Amestecul parintilor in viata sexuala a copiilorEste important pentru parinti momentul de inceput al vietii sexuale al copiilor pentru ca acesta este si un moment de criza de la mijlocul vietii in cazul parintilor. Acestia tind sa se identifice cu copiii lor si sa proiecteze propriile anxietati, neimpliniri, dorinte sau chiar rivalitati intre sexe. Este deci un moment important atat pentru adolescenti cat si pentru parinti, care reactioneaza in multe dintre cazuri neadecvat situatiei.

Conform Iolandei Mitrofan ( in „ Elemente de psihologie a  cuplului”), exista mai multe situatii in care se  perturba relatia cu adolescentii aflati in perioada tatonarilor sexuale, si anume:

  • Depasirea granitelor autonomiei psihologice

Acest lucru se intampla atunci cand parintii devin pentru adolescent un fel de camarad, un coleg. Acestia sunt sufocant de binevoitori si ofera sfaturi adolescentului intrand in spatiul lui psihologic: „ acesti parinti-colegi isi ofera cu perseverenta si altruism sfaturile, dubitatiile si propriile lor anxietati rezultate din experienta.

Ei altereaza de multe ori bucuria secreta si increderea in sine a tanarului initiat, cu pareri, idei, si trairi inoportune si uneori chiar inductiv-negative. Desi deschisi afectiv si bine intentionati, acest tip de parinti se amesteca in intimitatea abia descoperita de adolescent, producandu-i adevarate blocaje afective. Aceasta pentru ca, ei traiesc prin identificare cu el , propriile experiente initiatice…”

  • Ignorarea granitelor psihosociale a adolescentilor de catre parinti

Parintii fac asta prin minimizarea si prin „ reprimarea nevoii de confirmare si exercitare a identitatii sexuale a acestora. amestecul parintilor in viata sexuala a copiilorRaporturile tanarului cu „ parintii –gardieni” sunt cele mai nefaste pentru  integrarea viitoare a acestuia in cuplu si in general, pentru trairea echilibrata a experientelor sale amoroase. Parintii care manifesta ostilitate, agresivitate si conduite punitive, adesea umilitoare, induc tanarului sentimente de culpabilitate nejustificate, anxietate de relatie cu orice partener, o falsa motivatie a pudorii si reguli perimate de convietuire sociala care continua sa persiste in anumite medii.

Acestea consfintesc interdictia si blamul relatiilor sexuale, in special in afara casatoriei sau la varste considerate neconforme cu asteptarile parintilor.”

Din cauza interdictiei parintilor de a avea relatii sexuale pana la casatorie, chiar daca varsta tanarului este destul de mare (peste 20-25 de ani, poate chiar mai mult in anumite cazuri), acestia au o imagine despre sexualitate distorsionata. Pot ajunge sa nu aiba incredere in sine sau sa nu se poata exprima sexual.

De multe ori aceasta atitudine a parintilor ii determina pe adolescenti sa aiba relatii sexuale intamplatoare tocmai incercand sa scape de stransoarea in care au fost prinsi de catre ei.

„ Experienta sexuala astfel consumata predispune ulterior la deceptii, dezorientare si ratare a relatiilor amoroase, fie prin inhibitie si prin culpabilitate, fie prin insatisfactia implinirii orgasmice.” Multe dintre problemele sexuale in cuplu au ca origine anxietatea sau culpabiliatea generata de o astfel de experienta initiala sexuala.

  • Indiferenta si ignorarea problemelor initiatice sexuale

Adolescentii care nu au atentia parintilor sunt excesiv de autonomi si acest lucru ii face sa fie anxiosi si speriati pentru ca nu au structurile construite pentru a putea face fata la atat de mult.

„ Ei sunt de obicei, fie izolati si complexati, refuzandu-si afirmarea identitatii lor sexuale, fie dimpotriva, se pierd in tentatia unor multiple, instabile si sarace legaturi erotice, in care superficialitatea este sora buna cu frica de relatie, implicarea partiala este semnul unei slabe identificari de sine, nivelul dorintelor fluctueaza in planul aparentelor.”

Ei se tem sa iubeasca sau nu stiu sa iubeasca. Adolescentii care intra in aceasta categorie construiesc relatii care nu implica sentimente si sexualitatea este pentru ei un act mecanic. Isi incep viata sexuala pentru ca cei din jurul lor fac acelasi lucru si astfel nu se implica emotional, nu au parte de trairi intense din punct de vedere afectiv.

Pentru ca adolescentii sa aiba o prima experienta sexuala placuta si care sa aduca implinire nu numai pe plan sexual ci si afectiv, este nevoie de un sistem de valori si de credinte pe care adolescentul sa si-l insuseasca.

Este important momentul ales pentru inceperea vietii sexuale, care trebuie sa fie ales chiar de catre adolescent si nu de catre parinti sau colegi. Cu cat o sa fie mai pregatiti emotional cu atat vor avea o exprerienta mai frumoasa si mai bine integrata.

Lasa un comentariu