Alte probleme in adolescentaTulburarile de alimentatie

Rapoarte ale APA (2002) indica faptul ca aproape 20% dintre fetele cu varste cuprinse intre 12-18 ani au comportamente alimentare nesanatoase.
Unele dintre aceste adolescente dezvolta tulburari serioase ale comportamentului alimentar, cum sunt anorexia nervoasa sau bulimia.

In cazul fetelor, factorii de risc pentru dezvoltarea tulburarilor de alimentatie includ de foarte multe ori un nivel scazut al stimei de sine, abuzul fizic sau sexual in copilarie, maturizare sexuala precoce, sau tendinte spre perfectionism (APA, 2002).

Cateva dintre aceste caracteristici psiho-emotionale sunt discutate in continuare:

Perfectionismul. Multi dintre adolescentii care sufera de tulburari de alimentatie sunt perfectionisti si au performante inalte in diferite domenii. De obicei, tocmai fetele cele mai inteligente si atractive sunt cela care se angajeaza in competitia pentru a deveni mai suple. Dorinta lor de obtine performanta si in acest domeniu – a deveni cele mai suple -, conduce adesea la obiceiuri si atitudini distructive fata de alimente.

Tendintele perfectioniste sunt de multe ori intarite prin simplul fapt ca adolescenta primeste complimente cu privire la infatisare sau greutate (Czyzewski, 1988) in timp ce incearca sa atinga perfectionismul in toate domeniile vietii sale.

Atunci cand constata ca a esuat in atingerea perfectiunii, pedeapsa autoimpusa consta adesea in infometare sau neacceptarea hranei, cu consecinte importante asupra sanatatii fizice (dezhidratare, dezechilibru hormonal, lipsa principalelor minerale din corp, afectiuni ale organelor vitale, uneori chiar decesul).

Stima de sine scazuta. Sentimentele de neadecvare sunt obisnuite la tinerii care sufera de tulburari alimentare: ei au o proasta imagine de sine, o perceptie distorsionata a propriei persoane si manifesta credinta irationala ca sunt grasi indiferent de modul in care arata; traiesc un sentiment de gol interior, de nesiguranta si neajutorare, de lipsa de incredere in sine (Bruch, 1988.); de obicei, se tem ca ceilalti ii considera prosti si cred despre sine ca nu merita sa fie fericiti.

Depresia. Oscilatiile emotionale, lipsa de speranta, anxietate, izolare si sentimente de singuratate sunt trairi obisnuite ale persoanelor care sufera de tulburari alimentare. Atat anorexicii cat si bulimicii sunt iritabili, nesociabili, indiferenti mai ales fata de membrii familiei.
Adesea se simt fara valoare, inferiori si se plang permanent ca sunt „prea slabi” sau „prea grasi”.

Obsesiile. Acesti adolescenti prezinta o preocupare obsesiva pentru hrana, calorii, cantitatea de grasime si greutate. Greutatea devine cel mai important atribut pentru auto-definirea persoanei.

Sentimentele de vinovatie. Adolescentii cu tulburari de alimentatie se simt adesea foarte vinovati si cred ca nu se pot ridica la asteptarile celorlalti. Ca urmare, vor face eforturi excesive pentru a obtine un corp perfect si pentru a capata sentimentul de control asupra propriei persoane.

Reversul medaliei: incep sa aiba sentimente de vinovatie pentru obiceiurile lor alimentare (Pipher, 1994.), iar minciuna devine un instrument esential: minciuna despre consumul diferitelor alimente sau lipsa acestora apare aproape zilnic ca si utilizarea de substante diuretice, laxative, vomitive, exercitiul fizic excesiv pentru a induce pierderea de greutate (Schlundt, 1990.)

Este important sa subliniem faptul ca adolescentii care sufera de tulburari de alimentatie, atat fete cat si baieti, au de cele mai multe ori o greutate normala. Greutatea reprezinta doar un simptom fizic al tulburarii alimentare, cand, de fapt, acestea sunt expresia unor probleme emotionale profunde: stima de sine scazuta, depresie, imagine de sine proasta, ura indreptata impotriva propriei persoane etc. Pe acest fundal, obsesia pentru a fi mai slab reprezinta un efort disperat pentru a masca toate acestea (Czyzewski, 1988).

Chiar daca la suprafata, tulburarile alimentare pot sa para mai putin periculoase decat alte probleme comportamentale ale adolescentei, de cele mai multe ori aceste tulburari conduc la probleme emotionale mult mai serioase si boli psihice care devin greu de tratat, cu probabilitate tot mai crescuta de a se indrepta spre un sfarsit tragic.

Lasa un comentariu