Caracteristicile psihocomportamentale ale copiilor supradotati 

Carmen Cretu (1997) considera ca lui Terman i se atribuie nejustificat de exclusivist asimilarea excelentei intelectuale cu inteligenta generala supramedie, deoarece – considera autoarea – nu s-au facut referiri si la studiile sale de mai tarziu, in care sustinea importanta factorilor de personalitate, in primul rand a motivatiei, si in care acesta afirma ca: “abilitatea intelectuala inalta este in primul rand o chestiune de grad, de profunzime si mai putin de gen si ca individul inalt abilitat este mai senzitiv, mai receptiv si are trebuinte cognitive si socio-afective specifice si mai intense decat individul obisnuit. ” (C. Cretu, 1997, p. 231)

In lucrarea “Psihopedagogia succesului” Carmen Cretu prezinta trei studii sinteza (A, B, C) in care sunt concentrate principalele concluzii ale investigatiilor realizate pe aceasta tema in ultimii 15 ani. Selectia a urmarit sa ofere modalitati diferite de creionare a profilurilor psihocomportamentale si, in acelasi timp sa reliefeze urmatoarele realitati cu importante implicatii pedagogice:

 • corelatia dintre caracteristicile cognitive si afective;
 • interdependenta dintre caracteristicile psihocomportamentale, pe de o parte, si trebuintele cognitive si afective, pe de alta parte;
 • necesitatea unei asistente psihopedagogice speciale, obiectualizata in principal in trasee curriculare diferentiale si individualizate.

Analizand constatarile unui mare numar de cercetatori din zone culturale etnice diferite, constatari efectuate asupra caracteristicilor dotarii inalte manifestate in copilarie, Walberg, Rasher si Hase (1978) au consemnat convergentele maxime de opinii asupra caracteristicilor definitorii:

1. Domeniul cognitiv a. inteligenta superioara medieib. capacitatea inalta de concentrarec. perseverenta de concentrare

c. perseverenta

d. calitati de comunicare cum ar fi precizia si expresivitatea

2. Domeniul afectiv-atitudinal a. senzitivitatea generala maritab. optimismc. calitatile carismatice

d. receptivitatea fata de perceptele morale

Conditiile depistate cel mai frecvent in mediul educational familial al copiilor caracterizati prin aceste trasaturi sunt urmatoarele:

 • sustinerea morala-afectiva a copiilor de catre parinti;
 • dezvoltarea intr-un mediu format preponderent din adulti;
 • influenta semnificativa a unor persoane eminente sau capabile de performanta profesionala sau intelectuala;
 • incurajarea eforturilor copiilor de catre profesori.

Intr-un studiu de sinteza centrat pe specificul predarii in scoala pentru copilul exceptional dotat intelectual, deci cu referire la segmentul aptitudinal extrem superior, Wallace (1983) a detasat trei modalitati psihocomportamentale specifice:

1. Sentimentul de a fi diferit de colegii de varsta, prin ideile emise intr-un domeniu oarecare, prin interesele dezvoltate mai profund, mai variat, mai nuantat.

2. Povara inaltei senzitivitati. Sesizand un pericol specific numai acestei populatii scolare, pericol care ar justifica prin el insusi dreptul la asistenta psihopedagogica speciala din partea societatii , autorul afirma; “copiii supradotati au probleme de supravietuire in plus, tocmai pentru ca sunt exceptionali” (C. Cretu, 1997, p 137).

Analizand aceasta caracteristica, Carmen Cretu (1997) considera ca se poate avansa o ipoteza explicativa, eliberata in urma datelor obtinute prin analizarea unor cazuri asemanatoare. Problemele acestor copii pot fi intelectuale, sociale sau emotionale, la fel ca la toti ceilalti copii de varsta comparabila, dar la ei se manifesta mai intens, mai profund, mai dureros. Devansarea nivelurilor menatale de varsta, intelectualitatea prematura nu sunt insotite de aceeasi precocitate emotionala si fiziologica.

3. Aptitudine exceptionala pentru invatare, in general. Ritmul rapid de invatare scolara si sociala face din copilul supradotat intelectual un candidat sigur la experienta plictiselii, care conduce, in esenta la o involutie fata de posibilitatile personale, daca nu sunt oferiti stimuli cognitive si afectivi compensatori. Substimularea se exprima nu numai prin frustrarea de la o varietate informationala, ci si prin neimplicarea nivelurilor mai profunde de intelegere si simtire.

Sugestiile pentru conceperea unui program educationale pe masura graviteaza in jurul urmatoarelor practici:

 • observarea sistematica a modului/stilului de invatare al copilului;
 • conceperea unui mediu adecvat invatarii in ritmul si stilul personal al copilului;
 • incurajarea formularii de intrebari si autointerogari;
 • autoorganizarea materialului de studiu dupa o schema personala;
 • autoplanificarea si autodozarea timpului necesar studiului;
 • autoevaluarea rezultatelor obtinute;
 • antrenarea in rezolvarea unor probleme reale de viata.

Analizand o vasta literatura axata pe evolutia psihocomportamentala a copiilor cu aptitudini intelectuale inalte, L.K.Baska a inaintat urmatoarele seturi de trasaturi dominante prin frecventa si intensitatea manifestarii:

1.Cognitive a. aptitudini in utilizarea simbolurilorb. putere de concentrare a atentieic. memorie superior dezvoltata

d. dezvoltarea precoce a vocabularului

e. curiozitate

f. preferinta pentru activitatea independenta

g. interese academice multiple

h. capacitatea de a elabora idei originale

2. Afective si caracteriale a. simtul dreptatiib. altruismc. urmarirea unor idealuri

d. simtul umorului

e. hipersenzitivitate

f. preocupare precoce pentru fenomenul mortii

g. perfectionism

h. niveluri inalte de energie, vitalitate

i. atasamente si angajare personala puternice

j. sensibilitate artistica

(Dupa C. Cretu, 1997)

Exprimand unele din aceste trasaturi in comportamente specifice activitatii in clasa, autorul face cateva recomandari legate de programele educationale. In tabel  sunt redate in corelatie unele comportamente tipice elevilor dotati din nivelurile gimnazial si liceal, asa cum decurg adesea din observatiile profesorilor, cu recomandarile generale de interventie curriculara diferentiata:

Actiuni specifice elevului cu aptitudini intelectuale inalte Recomandari instructionale
“citeste mult si repede” – individualizarea programului de lectura prin diagnosticarea nivelului de lectura si prin recomandarea materialului corespunzator;- formarea unui grup omogen pentru discutii si comentarii pe baza materialelor comentate;- dezvoltarea spiritului critic fata de text;

– focalizarea pe analiza si interpretarea textului citit.

“foloseste un vocabular bogat” – introducerea in studiul limbilor straine;- accent pe imbogatirea vocabularului;- dezvoltarea abilitatilor de relationare a cuvintelor in structuri elaborate (omonime, antonime, sinonime etc.).
“memoreaza bine cele citite si rostite” – este solicitat sa prezinte clasei ideile subiectului in discutie;- pregateste o sceneta, un monolog, etc.
“pune intrebari manifestandu-si curiozitatea” – accent pe intelegerea metodelor de investigatie stiintifica;- dezvoltarea spiritului de observatie.
“lucreaza independent si are multa initiativa” – accent pe proiectele de munca individuala;- formarea deprinderilor de organizare a studiului.
“se concentreaza pe perioade lungi de timp” – incredintarea unor sarcini ce necesita timp
“elaboreaza idei complexe” – introducerea in subiecte complexe de lectura sau de discutie;- antrenarea gandirii critice (analiza, evaluare, comparare, etc.)
“demonstreaza o buna judecata” – introducerea in studiul logicii formale;
“emite idei originale si ajunge la rezultate neobisnuite” – antrenarea si aprecierea fluiditatii, flexibilitatii;- activitate in directia dezvoltarii rezultatelor obtinute.


Lasa un comentariu