Ai incredere in relatia ta?Increderea este o componenta necesara oricarui cuplu. Ea este prezenta si in relatiile de cateva luni de zile si in casniciile de o viata. Exista desigur diferente in ceea ce priveste gradul de incredere si modul in care ea se formeaza sau evolueaza de-a lungul timpului.

Exista persoane care acorda incredere de la inceputul relatiei, exista persoane carora le este extrem de greu sa inceapa sa aiba incredere in partener, dar dupa ce au construit aceasta incredere ea poate fi foarte greu zdruncinata, si exista persoane care nu au incredere si nu-si pot forma un angajament real in cuplu. De aceea, aceste persoane vor cauta relatii intamplatoare, relatii bazate pe sexualitate si nu pe implicare emotionala, relatii in care trecutul nu este dezvaluit sau in care nu se pun intrebari.

Indiferent care este situatia ta, exista cateva intrebari la care poti raspunde pentru a afla cate ceva despre increderea pe care o ai in partener si despre modalitatea proprie de abordare a acestui aspect in cuplu. In cartea „Fata in fata cu infidelitatea” sunt oferite niste intrebari ajutatoare sau afirmatii pe care trebuie sa le completezi:

Increderea este importanta pentru mine deoarece….

Pentru a te ajuta cu un raspuns, poti de asemenea sa raspunzi la intrebarea: ce s-ar intampla daca nu ai avea sentimentul de incredere in relatia actuala? Ce s-ar intampla daca ar fi desfiintata total increderea?  Este un prim pas pentru a afla importanta acestui aspect in relatia de cuplu.

Stiu ca pot avea incredere in partenerul meu deoarece…

Pentru a te ajuta in a raspunde la acest punct, este bine sa te gandesti la lucrurile marunte pe care partenerul le face in fiecare zi pentru tine – de exemplu ca pune alarma la ceas sau incuie usa cand iesi din casa, etc. Un alt lucru la care te poti gandi este sentimentul care iti da incredere. Ce stii ca iti da senzatia de incredere la el/ea?

Partenerul meu stie ca poate avea incredere in mine, deoarece…

De aceasta data gandeste-te la lucrurile marunte sau mai putin marunte pe care le faci pentru el/ea si de care el/ea este constient/a. Esti un om de cuvant? Iti tii promisiunile fata de partener? El/ ea are de unde sa stie ca ii esti alaturi intr-o anumita situatie? I-ai fost alaturi cand a simtit nevoia? Raspunde sincer pentru ca te va ajuta sa-ti reconstruiesti o parte din relatie.

In relatia noastra ne aratam reciproc increderea prin…

La aceasta intrebare este important sa folosesti situatii zilnice prin care treci si prin care sa iti fie clar ca va manifestati increderea. Situatiile zilnice pot fi cele de tipul increderii ca partenerul va plati la timp facturile, ca va conduce masina ta cu grija si ca nu o va strica, etc. Acestea sunt exemple de lucruri fara importanta prea mare, dar de care se loveste fiecare cuplu. De aici pornesc multe alte exemple. Poti detalia cat de profund simti nevoia sau poti da cat mai multe exemple.

Prin urmare, important sa stim anumite detalii despre increderea pe care o avem fata de partener, fata de noi insine, fata de relatie. Este bine sa stim sa detaliem senzatiile traite pentru ca in acest fel putem evolua, putem sa vedem cauzele problemelor ce tin de relatii si putem invata cu timpul sa le depasim.

 

 

Adaptare dupa „Fata in fata cu infidelitatea” – Julia Cole & Relate

Lasa un comentariu