Aparitia unui nou membru al familiei:cum dai vestea primului copil? 

Parintii sunt de obicei foarte fericiti in momentul in care apare in familie un nou membru. Cand sunt la primul copil au asteptari foarte mari si stiu ca viata li se va schimba total. Ei vor fi intr-o alta ipostaza decat pana atunci, se vor simti altfel, vor avea o viata care implica multe sacrificii, dar si multe bucurii si impliniri.

In momentul in care parintii asteapta venirea pe lume a celui de-al doilea copil, toata dinamica familiala se schimba. Ei incep sa fie speriati de noile transformari prin care va trece familia. Incep sa se preocupe de copilul deja existent si de reactiile pe care acesta le va avea la sosirea fratelui sau a surorii sale.

Temerile parintilor sunt pe deplin justificate si acest lucru este adevarat pentru ca aproape orice copil va fi gelos pe fratele sau sora mai mica.

Ce ii face pe copii sa fie gelosi? Ei isi doresc sa fie centrul universului parintilor lor si venirea pe lume a unui nou bebelus fura acest privilegiu pe care il aveau.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „Nimic nu poate schimba realitatea ca un nou-nascut reprezinta o amenintare la adresa sigurantei copilului. Pentru primul nascut reprezinta si o amenintare la adresa unicitatii lui. Este in mod special dureros pentru acel prim nascut care nu si-a mai impartit parintii cu nimeni. Privit de parinti ca o fiinta fara asemanare nu poate fi prea fericit atunci cand sosirea bebelusului marcheaza sfarsitul sederii lui in gradina raiului.”

In momentul in care parintii au aflat ca va veni pe lume un nou copil isi pun intrebarea: cum sa ii spun copilului meu ca va avea un frate sau o sora?

Este o intrebare foarte buna pentru ca vestea trebuie data intr-un mod corespunzator. Cei mai multi parinti incearca sa compenseze faptul ca nu va fi singurul copil si se simt vinovati pentru ca ii fura acest „dar” de a fi unicul copil pe care il iubesc. De aceea ii spun ca ii vor iubi pe amandoi in mod egal si ca nu vor exista diferente si ii aduc copilului argumente rationale care sa il incante in acel moment: „Cand anuntam binecuvantatul eveniment unui copil mic, cel mai bine este sa evitam explicatiile lungi si falsele asteptari precum: <<Te iubim atat si esti asa de minunat incat tati si mami au hotarat sa aiba inca un bebelus exact ca tine. Ai sa-l iubesti pe bebelus. Va fi bebelusul tau. O sa fii mandru de el. Si o sa ai intotdeauna pe cineva cu care sa te joci. >>” O astfel de explicatie nu poate fi decat falsa si copilul simte acest lucru. El nu se mai simte special si crede ca parintii s-au plictisit de el sau el nu mai este indeajuns de bun pentru ei, asa ca isi iau alt copil de care sa aiba grija.

Este aproape inevitabil ca un copil sa nu fie gelos pe bebelusul din familie. De aceea, daca parintii sunt constienti si pot accepta aceasta realitate, pot sa previna foarte usor o drama mai mare si o suferinta neexprimata, prin a fi onesti: „Venirea pe lume a unui bebelus poate fi anauntata unui copil mic fara surle si trambite.

Este suficient sa-i spunem:<<O sa avem in familia noastra un bebelus.>>Indiferent de reactia imediata a copilului, vom sti ca are multe intrebari nerostite in minte si multe griji neexprimate in suflet. Din fericire, ca parinti, ne aflam in pozitia cea mai buna de a-i ajuta pe copii sa depaseasca momentele acestea de criza.”

In concluzie, cea mai buna metoda de a anunta venirea pe lume a unui nou copil, este a spune simplu, fara asteptari, vestea. Aceasta nu trebuie sa fie imbracata de false idei si pictata in culori frumoase tocmai pentru ca se stie ca gelozia este normala si va fi prezenta indiferent de explicatiile rationale ale parintelui. Nici nu trebuie sa para o veste negativa sau care sa il ingrijoreze pe copil.

Parintele trebuie sa detina controlul si sa sustina copilul care deja este membru in acea familie sa faca fata la un eveniment important, un eveniment ce ii va schimba perspectiva despre locul si pozitia sa in familie.

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu