Cauze organice in instalarea dependentei de alcoolCauze organice in instalarea dependenteiOamenii devin de obicei refractari cand aud termenul de dependenta. Nu de putine ori, frica de o posibila dependenta determina aparitia multor intrebari. Una dintre acestea este cea legata de cauzele organice ale instalarii dependentei. Ceea ce este important este ca nu exista o anumita cauza organica pentru instalarea unei dependente, inclusiv pentru cazul dependentei de alcool. Exista insa anumiti factori favorizanti.

In cartea „Alcoolul si medicamentele – droguri?” Ralf Schneider scrie: „Rezultatele unor studii arata ca persoanele care din nastere au o cantitate mai redusa de endorfina (substanta de tipul morfinei, sintetizata de organism, care influenteaza dispozitia) reactioneaza pozitiv fata de alcool si de aceea il apreciaza mai mult. Studii genetice au evidentiat ca in familii din care au provenit persoane dependente, mamele suferisera de depresii intr-o masura mai mare.”

O posibila cauza pentru aparitia dependentei este o situatie aparent neobisnuita, aceea a aparitiei sevrajului. In momentul in care o persoana consuma din ce in ce mai multe substante care pot da dependenta, indiferent de forma in care o face si de substantele in sine, apare automat o anumita toleranta. Corpul se adapteaza la acea schimbare si incepe sa nu mai manifeste aceleasi simptome ca pana atunci.

Daca un om obisnuia sa bea doua pahare de vin in fiecare zi si simtea ca ameteste si in decurs de cateva luni nu mai simte nimic in momentul in care bea aceeasi doza de vin, atunci incepe sa apara toleranta. Va tinde sa mareasca doza pentru a obtine aceleasi efecte ale bauturii in corp. Daca va inceta brusc sa bea, organismul sau va reactiona, uneori avand efecte greu de suportat: sevrajul. Cei care traiesc aceasta stare neplacuta sau de-a dreptul dureroasa considera ca sunt bolnavi (alcoolici) si ca trebuie sa se trateze tot cu bautura sau cu medicamentul pe care il consuma. Ei nu vad o alta cale de iesire, crezand ca aceasta cale chimica de tratament ii poate ajuta. Este o ipostaza in care foarte multi oameni devin dependenti fara a realiza usurinta cu care se instaleaza aceasta stare.

In ceea ce priveste alcoolul, exista un mecanism care declanseaza in corp o reactie de marire a dozei: „Consumul ridicat de alcool (peste 0.05‰ zilnic), pe termen lung are ca efect punerea in functiune a unui mecanism suplimentar de catabolizare a etanolului: pe langa procesul catabolic controlat de enzima ADH (alcooldehidrogenaza) deja existent in ficat, se activeaza si sistemul SMOE (sistem microzomal de oxidare a etanolului) care va prelua in cele din urma pana la jumatate sau chiar doua treimi din catabolizarea crescuta de alcool. Astfel, alcoolicii pot metaboliza si „suporta” cantitati mai mari de alcool. SMOE este responsabil, de altfel, si de descompunerea sedativelor si somniferelor. Chiar si dupa o abstinenta mai indelungata SMOE este activat la primul consum de alcool. Aceasta ar putea fi o parte a explicatiei, de ce o anume cantitate de alcool, care difera de la o persoana la alta – uneori este foarte mica – declanseaza o dorinta puternica de a ingera si mai mult alcool.”

Este important de stiut ca enzima din corp impiedica omul sa mai revina la un consum considerat normal de bautura si creste sansele de recidiva daca omul s-a lasat de bautura. Cand s-a activat aceast sistem, este mult mai greu pentru cel in cauza sa faca fata tentatiei si de aceea drumul pe care il parcurge este mai greu, dar nu imposibil. Aceasta este una dintre cauzele organice care duc la instalarea unei dependente in cazul in care barbatul sau femeia consumator/consumatoare nu reuseste sa depaseasca aceasta etapa si sa isi invinga instinctele organice.

O alta posibila cauza este ca, alcoolul distruge cu pana la 50% din endorfinele din organism, care sunt foarte importante pentru buna dispozitie a omului. De aceea, oamenii care consuma alcool tind sa inlocuiasca aceasta pierdere cu un surogat, acesta fiind insusi alcoolul.

Indiferent de cauzele posibile organice, omul poate sa controleze ceea ce decide sa faca, instalarea dependentei fiind in relatie stransa cu factorul decizional, neexistand o cauza fixa organica.

 

Lasa un comentariu