Alternative la comportamentele problema ale elevilor 

Comportamentele negative (lovirea sau uitarea temei pentru acasa) pot fi vazute drept absenta a comportamentului pozitiv.
O modalitate de a face fata comportamentelor-problema este intarirea comportamentelor deziderabile atunci cand ele au loc.

Daca se incearca doar oprirea comportamentelor negative fara a oferi alternative, elevii isi vor gasi singuri ceva care sa le inlocuiasca. Noua situatie poate fi la fel de rea sau mai rea decat originalul.

Practica pozitiva este o strategie care ajuta elevii sa inlocuiasca un comportament cu altul. Aceasta abordare este adecvata erorilor academice (raspunsuri gresite). Atunci cand elevii gresesc un raspuns, trebuie corectati cat mai repede posibil, astfel incat sa repete raspunsul corect. Acest principiu poate fi aplicat atunci cand elevii incalca regulile clasei. In loc sa fie pedepsiti, elevilor li se poate cere sa exerseze actiunea pozitiva.

O alta abordare pentru a descreste comportamentele indezirabile este oferirea unei alternative care implica intarirea negativa. Practic, aceasta inseamna sa spunem elevilor ca daca incetezi sa mai faci lucrul x si incepi sa faci lucrul y, poti sa iesi din situatia neplacuta.

Selectarea celor mai bune intariri. Multi profesori tind sa ofere recompensele intr-un mod hazardant. Asemenea laudei, acordarea de privilegii si recompense contingent invatarii sau comportamentului pozitiv, determina cresterea acestora.

Un ghid folositor pentru selectionarea intaririlor este principiul Premack, numit astfel dupa David Premack. Dupa acest principiu, un comportament cu o frecventa mare (activitate preferata) poate fi in mod special intarit pentru un comportament cu o frecventa redusa (o activitate mai putin preferata). Este asemeni regulii bunicii: „Prima data faci ceea ce vreau eu, apoi poti sa faci ceea ce vrei”.

Pentru multi elevi vorbirea, miscarea prin clasa, statul langa un prieten, citirea revistelor pot fi activitati preferate. Cel mai bun mod de a alege intaririle adecvate pentru elevi este sa determinam ceea ce le place sa faca in timpul liber. Daca vom ajunge sa spunem elevilor: „Nu mai fa acel lucru si fii atent!” sau „Te rog pune deoparte acel lucru pana la sfarsitul orei” am gasit cea mai buna intarire pentru elevul respectiv.

Pentru o buna aplicare a principiului Premack, trebuie sa apara prima data comportamentul cu frecventa redusa.
O alta metoda pentru a aplica acest principiu este aplicarea unui chestionar. In acest fel vom identifica direct, de la elevi, comportamentele preferate:

Ce iti place?

1. Materiile mele preferate sunt:
2. Cele trei lucruri pe care imi place sa le fac cand sunt la scoala sunt:
3. Daca as avea in fiecare zi de scoala 30 de minute sa fac ceea ce vreau, atunci as face:
4. Cele doua dulciuri preferate sunt:
5. In pauze cel mai mult imi place (trei lucruri):
6. Daca as avea 10 lei, as cumpara:
7. Trei sarcini pe care le-as realiza in clasa sunt:
8. Cele doua persoane cu care as lucra in clasa sunt:
9. Acasa, cel mai mult imi place (trei lucruri):

Adaptare dupa Blackman&Silberman (1975).

Cateva idei pentru a accentua comportamentul pozitiv:

Asigurati-va ca toti elevii, chiar si cei care va cauzeaza probleme, primesc laude, privilegii si alte recompense atunci cand realizeaza ceva bine:
1. Alcatuiti o lista cu toti elevii clasei, astfel incat sa aveti o evidenta a intaririlor.
2. Stabiliti standarde pentru intariri, astfel ca toti elevii sa aiba sansa sa fie recompensati.

Stabiliti o varietate de intariri:
1. Lasati elevii sa sugereze propriile intariri sau alegeti dintr-un „meniu” de intariri.
2. Vorbiti cu alti profesori sau parinti despre categorii de intariri.

Utilizati principiul Premarck pentru a identifica intariri eficiente:
1. Urmariti ce fac elevii in timpul liber.
2. Notati cui ii place sa lucreze in grup. Sansa de a lucra cu prietenii este adesea o buna intarire.

 

Dezvoltarea de noi comportamente

Ce se intampla daca comportamentul pe dorim sa-l dezvoltam nu apare? Un profesor nu poate furniza o consecinta pozitiva pentru o actiune care nu a avut loc. Vom vorbi despre trei procedee care ajuta elevii sa dezvolte comportamente pozitive: cueing (replicarea), modeling (modelarea) si shaping (formatare, intarire gradata).

Indicarea si Sugerarea/ Stimulare si Restimulare

Indicarea este un stimul care furnizeaza informatii despre comportamentul care este adecvat si care va fi intarit intr-o situatie particulara. Ea este folositoarea atunci cand ajutam elevii sa demonstreze ca sunt capabili fizic sa realizeze un lucru, dar rareori sau niciodata singuri.

Fiecare elev este capabil sa isi pregateasca materialele imediat dupa ce a sunat clopotelul, dar putini vor face acest lucru automat. Clopotelul poate fi considerat indicarea, dar multi elevi au invatat sa-l ignore.

Problema care apare intr-o astfel de situatie este sa invatam elevii sa raspunda intr-un mod pozitiv (implicarea in sarcina) unui stimul antecedent aparut in mediul lor (clopotelul). O abordare poate sugera utilizarea unui stimul aditional – sugerare/indicare – imediat dupa ce primul stimul a aparut.

Un exemplu de strategie care poate fi utilizata pentru a invata elevii sa se implice in sarcina imediat dupa ce clopotelul a sunat este:

1. In prima zi, profesorul incepe sa spuna: „Pierdem cam mult timp chiar dupa ce suna clopotelul si pana sa ne apucam de lucru. Am elaborat un nou sistem care sa ne ajute sa realizam acest lucru mai repede. Atunci cand suna clopotelul, voi declansa si eu o sonerie. Cand fiecare elev este gata pentru inceperea orei voi opri soneria.”
2. Profesorul implementeaza procedura dupa ce a auzit clopotelul.
3. Pe parcursul primei saptamani, profesorul continua procedeul si lauda elevii care sunt gata pentru lectie imediat dupa ce a sunat clopotelul.
4. Pe parcursul celei de a doua saptamani, profesorul incepe sa astepte mai mult pana sa porneasca soneria, dar continua sa laude elevii care sunt pregatiti pentru activitate.
5. La sfarsitul saptamanii, profesorul nu mai utilizeaza soneria suplimentara si continua sa laude elevii care sunt gata de activitate.

Becker precizeaza ca aceasta strategie de indicare si sugestie se utilizeaza cu succes atunci cand stimulul ce urmeaza sa fie utilizat drept indicare apare chiar inaintea stimulului ce va fi utilizat drept sugestie, astfel ca elevii sa invete sa raspunda primului stimul si nu celui de al doilea.

Modelarea a fost utilizata cu succes in cadrul diverselor discipline. De exemplu, un profesor preocupat de ideile stereotipice ale fetelor de liceu privitoare la profesiile pentru femei, poate invita femei care au ocupatii ne-traditionale pentru a vorbi elevelor. Cercetarile indica ca modelarea poate fi utilizata cu succes atunci cand se tine seama de toate elementele invatarii observationale. Cele mai eficiente modele sunt cele care au aceeasi varsta cu a subiectilor.

In situatiile in care cele doua metode enuntate anterior nu functioneaza, putem alege o a treia: shaping – formatarea sau intarirea gradata. Aceasta metoda se refera la intarirea fiecarui mic pas a progresului pentru atingerea unui scop sau realizarea unui comportament.

De ex, un elev care se scuza sistematic sa participe la anumite activitati din clasa: la un joc din cadrul orei de educatie fizica. Este posibil ca elevul sa nu poata prinda mingea si astfel sa refuze sa mai incerce.

In acest caz elevul nu a primit nici o intarire pentru ca eforturile lor nu au condus spre un comportament dezirabil. O predictie ar fi aceea ca in curand elevul va ajunge sa urasca clasa, disciplina si probabil profesorul si scoala.
O modalitate de a preveni astfel de situatii este utilizarea strategiei mai sus amintite. Aceasta inseamna ca vom intari progresul si nu comportamentul final, adica profesorul va imparti comportamentul in mai multe subdiviziuni pe care elevul le va atinge treptat.

Exista cateva variante ale acestei metode:
1. Intarirea fiecarui subdiviziuni a comportamentului.
2. Intarirea imbunatatirilor in acuratete: se intampla ca un elev sa realizeze comportamentul dorit, dar rezultatele sa nu aibe acuratete (ex: pronuntarea nu prea corecta a cuvintelor din alte limbi). Se va intari progresul realizat cu fiecare noua pronuntie.
3. Intarirea perioadei performantei: cateodata elevii obtin comportamentul dorit, dar doar pentru cateva minute. Ei trebuie incurajati sa prelungeasca acest comportament cu intariri la intervale mai mari de timp (de ex, un elev care vorbeste, va fi incurajat sa taca pentru perioade de timp care se vor prelungi gradat).
4. Intarirea perioadei de participare: deseori elevii nu participa la anumite activitati pentru ca s-au simtit jenati in trecut. Profesorul poate incepe sa intareasca cele mai mici contributii ale elevului in clasa.

Multe comportamente pot fi imbunatatite prin utilizarea acestei metode, in special cele care presupun persistenta, acuratete crescuta, viteza mai mare.

 

Lasa un comentariu