Cand iubirea devine obsesieRobin Norwood, psihoterapeut de cuplu, ne arata o fateta a relatiilor de iubire care se termina inainte de a incepe. In cartea „Femei care iubesc prea mult” descoperim tiparul comportamental al femeii care din cauza unui trecut tumultos emotional, proiecteaza nevoia de afectiune asupra barbatilor pe care-i intalneste.

Asadar, ce se intampla cand iubim prea mult?

Autoarea clarifica: „Cand a iubi inseamna a suferi, inseamna ca iubim prea mult. Cand aproape toate conversatiile noastre cu prietenii se invart in jurul LUI – problemele lui, gandurile lui, sentimentele lui – si aproape toate propozitiile noastre incep cu “el…”, inseamna ca il iubim prea mult”.

Cand incepem sa gasim justificari si scuze pentru starile lui proaste, iritari, stari de indiferenta, dand vina pe trecutul sau nefericit si dorim sa “ne punem in serviciul sau”, inseamna ca iubim prea mult.

Cand incepem sa facem concesii de dragul lui, desi nu ne place nici comportamentul, nici caracterul lui, dar le suportam sperand ca el se va schimba de dragul nostru, inseamna ca iubim prea mult.

Desi relatia ne pune in pericol sanatatea psihica si corporala si nu renuntam la ea, dovedeste clar ca aceasta este o iubire exagerata.

Robin Norwood spune: „in pofida durerii si insatisfactiei la care da nastere, o iubire exagerata este atat de obisnuita pentru foarte multe femei, incat ajungem sa credem ca asa trebuie sa decurga o  relatie intima. Dar multe, foarte multe dintre noi am devenit “dependente de barbati” si, ca in oricare alt caz de dependenta, trebuie mai intai sa recunoastem gravitatea problemei, inainte de a putea incepe tratarea ei. Daca te-ai gasit vreodata in situatia de a fi obsedata de un barbat, ai banuit probabil ca la originea acelei obsesii nu era dragostea, ci teama”.

Tocmai iubirea obsesiva il face pe potentialul partener sa plece. Frica de singuratate, teama ca nu sunt demne de iubire, frica de a nu fi ignorate, abandonate le face pe femeile respective sa se daruiasca total, fara discernamant in speranta ca barbatul de care sunt obsedate le va alunga fricile. Aproape toate actiunile potentialului iubit vor fi interpretate prin prisma acestor frici si asteptari.”Si pentru ca strategia noastra nu da rezultatele scontate, ne straduim si iubim si mai mult. Iubim peste masura”.

Aceasta iubire in exces denota dependenta relationala. Nu doar femeile iubesc in exces, ci si barbatii. Si unii barbati se lasa obsedati de o relatie cu aceeasi pasiune ca si femeile. Totusi, majoritatea barbatilor care au suferit in copilarie nu dezvolta o dependenta relationala datorita bagajului genetic pe de o parte si influentei societatii pe de alta parte. Ei evita suferinta, orientandu-se catre hobbyuri duse la extrem, profesii, sporturi etc.

Din cauza constructiei biologice preponderent emotionala, femeile sunt mai predispuse spre dependenta de o relatie cu un barbat ranit si distant.

Robin Norwood enumera cateva caracteristici tipice femeilor care iubesc excesiv. Acestea sunt:

 1. Provenienta dintr-o familie disfunctionala, in care nevoile de afectiune si atentie nu i-au fost satisfacute.
 2. Lipsa de atentie duce la polul opus in care femeia respectiva va fi hiperprotectiva si va gasi tocmai acei barbati care par sa aiba nevoie de atentia si protectia ei.
 3. Esecul de a schimba parintele intr-unul tandru si iubitor, o va face sa se deschida total in fata acelui tip de barbat „indisponibil emotional” pe care va incerca sa il schimbe prin iubirea pe care i-o arata asa cum a incercat si in trecutul sau.
 4. Face orice este nevoie ca relatia cu barbatul respectiv sa nu se destrame. Asteapta, spera si isi da mult silinta sa ii fie pe plac.
 5. Isi asuma deseori vina aproape in totalitate in orice gen de relatie.
 6. Are un respect de sine scazut, nu crede ca merita sa fie fericita ci ca trebuie sa infrunte razboaie pentru a obtine dreptul la fericire.
 7. Doreste sa-i tina sub control pe barbati prin masca „salvatorului”, „ajutorului”, cautand sa suplineasca astfel lipsa de siguranta traita in copilarie.
 8. O alta caracteristica o reprezinta cea de visare la ce ar putea fi, decat trairea in realitatea situatiei curente.
 9. Posibilitate mare sa prezinte exces de alimente, zahar, dependenta de droguri, alcool.
 10. Inclinatii spre stari depresive frecvente pe care incearca sa le impiedice prin emotia pe care i-o provoaca o relatie instabila.
 11. Nu se simte atrasa de barbati echilibrati, demni de incredere si  interesati de persoana ei pentru ca ii considera plictisitori.

Autoarea spune ca „femeile cu acest tip de masca emotionala sunt permanent atrase de barbati care, dintr-un motiv sau altul, sunt indisponibili sau absenti din punct de vedere emotional.

Este un adevar valabil pentru toti acela ca, daca ceva ne raneste sentimentele, iar noi spunem tuturor ca numai noi suntem vinovati  de ceea ce s-a intamplat, afirmam de fapt ca tinem situatia sub control: daca ne schimbam, suferinta va inceta. Recunoscand ca vina este a noastra, ne agatam de speranta ca vom fi in stare sa intelegem unde gresim si sa corectam greseala, sa controlam deci situatia si sa punem capat suferintei.

Barbatii instabili ni se par atragatori, cei  pe care nu te poti bizui -provocatori, cei  imprevizibili – romantici, imaturii – incantatori, iar capriciosii – misteriosi. Barbatul furios are nevoie de intelegerea noastra.

Nefericitul are nevoie de alinarea noastra. Barbatul neadaptat are nevoie de  incurajarea noastra, iar cel insensibil de caldura noastra sufleteasca. Dar nu putem sa „reparam” un barbat care e bun asa cum este, iar daca este intelegator si grijuliu fata de noi, nu-i putem suferi. Din nefericire, daca nu avem posibilitatea sa iubim un barbat in exces, nu-i putem iubi deloc”.


Adaptare dupa “Femei care iubesc prea mult” – Robin Norwood


4 Raspunsuri pentru “Cand iubirea devine obsesie”

 1. daria says:

  asa sunt eu yubesc peste masura pt prima oara in viata mea..si sufar foarte mult,as muri fara el,nu pot vedea viata..

 2. eu mi am pierdut omul pe care l am iubit din cauza says:

  Este f adevarat ce scrie, mai sus. Iubiți cu sufletul, nu lăsați gelozia sa va distrugă rel. Încercați sa aveti o rel bazată pe incredere.

 3. Elena says:

  Nu pot uita prima iubire …suntem des de 2 ani

 4. Loredana says:

  Elena, apeleaza la un psiholog. E important sa-ti poti continua viata..

Lasa un comentariu