Cat de greu este sa faci primul pas pentru schimbare? 

Doi oameni casatoriti gresesc unul fata de celalalt. Nici unul nu tine cont de faptul ca celalalt are nevoie de altceva decat el ofera. Daca observa nevoile celuilalt si stie ca urmeaza sa ii comunice intr-un anumit fel, atunci apare problema: “Sa fac eu primul pas? Care ar putea fi aici riscul?”

Daca amandoi stiu unde gresesc, atunci cine va fi cel care va incepe sa schimbe ceva in relatie? Fiecaruia ii este frica de faptul ca va fi ranit, ii este frica de faptul ca va fi luat drept un om neimportant si ca va fi ranit de cel cu care este in relatie. Exista temerea ca nu va fi respectat sau iubit, precum si temerea ca nimic bun nu se va intampla dupa ce atitudinea va fi modificata.

La intrebarea” cine va face primul pas”, raspunsul este, „cel care este mai matur si poate sa sustina aceasta schimbare”. Fiecare isi doreste ca partenerul lui sa fie cel care se arata mai respectuos sau mai iubitor, dupa caz.

Exista tendinta de a bate in retragere din cauza insecuritatii, dar, la un moment dat, cineva trebuie sa isi asume riscul pentru a initia o schimbare, care in cele mai multe dintre situatii, conduce la rezolvarea de fond a problemelor conjugale.

Daca exista in continuare privarea de dragoste si respect intr-o casnicie, atunci va continua cercul neintelegerilor si suferintelor, asa ca unul dintre cei doi, va trebui sa aiba o atitudine matura si initiativa. De aici lucrurile nu sunt intotdeauna usoare, dar sunt cu siguranta mai pozitive, si, in timp, conduc la intelegere reciproca si la indeplinirea nevoilor fundamentale de comunicare si relationare: dragostea si respectul.

Cand exista temerea de a incepe schimbarea, de a o initia, exista de cele mai multe ori urmatoarele intrebari si frici:

1. Ea se intreaba: „ Oare nu voi sfarsi prin a fi calcata in picioare?”
El se intreaba: „ De ce nu-si da si ea seama ca m-am saturat sa tot aud: „tu pur si simplu nu pricepi?”

2. Ea se gandeste: „ Daca nu simt cu adevarat ca il respect, sunt doar o ipocrita.”
El se gandeste: „ Nu simt nici un pic de respect din partea ei. Ce rost mai are totul?”

3. Ea se gandeste: „ Oare il voi putea ierta vreodata?”
El se gandeste: „ Iar am dat-o in bara… nimeni nu ar putea sa o iubeasca pe femeia asta!”.

 

Adaptare dupa Dragoste si respect – Emerson Eggerichs

Lasa un comentariu