Cand respingi sau ignori dorintele adolescentilor 

Comunicarea frumoasa, armonioasa, este de dorit intre doi oameni. Ea poate deveni un tel in momentul in care in familia nou formata apar copiii.

In comunicarea cu acestia, parintii au un aport semnificativ prin deschiderea sufleteasca, prin raportarea la dorintele si nevoile copilului nou nascut si prin acceptarea neconditionata a noului membru al familiei.

Cand copilul creste si devine adolescent, atunci modalitatile de comunicare trebuie schimbate, adaptate noii etape prin care trece. Parintii sunt de multe ori dezorientati si nu se adapteaza usor la modificarile aparute in viata lor. Uneori le este mai usor sa faca fata aparitiei unui bebelus in familie, decat intrarii la pubertate a copilului lor.

Acest lucru se intampla pentru ca cerintele sunt mult mai mari si mai diverse, pentru ca adolescentul este in plina formare a personalitatii si apar revolte interne pe care le manifesta in exterior, uneori chiar violent.

Parintii ar fi bine sa se comporte cu grija si iubire si sa sustina dezvoltarea adolescentului. Orice om care a trecut de aceasta perioada isi aminteste zbuciumul interior si dorinta de cunoastere, precum si senzatia ca nu este inteles. Daca familia il sprijina, adolescentul poate sa depaseasca mult mai usor aceasta etapa a vietii.

 In comunicare, in loc sa il ironizeze, parintii ar putea sa il asculte dand din cap sau scotand sunete simple sau cate un cuvant.

Daca de exemplu, adolescentul spune „Cred ca m-am indragostit de iubita prietenului meu”, in loc sa i se spuna „De altcineva nu puteai si tu sa te indragostesti?”, parintii ar putea sa spuna „ Of!” sau „Cred ca ai fi vrut sa fie singura; trebuie sa iti fie greu in situatia asta”.

In loc sa respinga gandurile si sentimentele adolescentilor, parintii ar putea sa ii ajute sa si le exprime. Daca un adolescent spune despre mama lui vitrega „Este o persoana rea si nu ma iubeste”, in loc sa i se raspunda „Mie mi se pare ca te iubeste mult, tu nu vezi ce cadouri frumoase iti face?”, ar putea sa i se spuna „ Inteleg ca simti asta” si apoi sa se dezvolte subiectul astfel incat adolescentul sa poate sa exprime nemultumirea sau durerea pe care o are.

In loc sa respinga dorintele adolescentilor, parintii ar putea sa incerce sa le ofere in planul fanteziei ceea ce nu pot avea.

Daca, de exemplu, o adolescenta vede o rochie noua in vitrina si spune ca si-o doreste, dar mama stie ca este prea scumpa pentru a o putea cumpara, in loc sa ii spuna „ Ce rasfatata esti, nu poti sa intelegi ca nu avem bani?”, ar putea sa ii zica „Ce bine ar fi daca ar fi la reducere, asa am putea sa ne luam amandoua cate o rochie noua si ne-am aranja impreuna pentru a iesi in oras!”. In acest fel mama se arata intelegatoare si atenta la nevoile adolescentei.

Bineinteles, aceste variante de comunicare corecta si armonioasa nu sunt de aplicat doar intre parinti si adolescenti,  ele sunt foarte bune pentru orice tip de comunicare – intre adolescenti si parinti, intre adulti sau intre copii, etc.

 

 

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – „Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat”

Lasa un comentariu