalti chiar daca observatia sau comentariul nu se refera la ei. Aceasta se intampla din cauza faptului ca nu sunt siguri pe ei sau a altor probleme cu care se confrunta. Ei se simt imediat tinta criticilor sau altor abordari directe. De obicei si persoanele care s-au obisnuit in rolul de victima (se simt tinta diversilor agresorilor), intampina astfel de probleme.

Diferente in modul de percepere/sistemul de valori

Unele conflicte rezida din diferentele sociale, de mediu, culturale din care provin angajatii. Din cauza experientei si ai altor factori contextuali, fiecare dintre ei va vedea diferit lumea. Daca nu se ajunge la un consens conflictul latent erupe.

Puncte de vedere diferite asupra obiectivelor prioritare

Devine o adevarata problema stabiliarea prioritatilor in contextul in care fiecare are o alta parere. Ar trebui elaborate criterii pentru stabilirea procedurilor eficiente care sa duca la rezultatele scontate si astfel e un obiectiv sa devina prioritar in detrimentul altuia.

Competitie privind resursele ineficiente

„Doi directori discuta in contradictoriu, punand problema cine are mai mare nevoie de un adjunct, al cui buget trebuie marit sau asupra distribuirii calculatoarelor recent achizitionate.

Competitie pentru suprematie

Ati intalnit in activitatea dvs. sau ati auzit povestindu-se cum o persoana incearca sa o eclipseze pe cealalta, ca sa obtina promovarea sau influenta.

Lipsa de comunicare

Neintelegerile apar pe fondul unei comunicari defectuoase. Este vorba de ceea ce crede ca a inteles receptorul legat de intentia emitatorului.

Asteptari neconfirmate

Autorul spune ca multe din cazurile mentionate anterior fac ca o persoana sa nu raspunda asteptarilor alteia. Neconfirmarea asteptarilor duce la ruperea relatiilor umane de toate felurile: prietenii, cupluri, camarazi, asociati etc. „Motivul principal pentru care asteptarile sunt inselate este acela ca sunt absurde, nemotivate, prea multe sau neexprimate”.

 

Adaptare dupa Secretul oricarui succes – Sa actionam inteligent de Sam Deep, Lyle Sussman

 

Lasa un comentariu