Caracteristici ale varstei a treia 

Adaptarea la varsta a treia este un proces dificil din multe puncte de vedere. De obicei, dupa 65 de ani se instaleaza batranetea, oamenii se pensioneaza si nu mai desfasoara activitati retribuite, multii dintre prieteni si rude apropiate dispar, forta si sanatatea fizica sunt in declin, iar ocaziile de a se implica activ in activitati sociale scad la randul lor. In plus, persoanele ajunse la varsta a treia trebuie sa infrunte o multitudine de stereotipuri negative cu privire la batranete.

Goldman & Goldman (1981) au realizat un studiu in care au discutat cu peste 800 de copii din diferite tari din Europa de Vest si SUA despre modul in care acestia percepeau batranetea.

In multe cazuri, rezultatele obtinute la diverse chestionare nu prezinta clar reactia de respingere a batranetii exprimata de copiii de toate varste. Insa, in acest caz s-au observat descrieri ale pielii brazdata de riduri, boli diverse, slabiciune si lipsa de putere, fragilitatea tot mai mare care vine odata cu batranetea insotite de foarte multe ori de comentarii si grimase exprimand reactii emotionale negative (respingere, dezgust etc.)

Nivelul statusului social la varsta a treia

La randul lor, persoanele varstnice sunt constiente de imaginea negativa, pe care, societatea in ansamblu o are despre acest segment de varsta.

Doi cercetatori americani (Graham and Baker, 1989) au rugat atat studenti, cat si persoane in jurul varstei de 60 de ani sa acorde punctaje si sa faca o clasificare a nivelului pe care il are statusul social al persoanelor de varste diferite. Ambele grupuri au oferit raspunsuri similare: nivelul statusului este scazut in perioada copilariei mici, creste treptat in adolescenta, tinerete, maturitate si scade apoi la batranete. Mai mult decat atat, a reiesit ca nivelul statusului social al unei persoane ajunsa la varsta de 80 de ani este considerat la fel de scazut ca si al unui copil de 5 ani!

Calitatea vietii la varsta a treia

Care sunt aspectele pe care oamenii in varsta le considera importante pentru o buna calitate a vietii? Ferris si Branston (1994) arata ca relatiile interpersoanale, integrarea intr-o retea sociala puternica, precum si o stare buna de sanatate sunt factorii cei mai importanti.

Argumente privind importanta suportului social in viata varstnicului au fost aduse de multi autori (de exemplu, Russell si Catrona, 1991). Persoanele in varsta care nu se pot baza pe un suport social adecvat sunt mai vulnerabile si mult mai predispuse la dezvoltarea de simptome depresive.

Securitatea financiara este un alt factor important: varstnicii dispun de bani mai putini, iar problemele finaciare sunt de multe ori cauza depresiei si a sentimentelor de lipsa de valoare si inutilitate. (Nota Echipei: aici societatea isi are un rol foarte important. Ne arata cat de apreciati si valorosi suntem in ochii acesteia – a oamenilor minoritari care o conduc, in speta. Oamenii sunt buni atat timp cat produc si consuma. In momentul in care nu mai pot fi utili societatii in acest sens, se debaraseaza de ei. Pensii mici – de ce sa li se ofere bani pentru un trai decent, cand nu mai produc?! – asigurari sociale care in realitate nu mai asigura nimic, umilire psihologica, etc)

Lasa un comentariu