Alternative la pedepsele aplicate adolescentilorAdolescentii tind de multe ori sa incalce regulile si sa experimenteze ceea ce pare incitant sau periculos. Fie ca este vorba despre ceva care ar putea sau nu sa dauneze, in cele mai multe cazuri, simpla incalcare a cerintelor parintilor, ii conduce pe acestia spre a primi o pedeapsa.

Pedepsele primite de catre adolescenti sunt greu de suportat si de indeplinit. Ei au nevoie multa de libertate de exprimare, de contact, isi doresc mult sa se intalneasca cu prietenii lor, iar parintii ii pedepsesc luandu-le tocmai acele lucruri care le plac foarte mult.

Exista desigur alternative la pedeapsa sau pedepsele pe care parintii le aplica adolescentilor.

Unele dintre ele ar putea fi incadrate intr-o schema de raportare alternativa:

  • Fa-ti cunoscute sentimentele
  • Fa-ti cunoscute asteptarile
  • Ofera o sansa
  • Arata-i cum poate sa-si ceara iertare
  • Treci la actiune- in timp ce parasesti camera

Parintii au nevoie de indrumari in ceea ce priveste modul de a se comporta cu adolescentii. Si ei au multe intrebari legate de cresterea si ajutarea unui copil care a devenit adolescent. Regulile anterioare acestui stadiu de dezvoltare nu se mai potrivesc si nu mai pot da aceleasi rezultate.

Astfel, „Fa-ti cunoscute sentimentele” poate sa fie un prim pas pentru obtinerea unei comunicari mai bune. A-ti face cunoscute sentimentele inseamna o deschidere mare si o apropiere. Inseamna pentru parinte un moment de destainuire. Daca un adolescent a gresit si parintele isi deschide sufletul si ii arata ceea ce simte, se poate forma o conexiune puternica. Adolescentii sunt receptivi la sentimentele si emotiile celor din jurul lor si, mai ales, la sentimentele parintilor sau celor apropiati lor.

Un alt pas important este „Fa-ti cunoscute asteparile”. Adolescentului i se poate spune direct: „cand iti vorbesc despre…ma astept ca tu sa….”. El stie astfel la ce sa se raporteze, stie exact ce i se cere si unde ar trebui sa ajunga. Este desigur important si pentru ca poate reprezenta un ghid al modului in care trebuie sa se comporte. Un adolescent este de multe ori dezorientat in ceea ce priveste conduita, regulile si comportamentul in general. Acest lucru este normal si este bine ca el sa aiba un sprijin in dezvoltarea lui pentru ca aceasta sa fie cat mai armonioasa.

„Ofera o sansa” este inca un punct ce merita a fi luat in calcul. In momentul in care a gresit cu ceva, trebuie sa i se ofere sansa sa repare; are dreptul de a alege altfel, are dreptul la o noua abordare, dar pe care sa o decida chiar el. Astfel ca, in momentul in care este certat, i se poate spune ca depinde de el indreptarea, ca are puterea de a face bine data viitoare si poate sa fie incurajat sa munceasca pentru a ajunge unde isi doreste. O vorba frumoasa si increderea acordata inseamna mult pentru orice om, dar mai ales pentru un copil sau pentru un adolescent in plina formare.

Orice om are nevoie de exemple de comunicare si de raportare la diverse aspecte ale vietii. Astfel, este foarte important ca parintele sa ii ofere sprijin in a invata cum sa isi ceara scuze, in a invata masura faptelor sale si efectele pe care le are asupra celor din jurul lui.

De cele mai multe ori un adolescent nu va avea cum sa stie cat de mult sa isi ceara iertare sau cum anume sa formuleze o scrisoare sau un bilet in care sa isi ceara scuze. De aceea experienta de viata a parintelui este foarte folositoare.

In final, actiunea este foarte importanta. Daca, de exemplu, adolescentul incepe sa insulte si nu vrea sa renunte la un anumit tip de comportament, parintele poate sa plece din camera si sa ii spuna ca nu mai accepta. Practic, pune niste limite in ceea ce priveste exprimarea nepotrivita a adolescentului cu care vorbeste.

Comunicarea dintre parinte si copil sau dintre parinte si adolescent este foarte incarcata de emotii. Ele nu sunt intotdeauna pozitive, dar pot deveni daca exista iubire si intelegere din ambele parti.

 

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – „Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat”

Lasa un comentariu