Cat de influentabil esti?Legea dupa care functioneaza economia si anume obtinerea de profit maxim cu efort minim este valabila doar in cazul unor situatii economice. Ea nu ar trebui sa fie aplicata sub nici o forma in relatiile interumane sau in ceea ce priveste relatia ta cu tine insuti. Din nefericire, acest lucru nu este pe deplin inteles, rezultatul fiind exact invers decat cel scontat. Banuiesc ca fiecare dintre voi butonand telecomanda televizorului au auzit promisiuni fantastice venind din partea unor producatori care speculeaza tocmai acest lucru: dorinta omului de a obtine mult fara pic de efort.

Cine a crezut cu tarie ca poate slabi fara regim, ca-i poate creste parul doar prin simpla aplicare a unei lotiuni, ca se poate vindeca de o boala incurabila apeland la tot felul de persoane dubioase (diversi „vindecatori”, vrajitoare etc) a constatat reversul pe propria piele. Timp pierdut, bani cheltuiti, sperante ruinate, depresii sau chiar pagube mai mari.

Maestrul dezvoltarii personale Larry Winget da exemplul unei femei care doreste sa arate cu 10 ani mai tanara doar folosind o crema speciala. Autorul concluzioneaza cu umor „doamnelor, tare fraiere mai sunteti cand cumparati asa ceva. Nu exista nici o crema care va poate face sa aratati cu 10 ani mai tinere”.

In loc sa doresti imposibilul, de ce sa nu te bucuri de ce ai acum cautand sa obtii maximul de bucurii din situatia prezenta? Daca acest lucru nu se poate, ar trebui sa te gandesti care a fost greseala din trecut care a determinat acest prezent neplacut. Nu exista greseli care nu pot fi reparate, chiar daca aparent esti convins de acest lucru. Fiecare greseala este o lectie care trebuie invatata. Daca inveti ce trebuie din ea, atunci nu ai pierdut timpul.

Uneori, dorind sa-ti rascumperi greselile sau sa te impaci cu tine insuti, ai tendinta de a face fapte bune fara discernamant. Autorul mentionat mai sus ofera urmatorul exemplu perfect valid in orice tara si in orice perioada de timp: „oamenii le dau bani persoanelor care vin din usa in usa sa stranga fonduri de caritate. Companiile de caritate care au o reputatie buna nu trimit copii pe strada ca sa-ti ceara bani in schimbul unei reviste. Fraierule!” Trecand peste sarcasmul evident, autorul subliniaza faptul ca logica si ratiunea trebuie folosite mereu in procesul de luare a unei decizii. De mila ta au profitat niste oameni lipsiti de scrupule care si-au trimis proprii copii la cersit, iar fapta ta buna a ramas fara ecoul dorit de tine.

Oamenii sunt fiinte emotionale. Sunt condusi de emotii la fiecare pas. Iau decizii si le aplica fiind calauziti de emotii, iar la final isi gasesc scuze aparent rationale pentru propriile actiuni. Acesta este un caz concret de „pat al lui procust” pentru ca evenimentele sunt prelucrate ca sa corespunda propriilor asteptari si dorinte, iar realitatea este complet ignorata.

Un alt exemplu des intalnit este acela al oamenilor care-si cumpara lucruri scumpe pentru care depun un efort financiar mare doar pentru a fi in trend, pentru a fi acceptati si laudati de cei din jur. Probabil ca laudele vor fi culese, dar oare merita? Noua versiune de telefon nu va mai valora nimic raportat la orele de certuri conjugale si la depresiile care urmeaza. Inainte de a face o astfel de investitie ti-ai calculat riscurile? Ti-o poti permite fara sa te afecteze pe tine si pe cei de langa tine? Daca da, foarte bine. Dar daca nu, nu uita ca tu si cei la care tii sunteti mult mai importanti decat un obiect a carui perioada de garantie expira in 2 ani.

Ca exercitiu de dezvoltare personala, inainte de a efectua o actiune intreaba-te de ce faci ceea ce faci, care sunt consecintele si daca merita. Cu timpul, actul rational va deveni reflex si vei constata o imbunatatire considerabila a vietii tale.

Lasa un comentariu