Adolescenta: stadiul premergator varstei adulte 

Daca privim in urma, observam ca toata copilaria noastra este marcata de pregatirea pentru varsta adulta si incercarea de a raspunde la intrebarea „ce voi fi / ce voi face cand voi fi mare?”.
Copilul trebuie sa parcuga patru sau cinci stadii de dezvoltare pentru a deveni adult.

Cand incepe si cand se termina perioada adolescentei?

Majoritatea autorilor sunt de acord ca adolescenta acopera intervalul de varsta cuprins intre 12-14 si 18-20 de ani, in timp ce unii autori vorbesc despre o adolescenta prelungita chiar pana la 25 de ani. Totusi, fetele intra in etapa pubertatii la varsta de 10 sau 11 ani si, practic, devin adolescente inainte de a atinge limita de varsta amintita mai sus.

Pe de alta parte, exista numerosi tineri care depasesc 20 ani si continua sa manifeste multe dintre semnele caracteristice adolescentei. Ca urmare, adolescenta nu poate fi definita doar in termeni de varsta: exista persoane care intra sau ies din acesta etapa mai devreme sau mai tarziu decat altii.

Principalele sarcini ale dezvoltarii in adolescenta

In aceasta etapa de viata, adolescentul trebuie sa realizeze o sarcina majora: aceea de a-si crea o identitate stabila si de a deveni un adult matur, complet si productiv (Perkins, Adolescence: Developmental Tasks, 2001). Pe masura ce isi dezvolta o constiinta de sine clara, experimenteaza diferite roluri si se adapteaza la schimbarile pe care le traieste, adolescentul realizeaza o serie de pasi in aceasta directie, pasi care reprezinta ei insisi sarcini importante ale dezvoltarii.

Practic, aceste asa-numite „sarcini ale dezvoltarii” reprezinta definitia pe care cultura si societatea in care traim le dau termenului de „dezvoltare normala” caracteristica unor diferite momente ale vietii.

Pentru adolescenta este vorba despre:

  • Dezvoltarea de noi relatii sociale, in special cu ceilati baieti si fete care fac parte din aceeasi generatie, relatii mai mature, bazate pe intimitate, incredere si respect fata de alte persoane.

Adolescentii invata treptat, experimentand, sa interactioneze cu ceilalti intr-o maniera mai apropiata de cea adultilor. De retinut este si faptul ca maturitatea fizica joaca un rol important in relatiile cu egalii: adolescentii care se maturizeaza mai lent (sau mai rapid) decat ceilati vor fi eliminati din grupul de covarstnici si vor intra in grupuri cu nivel similar de maturitate fizica si relationala.

  • Dezvoltarea rolului social de barbat, respectiv femeie. In aceasta etapa adolescentii dezvolta o definitie proprie cu privire la ce inseamna a fi „barbat” sau „femeie”.

Majoritatea adolescentilor tind sa se conformeze la rolurile de sex masculin sau feminin impuse de contextul cultural in care traiesc si se dezvolta (de exemplu, in cultura europeana, barbatul este vazut ca fiind puternic, activ, inteligent, independent, iar femeia este de cele mai multe ori caracterizata ca fiind delicata, lipsita de forta (fizica), afectoasa, pasiva, cu toate ca in ultimii ani aceste roluri tind sa fie tot mai putin clar conturate). (Nota Echipei: acest fenomen global de uniformizare care tinde sa ia din ce in ce mai multa amploare, legata de rolul femeii si a barbatului in societate, ne pune pe ganduri. Faptul ca rolurile tind sa fie mai putin clar conturate duce la confuzie. De-a lungul istoriei, societatea a fost condusa de barbati, iar femeii i s-a stabilit  de catre acestia un rol clar definit. Nevoia femeii de a nu mai fi vazuta ca fiind “slaba”, a dus la emanciparea ei, sub forma independentei materiale, si a functiilor castigate in domeniul politicii/conducerii diverselor forme de institutii. Intr-un fel, femeia a dorit, inconstient, sa fie ca barbatul. Grija de familie si de casa – asa zisa cratita-  sunt considerate de catre unii oameni a fi devenit peiorative. Aceasta emancipare in societate i-a dat sansa de a se dezvolta intelectual, de a avea acces la o educatie potrivita, de a avea prilejul alegerii pentru propria persoana.
Insa, implicatiile psihologice – cu exceptia partii feminine ce alege o meserie spre care are inclinatie, dar fara a face din ea un scop – derivate din aceasta sunt: isi impune sa devina o femeie de succes asemanatoare barbatului, isi impune sa aiba o cariera de aceeasi valoare ca a barbatului, isi fixeaza ca tinta obtinerea unor venituri materiale cu orice pret pentru a concura in acest sens cu partenerul de viata. Toate acestea au un pret ce urmeaza a fi platit in scurt timp: femeia isi pierde calitatile naturale feminine – protectoare in familie, dragastoasa, sensibila – pierzandu-si identitatea feminina. Ea nu va mai putea face diferenta intre rolul de barbat si cel de femeie, intre raceala sentimentelor necesara afacerilor si caldura sufleteasca proprie feminitatii, rezultand o bulversare completa in atitudinea si comportamentul ei zilnic. Desi crede ca poate gestiona atat cariera cat si viata de familie, dezamagirile personale nu se vor lasa mult asteptate
).

  • Acceptarea modului in care arata (infatisarea fizica). Pubertatea si viteza schimbarilor fizice care au loc in adolescenta prezinta variatii inter-individuale puternice. Cat de dificil (sau usor) ii este adolescentului sa faca fata acestor schimbari depinde si de masura in care el reuseste sa se incadreze in sabloanele determinate cultural (stereotipuri) bine definite, ale „corpului perfect”.
  • Castigarea independentei emotionale in relatie cu parinti si a unui nou statut in cadrul familiei. in cursul dezvoltarii lor, copii internalizeaza valorile si atitudinile parintilor. Adolescentul este pus in situatia de a redefini toate acestea, dezvoltand treptat sentimentul increderii in sine, in propriile valori, judecati si sentimente. Pentru ambele parti, aceasta trecere este mai lina atunci cand parintii si adolescentul reusesc sa ajunga la un acord privind acordarea unui nivel de autonomie mutual acceptabil care se va amplifica treptat.
  • Pregatirea pentru casatorie si viata de familie. Maturizarea sexuala si emotionala reprezinta un element de baza pentru realizarea acestei sarcini de dezvoltare extrem de dificila (aceasta cu atat mai mult cu cat, adesea, adolescentii confunda trairile de natura sexuala cu intimitatea autentica) si care, de cele mai multe ori, continua si la varsta adulta.
  • Pregatirea pentru cariera profesionala. In societatea actuala, adolescentul este considerat adult atunci cand ea sau el devine independent si din punct de vedere financiar. Cum astazi, independenta financiara si cariera profesionala sunt interdependente, rezolvarea aceastei sarcini este in unele cazuri extrem de dificila. Avand in vedere ca piata muncii este continua schimbare, ca solicitarile in ceea ce priveste nivelul de educatie si competentele profesionale sunt tot mai inalte, practic, daca in unele cazuri independenta financiara poate fi obtinuta la sfarsitul adolescentei, in multe cazuri ea apare cel mai probabil, in prima etapa a perioadei adulte.
  • Dezvoltarea simtului etic si a unui sistem de valori propriu.

Dezvoltarea unui sistem de credinte si valori, a unei ideologii care sa ghideze comportamentul in diferite contexte si situatii reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale dezvoltarii adolescentului, cu determinari profunde pentru cursul dezvoltarii sale ulterioare.

  • Dorinta de a dezvolta un comportament social responsabil. Familia reprezinta primul cadru in care copiii se definesc pe ei si lumea in care traiesc. Definirea unui status si a rolului social pe care il ocupa in cadrul comunitatii din care fac parte, dincolo de contextul familiei de origine, reprezinta o realizare importanta pentru adolescenti si tineri.

Consecutiv, capacitatea de autonomie emotionala, decizionala si comportamentala in contextul unei lumi tot mai largi, care  depaseste cu mult cadrul familiei restranse, permite adolescentului sa defineasca si sa se angajeze in noi roluri sociale.

 

Lasa un comentariu