Anxietatea la copii determinata de frica de abandonCopiii sunt adesea speriati de imaginea ca vor fi parasiti de catre parintii lor. De multe ori parintii incurajeaza asemenea anxietate de abandon prin gesturi care nu le par a fi importante. De exemplu, ei pot sa ii ameninte pe copii ca ii lasa in magazin daca nu stau cuminti. Pentru parinte acest lucru nu este un adevar, ei stiu ca nu ii vor abandona pe copii in mijlocul magazinului, dar pentru copil este o posibilitate pentru ca el nu are cum sa stie ca parintele nu vorbeste serios, ci doar incearca sa-l linisteasca si sa-l determine sa se comporte frumos in societate.

O asemenea anxietate este adesea scoasa la suprafata prin gesturi sau cuvinte care par fara importanta pentru un adult. Frica de abandon nu este bine sa fie determinata in nici o ipostaza. Parintii uita ca un copil este fragil si dependent emotional si fizic de parintii sai. Daca este amenintat ca va fi parasit atunci va experimenta o senzatie foarte dureroasa si va simti pierderea pana in cele mai adanci locuri ale interiorului sau.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott scria: „Cea mai mare frica a copilului este ca parintii nu-l iubesc si il abandoneaza […] Un copil nu trebuie amenintat niciodata cu abandonul. Nu trebuie avertizat ca va fi parasit nici in gluma, nici la manie. Auzim uneori pe strada ori la supermarket cate un parinte exasperat tipand la copilul sau care se mocoseste: <<Daca nu vii in clipa asta, sa stii ca te las aici!>> O asemenea afirmatie va destepta teama latenta de abandon. Ea atata in mintea copilului flacarile fanteziei ca va fi lasat singur pe lume.”

O alta situatie care poate sa determine anxietate este momentul in care copilul se intoarce de la scoala si nu gaseste pe nimeni acasa. Este bine sa existe macar un membru al familiei sau o persoana platita sa faca acest lucru, dar, daca nu este posibil, atunci un bilet scris sau un mesaj inregistrat pot sa ajute foarte mult si sa linisteasca foarte mult copilul. Daca acesta aude vocea mamei sau a tatalui va sti ca ei s-au gandit la el si ca el este important pentru ei. In acel moment anxietatea ca va fi abandonat dispare.

Exista foarte multe situatii grave sau importante in care copiii si parintii trebuie sa stea o perioada despartiti. Daca, de exemplu, un parinte trebuie sa faca o operatie si lipseste de acasa o perioada mai lunga de timp sau daca trebuie sa plece intr-o calatorie de afaceri care dureaza mai mult, atunci ceea ce poate sa faca pentru a-si ajuta copilul este sa il pregateasca dinainte pentru perioada ce va urma.

Trebuie sa-si faca timp pentru a explica ceea ce se intampla intr-un mod in care sa poate sa inteleaga si sa asigure copilul de faptul ca se va intoarce. De multe ori parintii sunt prea speriati sa dea o asemenea veste, asa ca incep sa evite momentul si ajung sa plece pur si simplu si lasa in grija unei bone datul acestei vesti neplacute.

Alteori inventeaza scuze care nu pot decat sa il raneasca pe copil: „Mama unor gemeni in varsta de trei ani trebuia sa faca o operatie. Atmosfera din casa era tensionata si tulbure, insa copiilor nu li se spusese nimic. In dimineata internarii in spital, mama, cu o plasa in mana, a pretins ca merge la cumparaturi. A plecat de acasa si nu s-a mai intors decat peste trei saptamani. Copiii pareau ca se ofilesc in tot acest timp. Explicatiile tatalui nu ii consolau. In fiecare seara plangeau inainte sa adoarma. Ziua stateau mult timp la fereastra, pandind abatuti venirea mamei.”

Pregatirea intr-un asemenea caz ar fi putut sa insemne discutia si jocul simbolic, jocul dramatic in care parintele sa se foloseasca de papusi pentru a experimenta cazul prin care trecea. Mama putea sa se joace cu copiii si sa le arate ca la sfarsitul jocului papusa se intoarce acasa de la spital.

Acest lucru i-ar fi ajutat foarte mult pe gemeni care ar fi inteles ca nu sunt parasiti si ca acesta este un fapt din viata care nu are legatura cu ei. Este important ca parintii sa le vorbeasca din inima, sa le arate dragostea si intelegerea lor si sa ii sustina pentru ca separarea este un moment greu de suportat pentru o structura fragila a unui copil.

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu