Anxietatea copiilor determinata de certurile dintre parintiParintii sunt cei pe care copiii ii admira si ii respecta in cadrul unui camin fericit si care le ofere siguranta si iubire. Ei se simt protejati in cadrul zidurilor ce intregesc familia. In momentul in care apar certuri si probleme intre parinti, copiii se simt vinovati si responsabili pentru ceea ce se intampla negativ in familie.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „Cand parintii se cearta, copiii simt anxietate si vinovatie – anxietate pentru ca le e amenintat caminul, vinovatie din cauza rolului lor real sau imaginar in conflictul familial. Pe drept cuvant sau nu, copiii presupun adesea ca ei sunt cauza vrajbei casnice. Copiii nu raman neutri in razboiul civil declansat de parinti.”

Este important ca atunci cand exista o cearta intre parinti, acestia sa informeze copilul ca el nu este implicat si ca ei se pot descurca cu ceea ce se intampla in acel moment. Daca este o cearta mai mare, care poate sa implice schimbari majore, atunci este bine sa i se spuna copilului ca ceea ce se petrece nu are legatura cu el si ca este treaba adultilor sa faca fata la problemele existente si, de asemenea, ca el este iubit in continuare.

Rolul unui copil ar trebui sa fie sa se joace si sa fie cat mai liber si mai linistit. Din pacate aceasta imagine este foarte rar intalnita in realitate. De aceea, ce poate sa faca un parinte este sa ajute copilul sa treaca cu bine peste incercarile la care este supus.

El poate sa observe ca adultii au neintelegeri, ca trebuie sa negocieze anumite aspecte ale vietii, ca nu intotdeauna lucurile sunt pozitive in comuinicarea dintre ei sau cu altii, dar trebuie sa stie ca el nu este vinovat pentru ceea ce observa in jurul lui: „Parintii pot sa-si gestioneze diferentele de opinie in discutii calme ori sa amane discutiile pentru cand sunt singuri. Desi e util pentru copii sa stie ca parintii lor au diferente de opinie care necesita negociere, nu e defel util pentru ei sa-si vada parintii atacandu-se reciproc”.

In situatia in care parintii trec la o alta etapa si incep un divort, copilul trece prin si mai multe stari de neliniste si este si mai anxios. Motivele des intalnite in aceste cazuri sunt in primul rand legate de faptul ca parintii implica copilul sau copiii in procesul de divort si ii silesc sa ia partea unuia sau altuia dintre parinti. Desigur ca nu realizeaza ce impact are acest mod de implicare. Copiii sufera pentru destramarea familiei si incearca sa faca in asa fel incat acest lucru sa nu se intample.

Desigur ca nu este recomandat ca un copil sa controleze un asemenea moment din viata adultilor. Parintii sunt cei care trec prin divort, iar copilul sau copiii trebuie sa fie tinuti cat mai in siguranta din punct de vedere afectiv.

Ei vor suferi cu siguranta, dar o vor face mult mai putin daca nu vor simti ca este responsabilitatea lor sa repare raul produs: „Se alatura fie tatalui, fie mamei. Consecintele sunt nocive pentru evolutia caracterului. Cand sunt obligati sa intre in competitie pentru afectiunea copiilor, parintii fac apel la mijloace precum mita, linguseala si minciuna. Copiii cresc cu loialitati divizate si marcati de o ambivalenta durabila. Mai mult, necesitatea de a proteja un parinte de celalalt si ocazia de a manipula un parinte inpotriva celuilalt isi pun pecetea pe caracterul copiilor.”

Una dintre ipostazele care produc anxietate este si aceea in care copilul trebuie sa isi impace parintii si sa-i linisteasca. El are o povara foarte greu de dus pentru varsta si fragilitatea sa si este recomandat ca parintii sa isi asume problemele de familie si sa nu implice copilul in cearta lor: „Adesea ei trebuie sa-si asume rolul adultului, linistindu-si parintii si spunandu-le ca ii iubesc pe amandoi”.

In concluzie, copiii nu trebuie sa fie implicati in certurile, neintelegerile, problemele majore de familie. Parintii sunt cei care iau hotararile si care gestioneaza intamplarile din viata de familie. Chiar si in situatia unui divort, copiii nu trebuie sa fie implicati pe cat posibil in proces si este bine sa li se ofere un timp pentru a se acomoda cu noul statut si cu pierderea pe care au suferit-o.

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu