Cand sotia este privita ca pe o egalaIn familiile de tip traditional, in care barbatul este capul familiei, iar femeia este cea care este casnica si are grija de copii, apare destul de des problema neegalitatii dintre cei doi.

Barbatul are tendinta de a se considera superior femeii, iar femeia preia acest rol si se supune fara a avea nici o dorinta de schimbare. In multe cazuri, femeia si barbatul sunt invatati de mici, din familiile in care au crescut, ca acestea sunt rolurile pe care trebuie sa le aiba si aceasta pare pentru ei normalitatea.

Este adevarat ca barbatul are o putere fizica mai mare decat femeia si o rezistenta mai mare in unele dintre cazuri. Acest lucru il face sa devina protectorul familiei si nu cel care are puterea pentru a-i supune pe ceilalti. Ceea ce barbatii de obicei nu inteleg este ca a avea o putere mai mare, inseamna a avea si o responsabilitate mai mare.

Femeile trebuie sa se simta si sa fie protejate de catre sotii lor. Ele trebuie sa se bucure de faptul ca partenerul lor este un barbat puternic si sa il admire. De asemenea faptul ca el este mai puternic din punct de vedere fizic si ca are grija de sotia lui, o va face pe ea sa il respecte si sa il considere un om important in viata ei.

Femeile sufera adeseori pentru ca nu sunt tratate ca un egal in luarea deciziilor ce privesc viata de familie. Acest lucru se intampla pentru ca sotul se considera superior ei si pentru ca nu o consulta in alegerile pe care le face. Bineinteles, in functie de familie, reactiile sunt diferite in cazul femeilor implicate. Unele dintre acestea ii reproseaza sotului ca nu au fost consultate, altele il pedepsesc, altele se supun, dar sufera in continuare. Acestea din urma nici ele nu se considera a fi demne de luat in seama sau sunt prea speriate pentru a se exprima.

Daca sotul ar considera sotia un egal, atunci in viata de familie ar avea loc un alt gen de comunicare. Cei doi ar putea sa imparta responsabilitatea, ar putea sa se consulte in luarea deciziilor. Barbatul astfel ar fi mai putin apasat de corectitudinea pe care trebuie sa o arate in luarea unei decizii de care beneficiaza o intreaga familie, iar femeia s-ar simti importanta pentru sotul ei si ar avea o incredere in sine mai mare. Acest echilibru relational ajuta foarte mult dinamica familiala.

Orice femeie isi doreste sa fie iubita si sa fie importanta pentru iubitul sau sotul ei. Legea firii este aceasta in care barbatul are mai multa putere fizica si are grija de femeie.

Putem observa usor acest lucru in orice basm sau in orice poveste scrisa. Intotdeauna printul o salveaza pe printesa, el se lupta cu balauri si cu zmei pentru  a o salva. Cand o ambarcatiune este pe cale de a se scufunda, sunt lasate in apa barcile de salvare. Se va striga” Mai intai femeile si copiii”. Acest lucru se intampla tocmai pentru ca barbatii sunt mai puternici si se stie ca femeile sunt mai fragile si deci, mai vulnerabile.

Daca barbatii ar trata femeile ca pe egalele lor din punct de vedere intelectual si le-ar proteja din alte puncte de vedere, atunci femeile i-ar respecta mai mult si le-ar arata acest lucru mai des. Viata de familie sau de cuplu ar fi astfel mult imbunatatita.

 

Adaptare dupa Dragoste si respect – Emerson Eggerichs

Lasa un comentariu