Aventuri, aventuri… 

Aventura „evitarii”

De fiecare data cand unul dintre partenerii de cuplu este infidel, este semnul unui dezechilibru din interiorul relatiei. Oamenii sunt deseori infideli in cadrul unei relatii. Aventurile sunt de scurta sau de lunga durata, dar de fiecare data au un impact asupra relatiei, chiar si in situatiile in care partenerul inselat nu va afla niciodata de aceasta aventura.

Aventura „evitarii” este una in care partenerul insala pentru ca relatia din afara casniciei este o modalitate de evitare a intimitatii reale: „Cauza este ca aventura „evitarii” se bazeaza pe evitarea intimitatii si implicarii. De obicei, partenerul care are acest gen de aventura se teme sa se apropie si sa fie vulnerabil emotional fata de celalalt. In mod ciudat, el ar putea dori sa faca un angajament fata de cineva la care tine, dar saboteaza chiar relatia in care doreste sa se angajeze. Aceasta poate avea ca rezultat un „dans” emotional in care partenerul care considera ca a devenit mult prea apropiat fata de partener se retrage cativa pasi, are o aventura si apoi incearca sa reconstruiasca relatia.”( „Fata in fata cu infidelitatea”, Julia Cole & Relate).

Momentul de inceput al infidelitatii apare pe fondul unei clipe de tensiune in familie sau in cuplu: de exemplu nasterea unui copil si unul dintre soti este nevoit sa stea cu el sa il ingrijeasca, este posibil ca slujba unuia sau a amandurora sa fie schimbata, este posibil ca unul dintre ei sa se imbolnaveasca, etc. Acestea sunt exemple de puncte importante pentru un cuplu care evita implicarea emotionala. Ei gasesc astfel un refugiu prin aventurile „evitarii”.

Este posibil ca cel care este inselat sa se simta de fapt bine in relatie pentru ca are o aparenta a intimitatii: „Problema care se pune pentru partenerul celui care are aventura este aceea ca admira la celalalt modul de a se comporta plin de iubire si atentie, dar nu poate accepta infidelitatea acestuia. Astfel – se poate simti prins intr-o enigma – ar trebui sa raman cu partenerul in ciuda infidelitatii sale repetate, avand in vedere ca in cea mai mare parte a timpului este o persoana agreabila sau sa pun punct relatiei, deoarece aventurile sale sunt intolerabile?”

Problema principala pentru cei care experimenteaza aventura „evitarii” este ca ei isi doresc de fapt sa aiba o relatie deplina, frumoasa, armonioasa si gasesc drept solutie infidelitatea. De multe ori o considera a fi un viciu de care nu pot sa scape si nu realizeaza ca de fapt este un simptom al neimplicarii emotionale. Ei sunt prinsi intr-o nefericire constanta care ii mananca din interior si isi gasesc „salvarea” in relatii extraconjugale in mod permanent.

Exemplul dat in cartea „Fata in fata cu infidelitatea” este acela al lui Paul si Maisie, cuplu care locuia de mai multi ani impreuna. Ei se simteau atrasi unul fata de celalalt, dar Paul o insela constant pe Maisie, intorcandu-se in schimb de fiecare data la ea. Ei se desparteau frecvent si se impacau pentru ca ea il primea de fiecare data inapoi. El le spunea prietenilor lui ca avea un apetit sexual ridicat si ca de aceea se tot ducea in cluburi pentru a cunoaste femei cu care sa aiba relatii sexuale. Se justifica astfel pentru ca se simtea uneori jenat de ceea ce facea. Paul si-a schimbat foarte des serviciul pentru ca incerca sa scape de femeile cu care se culcase din interiorul companiei. Desi Maisie se simtea atrasa fata de el a inceput sa isi puna intrebarea: de ce il primesc de fiecare data inapoi? Raspunsul este ca nici ea nu era pregatita pentru o implicare afectiva totala si de aceea facea si ea alaturi de el acest dans al apropierii si despartirii.

 

Autoarea Julia Cole s-a straduit sa elaboreze tipologiile comportamentale a celor care recurg la aventuri amoroase descriindu-le pe acestea in detaliu. Astfel, ajungem la un tip de aventura pe care o numeste aventura „scaunului cu trei picioare”: „Cele mai multe relatii pot fi comparate cu un scaun cu doua picioare. Ele se clatina pe masura ce presiunile vietii le afecteaza, iar unul sau altul dintre parteneri preia din cand in cand povara sau o imparte mai mult sau mai putin egal cu altcineva. […] Totusi, daca povara unui cuplu devine prea mare, poate din cauza problemelor din afara cuplului (cum ar fi un copil care are probleme cu politia) sau din interiorul sau (cum ar fi dificultatile financiare sau scandalurile frecvente), unul dintre parteneri poate cauta o aventura. Aventura vine sa actioneze ca un „al treilea picior”, care stabilizeaza situatia”.

In cazul aventurii „scaunului cu trei picioare”, relatia de baza este oarecum sustinuta pe umerii relatiei de infidelitate in sensul in care problemele majore sunt fals directionate aici. Partenerii au pentru o scurta perioada de timp senzatia ca problemele incep sa se rezolve, desi ei nu le discuta de fapt. Ce se intampla in realitate? Partenerul infidel isi gaseste o supapa in relatia cu amantul/amanta si poate chiar sa isi imbunatateasca relatia sexuala si din relatia in care este casatorit sau cu iubita stabila. Astfel problemele nu se discuta, ii da senzatia si sotului/sotiei ca problemele s-au diminuat si isi gaseste o eliberare simbolica in relatia cu amantul/amanta.

In acest tip de aventura relatia poate sa dureze ani de zile si se mai intampla ca parterul de viata sa stie de aceasta situatie si sa o accepte pentru ca simte ca ajuta la stabilizarea relatiei. Desigur ca acesta este un indicator al neasumarii responsabilitatii pentru problemele existente in cuplu.

Din punctul de vedere al amantului/amantei, aceasta este o relatie plina de promisiuni neindeplinite. Cel/cea care isi insala iubitul/iubita sau sotul/ sotia, promite ca se va desparti de acesta/aceasta si ca se va muta cu el/ea sau ca vor intemeia ulterior o familie. In baza acestei sperante amantul sau amanta asteapta uneori ani de zile, dar la un moment dat incep sa se simta folositi si ameninta de cele mai multe ori ca vor rupe secretul.

In momentul in care aventura este marturisita, problemele din cuplu, care erau deviate cu ajutorul aventurii, revin in prim plan in viata de familie si atunci pot sa ii afecteze destul de grav emotional pe cei doi parteneri.

Ca sa intelegem mai bine ceea ce se intampla, avem exemplul unei aventuri de acest tip. Cuplul era format din Victor si Dawn, care erau casatoriti de 14 ani cand Dawn l-a inselat cu Rob, un barbat pe care l-a intalnit intamplator la o iesire cu prietenele in oras. Aventura a tinut timp de un an, un an in care Dawn a avut o viata sexuala satisfacatoare, pe care nu o mai avea alaturi de Victor. Ea incercase sa o imbunatateasca alaturi de sotul ei, dar el nu mai era receptiv si nici nu mai dorea sa schimbe ceva. Dawn era o fire care avea nevoie de aventura, de schimbari si de emotii puternice si nu mai putea sa isi gaseasca aceste impliniri in relatia cu sotul ei. Dupa un an, Rob i-a dat un ultimatum si a dorit ca Dawn sa ramana cu el. Ea nu a putut sa se decida pentru ca nu stia cum ar putea sa traiasca fara unul dintre cei doi. Amandoi ii daruiau ceva de care avea nevoie. Initial ii spusese lui Rob ca isi va parasi sotul cand lucrurile vor fi mai usoare, cand cele trei fete pe care le aveau impreuna vor mai creste. Fiind pusa in fata acestei situatii presante, Dawn nu a reactionat in nici un fel, iar Rob a decis sa vina la ea acasa si sa spuna secretul aventurii lor. Asa ca a marturisit nervos de fata cu cele trei fiice ale lui Victor si ale lui Dawn ca aveau o aventura de un an de zile. In urma acestei intamplari sotii au mers la consiliere si, desi primii doi ani au fost foarte durerosi, au reusit sa rezolve problemele pe care le aveau.

 

Lasa un comentariu