Ati avut incredere in parinti?Increderea pe care copiii o au in parintii lor poate determina gradul de incredere pe care adultii o au in relatie cu partenerii de viata. Astfel, daca un copil a avut o relatie sanatoasa din punct de vedere emotional cu mama si cu tatal sau, atunci va tinde sa aiba incredere in partenerul sau partenera de cuplu. In caz contrar, poate sa aiba probleme de implicare afectiva pentru ca nu va putea sa aiba incredere in cel/cea pe care tocmai l-a cunoscut sau cu care este chiar si casatorit.

Sunt cazuri in care sotii nu au incredere unul in celalalt toata viata. Ei se casatoresc pentru ca se iubesc, dar nu au incredere unul in celalalt, iar calitatea vietii lor de relatie este una scazuta. Ea poate fi mult imbunatatita daca cei doi descopera radacinile acestui tip de neincredere si reusesc sa se descopere unul pe altul in forma lor reala si nu impregnata de imaginea copilariei, de imaginea trecutului.

Este bine pentru orice om sa se intoarca cateva momente in trecut si sa isi raspunda cu sinceritate la anumite intrebari. Iata un mic ghid de intrebari ajutatoare elaborat de catre consilierul de cuplu Julia Cole & Relate pentru a determina gradul de incredere pe care l-ati dezvoltat intre dumneavoastra si parintii dumneavoastra:

1. Considerati ca parintii sau cei care v-au ingrijit aveau in mod consecvent si previzibil grija de dumneavoastra?

Este foarte clar ca nici un parinte nu poate sa fie permanent in preajma copilului si sa il ajute cu absolut orice sau sa ghiceasca de fiecare data nevoile exacte ale copilului, dar este important ca atunci cand raspundeti la aceasta intrebare sa va ganditi daca in majoritatea cazurilor ati fost ingrijit/a satisfacator, daca parintii au reusit sa indeplineasca mare parte din nevoi.

2. Daca parintii sau alti adulti va faceau anumite promisiuni, de obicei si le respectau?

Pentru a putea sa raspundeti la aceasta intrebare este important sa faceti deosebirea intre diversele tipuri de promisiuni pe care le fac parintii. Este dificil ca un parinte sa isi aminteasca de fiecare data promisiunile mici, dar este important ca el sa le indeplineasca pe cele mari. Daca, de exemplu, un parinte a uitat sa cumpere un baton de ciocolata atunci cand a mers la magazin nu este atat de grav, dar este important ca el sa va sustina in a urma o anumita scoala, in a fi alaturi de voi atunci cand are loc un eveniment major.

3. Credeti ca parintii depuneau eforturi pentru a va intelege nevoile?

Este foarte important ca parintii sa depuna efortul de a patrunde in lumea copiilor, de a vedea lucrurile din perspectiva lor. Chiar daca nu pot sa decida in functie de ceea ce descopera, este important pentru copil ca el sa fie inteles, nevoia lui sa fie apreciata si sa fie luata in calcul. Daca un copil nu simte ca are un cuvant de spus in ceea ce il priveste, poate sa creada mai tarziu in viata ca nimeni nu-l poate intelege, ca nu se incadreaza in regulile societatii din care provine.

4. V-ati certat vreodata cu membrii familiei pe tema increderii?

Pe masura ce copiii cresc si devin adolescenti, apar din ce in ce mai multe certuri pe tema increderii, pe tema orei de intoarcere acasa, pe tema deciziilor pe care le iau, pe tema alegerilor pe care le fac in viata. Parintii incep sa negocieze, dar de obicei sunt foarte rigizi in aceste negocieri. De aceea este foarte important ca un copil sa simta ca este privit cu incredere si ca parerea sa incepe sa conteze din ce in ce mai mult.

5. Ati simtit ca puteti avea mai multa incredere in anumiti membrii ai familiei comparativ cu ceilalti?

Aceasta intrebare este importanta pentru ca determina uneori gradul de incredere pe care il aveti in femei sau in barbati. Daca, de exemplu, ati avut mai multa incredere in mama si in matusa din familie, atunci este posibil ca imaginea despre femei sa fie una pozitiva si in mod automat cea despre barbati sa fie una mai putin buna.

6. Ati suferit o tulburare majora a capacitatii de a avea incredere intr-un membru al familiei?

Daca a existat o trauma majora legata de un membru al familiei, atunci este compromisa legarea unei relatii profunde cu o alta persoana la varsta adulta: Un abuz in perioada copilariei – psihic, mental sau sexual – poate lasa rani adanci, care pot diminua serios capacitatea unui adult de a darui sau de a primi increderea altcuiva.

 

Lasa un comentariu