Afla daca ai un copil talentatCei mai multi parinti care isi iubesc copiii ii urmaresc atent in dezvoltarea lor. Ei sunt atenti la cuvintele noi pe care acestia le rostesc, la noile posibilitati de miscare, de manipulare a obiectelor, etc.

In cartea „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”, scrie: „Toti copiii ofera satisfactii adultilor pe masura ce produc cuvinte si concepte noi, sau pe masura ce demonstreaza noi abilitati prin realizari de natura fizica, mentala sau estetica.” Astfel ca intrebarea care se pune este: cum isi dau seama parintii ca au niste copii cu abilitati speciale?

Exista copii care sunt mai rapizi in dezvoltare si au capacitati neobisnuite pentru varsta lor, dar sunt unii care sunt doar mai buni decat categoria lor de varsta si nu in general. Un criteriu important este daca ei aduc ceva important pentru dezvoltarea ulterioara la nivel social sau al unui anumit domeniu: „Dar tot ceea ce stim este ca indivizii sunt diferiti si diferenta se regaseste in realizari. Unii copii inzestrati ating nivele de realizare care nu vor putea fi niciodata atinse de altii de varsta lor. Altii demonstreaza doar potential deosebit pentru grupa lor de varsta. Atat potentialul inzestrarii cat si dovezile sale efective reprezinta promisiunea unor realizari viitoare deosebite.”

Persoanele din istorie care au avut realizari deosebite apar in scrieri cu performante care uimesc. Acestia au reusit sa faca lucruri care depaseau cu mult varsta pe care o aveau: „De exemplu, Mozart a transcris aproape perfect „Allegri Miserere”din Capela Sixtina dupa doar o singura auditie.Velasquez a fost un copil ale carui realizari din perioada scolii au fost cu siguranta superioare. Joshua Reynolds citea cu avida placere lucrarea „Perspectiva Iezuita” la varsta de numai opt ani. Voltaire isi petrecea timpul la scoala plimbandu-se si discutand cu profesorii sai in timp ce ceilalti copii se jucau, iar Coleridge povesteste despre memoria si capacitatea sa de intelegere neobisnuit de dezvoltate, precum si abilitatile sale de a citi si a silabisi la o varsta deosebit de frageda.”

Deci unul dintre indicatorii foarte importanti este acesta al dovedirii talentelor deosebit de timpuriu. Acesti copii ies in evidenta in mod clar intre ceilalti. Ei au nevoie mai departe de sustinerea parintilor lor si de sustinrea sistemului educational in care se incadreaza.

Nu toti cei care au abilitati deosebite reusesc sa le puna in valoare tocmai pentru ca nu sunt ajutati sa mearga mai departe si sa faca ceva in legatura cu potentialul pe care il poseda. Este foarte important ca cei care sunt in preajma lor sa ii sustina si sa ii considere a fi copii cu un potential special. In legatura cu cei mentionati anterior, este foarte important de stiut ca ei au fost incurajati si sustinuti: „Abilitatile le-au fost remarcate de la o varsta foarte frageda , talentele le-au fost cultivate cu grija si li s-au adus toate incurajarile pentru a-si dezvolta abilitatile speciale pe care le detineau.”

Copiilor cu aceste inzestrari li s-a permis in trecut sa aiba parte de studiu intensiv, fara a fi stabilit orarul muncii individuale de catre parinti. In general un copil cu un talent deosebit si cu abilitati speciale, care este pasionat de domeniul sau, doreste sa studieze si sa se dezvolte. De aceea este bine sa fie incurajat si sustinut in ceea ce face. Exista desigur cazuri in care acest lucru nu se intampla din diverse motive.

Copiii inzestrati cu talente deosebite au nevoie de suportul profesorilor si acestia trebuie sa nu se multumeasca cu mai putin decat cu maximul de oportunitati pe care pot sa il ofere acestor copii.

 

Adaptare dupa „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”

Lasa un comentariu