Alcoolul – subterfugiu al dureriiAlcoolul – subterfugiu al dureriiAlcoolul, medicamentele, substantele care pot schimba ceva in starea omului, reprezinta dintotdeauna un pericol pentru aparitia unei dependente. Acest pericol este cu atat mai mare cu cat consumatorul nu are alte repere solide in viata dupa care sa se ghideze si ajutoare din interiorul sau din afara sa la care sa apeleze. Dependenta poate sa fie de natura fizica, dar si psihica.

In cazul celei de natura psihica, nu exista anumite trasaturi care sa poata sa prevada aparitia unei dependente. Cu alte cuvinte, nu exista un anumit tip de om care este tipul dependentului. Orice om, indiferent de statutul sau social, de pozitia pe care o ocupa, de mediul in care traieste, de familia sa, de banii pe care ii are, de scoala pe care a urmat-o, poate sa devina dependent. Nici trasaturile de caracter nu pot sa spuna mai mult despre consumul care duce la dependenta: „Acelasi lucru, care este valabil pentru pozitia sociala sau profesionala,este valabil si pentru trasaturile de caracter: nu este cunoscuta nici una care sa protejeze de dependenta aidoma unui vaccin, sau, dimpotriva, una care sa duca in mod cert la dependenta.”( „Alcoolul si medicamentele – droguri?”, Ralf Schneider, Ingrid Lux & Holger Lux).

Desi nu exista anumite trasaturi caracteristice pentru a determina posibilitatea aparitiei unei dependente, exista niste asemanari in ceea ce priveste trasaturile celor care sunt dependenti deja. Aceste persoane sunt de obicei persoane care au tendinta de a evita problemele, chiar daca ar avea posibilitatea reala de a le rezolva, sunt nesigure de propriile lor capacitati, sunt inhibate in exprimare si in actiune, sunt dependente nu doar de substante, ci si de relatii, de oamenii din jurul lor, au o capacitate redusa de autostapanire, nu pot sa isi blocheze impulsurile, nu pot sa suporte usor neplacerile sau sa amane gratificarea, sa astepte recompensa. Practic, nu reusesc sa suporte frustrarea. Tot aceleasi persoane au dificultati in satisfacerea nevoii de atasament si de apropiere, au deseori o stare de dispozitie neplacuta si un confort psihic redus. Asemenea caracteristici sunt intalnite in mod clar la persoanele care sunt dependente, dar nu numai dupa ce au devenit dependente, ci si inainte de dezvoltarea acesteia. Nu inseamna ca orice om care are aceste trasaturi devine dependent de substante, dar posibilitatea exista pentru ca fondul psihic pe care se instaleaza o dependenta faciliteaza aparitia ei.

In concluzie, oamenii care au probleme sufletesti cauta intotdeauna sa isi gaseasca refugiul in ceva si cauta suprimarea suferintei simtite: „Cine este impovarat sufleteste cauta alinare si o gaseste printre altele in alcool si in medicamente. Concluzia inversa ar fi urmatoarea regula: cine abuzeaza de alcool sau de medicamente o face intotdeauna din necesitati sufletesti.”

Ceea ce este important este ca nu orice om care are o suferinta emotionala, o rana sufleteasca devine dependent, chiar o rana de acest tip este o inlesnire a posibilitatii de dependenta, ci sunt necesare multe alte conjuncturi pentru a se ajunge la acest lucru.

O trasatura importanta pentru cei care ajung sa consume in exces alcool sau medicamente, este aceea ca au asteptari din ce in ce mai ridicate: „In realitate, viata noastra decurge dupa o sinuozitate mai mult sau mai putin pronuntata, iar dispozitia noastra cunoaste ascensiuni si coborari intr-o alternanta continua, chiar daca in anumite domenii, de exemplu in cel profesional, nu sunt evidente decat ascensiunile sau numai coborarile. Dependentul incearca sa niveleze aceasta sinuozitate a vietii pe cale chimica sau pe cat posibil sa-i ridice nivelul. Pe termen lung, efectul este exact invers. Dupa metoda ”vreau mai mult din ceea ce mi-a facut odata bine”, el incearca sa contracareze efectul negativ, si, pana la urma, totul se inrautateste.”Lasa un comentariu