Care este scopul parintilor in educarea copiilor?Parintii stiu ca rolul lor in cresterea copiilor este sa ii educe. Nu este desigur singurul scop, dar este unul foarte important. De aceea este foarte bine ca un parinte sa se intrebe care este scopul educatiei pe care i-o da copilului sau. Cei mai multi parinti urmeaza orbeste anumite tipare si se simt stapanii copiilor lor. Au senzatia de putere si uita ca cel pe care il educa este un om cu nevoi si dorinte proprii si mai ales, un om diferit de ei.

Exista acest proces al identificarii cu copilul si de aceea tendinta celor mai multi parinti este sa isi educe copilul si sa il indrume spre ceea ce ei sunt, au fost sau si-ar fi dorit sa fie si nu au ajuns.

Este mult mai corect ca un copil sa fie vazut diferit de catre parinti in sensul ca este posibil sa mosteneasca sau nu anumite tendinte, aptitudini sau dorinte care sa fi fost si ale parintilor intr-o forma asemanatoare sau chiar identica. Dar ceea ce ramane de baza in aceasta imagine este: copilul este o persoana distincta care are un potential ce trebuie dezvoltat in armonie cu ceea ce este el.

Haim Ginott scria: „Care este scopul educatiei copiilor de catre parinti? Acela de a-i ajuta pe copii sa creasca pentru a deveni fiinte umane asa cum se cuvine, persoane avand compasiune, daruire si grija afectuoasa. Ce trebuie facut ca sa umanizam un copil? Trebuie folosite doar metode umane, trebuie sa recunoastem ca procesul se suprapune cu metoda, ca scopul nu scuza mijloacele, si trebuie sa ne asiguram ca, straduindu-ne sa-l determinam pe copil sa se poarte bine, nu-i producem rani emotionale.”

Ce este foarte important in comunicare? Foarte importante sunt cuvintele folosite si intentiile cu care sunt spuse. O fraza spusa dur poate sa raneasca, sa lase o urma adanca in viata unui copil. A jigni un copil poate sa faca foarte mult rau. Este bine ca parintele sa foloseasca cuvinte frumoase si sa observe obiectiv ce se intampla.

Este de asemenea important ca, oricat de furiosi ar fi parintii, sa nu ii educe prin violenta fizica sau verbala. Este uneori foarte greu pentru un parinte sa se abtina, dar este un pas foarte important pe care il fac pentru relatia pe care o au cu copiii lor, atunci cand se abtin si folosesc alte metode de a comunica ceea ce este in neregula intr-un anumit moment.

Tot autorul spune: „Copiii invata ceea ce traiesc. Sunt ca cimentul ud. Orice cuvant care se abate asupra lor lasa o urma. In consecinta, trebuie neaparat ca parintii sa invete sa le vorbeasca intr-un fel care nu trezeste furia, nu produce durere, nu le micsoreaza increderea in sine, nu-i face nesiguri de competenta si valoarea lor. Parintii impun tonul intr-o casa. Reactia lor la fiecare problema duce la amplificarea ori diminuarea ei. De aceea parintii trebuie sa refuze limbajul respingerii si sa invete un limbaj al acceptarii.”

In acel pasaj autorul a folosit o metafora exceptionala pentru a descrie modul de functionare a copiiilor: „sunt ca cimentul ud”. In viata fiecarui copil exista urme adanci ale vorbelor parintilor. Ele se inscriptioneaza si raman ca un ghid pe care acestia il folosesc de-a lungul vietii. Daca mama sau tatal l-a jignit pe copil spunandu-i ca nu poate face un anumit lucru pentru ca „nu-l duce capul”, el va putea crede ca in realitate nu-l duce capul si de aceea sa se ghideze dupa alegerea unor meserii la varsta mai mare care necesita munca intelectuala slaba sau ar putea sa nu mearga la scoala de frica esecului pe care ar putea sa il aiba daca ar incerca sa invete.

O metoda buna de comunicare cu un copil este aceea a reflectarii starii copilului si a nevoilor acestuia, chiar daca nu este posibil ca dorintele mici sau mari sa ii fie indeplinite de fiecare data.

De exemplu: „Inteleg ca esti suparat acum ca nu poti sa iesi la joaca si trebuie sa iti faci temele. Ti-ar fi placut sa te joci cu prietenii tai. Dar uneori asa este programul.” Intr-o asemenea situatie, cu o asemenea atitudine, parintele se arata empatic la nevoia copilului, chiar daca nu este ceva ce poate sa faca pentru a-i usura momentul.

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu