Cat timp dureaza pana cand un om devine dependent?Cat timp dureaza pana cand un om devine dependentNu exista un singur raspuns in ceea ce priveste intrebarea legata de intervalul de timp in care un om ajunge sa devina dependent. Aceasta depinde de tipul de substanta pe care il foloseste, de modul in care organismul sau reactioneaza si de varsta acelei persoane.

„Un factor important il reprezinta varsta de debut al consumului: cine incepe la 25 de ani devine dependent in medie dupa 10-12 ani, un tanar de 20 de ani cam dupa 5 ani, in timp ce unui adolescent de 15 ani ii pot fi suficiente 5-6 luni pentru a deveni un veritabil alcoolic. Asadar, nu atat natura chimica a drogului este cea care provoaca dependenta, cat importanta pe care drogul o are in sfera trairilor si comportamentului persoanei in cauza.” (Ralf Schneider, Ingrid Lux, 1999)

Asadar, este important momentul de debut al consumului excesiv. Acesta poate sa depinda de anturaj, mai ales in cazul adolescentilor, dar si mai mult de problemele nerezolvate din viata fiecaruia. Cei care consuma alcool in exces devin dependenti, in general, in decursul anilor si nu imediat ce incep sa consume alcool: „Evolutia dependentei de alcool dureaza ani de zile si doar o parte din consumatori, cam 5-10% devin dependenti. Instituirea dependentei este doar partial provocata de natura substantei”.

In cazul medicamentelor, ceea ce faciliteaza aparitia dependentei este „timpul de injumatatire”. Fiecare medicament ramane in corp o anumita perioada de timp. Daca, de exemplu, un medicament ramane in organism timp de 60 de ore (medicamentul numit Prazepam este prezent in organism 67 de ore si se administreaza la fiecare 24 de ore) si este administrata o doza la fiecare 30 de ore, atunci corpul va primi de fapt o cantitate mult mai mare de medicament si se va obisnui cu prezenta acestuia in momentul in care functioneaza.

Din cauza obisnuintei, corpul are nevoie de o doza din ce in ce mai mare pentru a putea sa ajunga la rezultatul dorit. De aici apare treptat dependenta. Sunt medicamente in cazul carora dependenta se instaleaza extrem de rapid: „In cazul medicamentelor, sunt valabile urmatoarele aspecte: barbituricele si derivatii lor (somnifere) duc in 10-15% din cazuri la dependenta, cea fizica instalandu-se chiar dupa doua saptamani. La majoritatea tranchilizantelor (sedative), aceasta evolutie dureaza cel putin zece saptamani”.

Un aspect de care trebuie sa se tina cont in tratarea dependentei este faptul ca un om, care este dependent de o substanta cu un asemenea potential, va deveni dependent de o alta substanta mult mai rapid decat un om obisnuit, care nu consuma nimic in exces. De exemplu, sunt foarte multi alcoolici care devin rapid dependenti de somnifere sau orice alte substante de tip drog. Sunt foarte predispusi la dependente de toate tipurile cei care au deja una prezenta. De exemplu, nu este necesar ca cea de-a doua dependenta sa fie una fizica – ea poate fi de tipul dependentei emotionale.

Exista cu siguranta un fond dependent pentru orice persoana care incearca sa isi rezolve problemele pe aceasta cale a consumului de substante.

In general, sunt multe lucruri de luat in calcul in momentul in care se vorbeste despre instalarea dependentei si despre cat timp dureaza pana cand aceasta apare:

  • exista substante care au un potential mai mare de a da dependenta,
  • exista oameni mai predispusi la acest lucru
  • exista situatii de viata care faciliteaza accesul la anumite droguri

Este important ca oamenii sa devina din ce in ce mai constienti de pericolul dependentei si sa incerce sa se fereasca de consumul excesiv al sustantelor.

 

Lasa un comentariu